Arne Dahl

Då var det alltså dags för vår första intervju och det är ingen mindre än författaren Arne Dahl som får äran att bli först ut. Arne är med sina böcker och filmatiseringar definitivt en av de senare årens mest omtalade personer på T.C redaktionen. Intervjun är gjord i början av 2013 och det är mycket tack vare just Arne som detta projekt har blivit så "stort" som det har blivit, han var nämligen en av de första som tackade ja till en intervju. Håll till godo!

Vem är din favoritförfattare och vilken är din absoluta favoritbok genom tiderna?
Min favoritförfattare är faktiskt Shakespeare själv. Jag brukar säga att varje deckarförfattare bör läsa Macbeth, Othello och Hamlet en gång om året för att hålla klorna vassa. (Fast det är mest ett skämt.) Favoritbok är väldigt svårt. I olika tidevarv har det varit Steinbecks Pärlan, Sartres Äcklet, Marquez Patriarkens höst, Ellroys Den stora tomheten, Le Carrés Tinker, tailor, soldier, spy, Prousts På spaning efter den tid som flytt, Joyces Ulysses, Bolaños 2666, Lehanes Shutter Island och Strindbergs Inferno.

Vilken är din absoluta favoritfilm genom tiderna?
Den mest genomgripande upplevelsen var nog Kieslowskis tio filmer om de tio budorden, Dekalogen (det blev tio böcker för min del). Men avgörande för mitt val att skriva spänningslitteratur var i tur och ordning den första Alienfilmen, Apocalypse now, Den sista färden, När lammen tystnar och Seven.

Har du någon personlig favorit av medlemmarna i A-gruppen som du känner lite extra för?
Poängen med kollektivet var att jag känner lika mycket för allihop – det vill säga: det var viktigt med en känslomässig relation till allihop. Likväl är duon Hjelm/Holm speciell för mig. Och Arto kan jag aldrig släppa.

Vad tycker du om filmatiseringarna av dina böcker? Jag är speciellt nyfiken på vad du anser om den mystiske städaren?
Jag gillar filmatiseringarna. Det är tolkningar av en aspekt av böckerna, inte alla, och man har kapat en del grejer (samhällskritik, visst djup) som jag gärna hade haft med. Men det är olika medier, och det är väl fungerande tolkningar. Den lite skeva humorn i böckerna har ersatts av städaren, som var en rolig idé men kanske inte höll riktigt hela vägen.

Har du någon favorit TV-serie? Har du tex sett några av mina favoriter The Walking Dead och/eller Dexter?
Jag har sett både The Walking Dead och Dexter, om än inte allt, och gillar båda två. Mina favoritteveserier är The Wire och Vita huset. Båda kan ses hur många gånger som helst.

Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? Isåfall vore det intressant att veta om du har sett och gillar tex Kick-Ass eller The Road?
The Road är en tungviktare, en film utan nåd, precis som Cormac McCarthys bok, som jag rekommenderar varmt. Kick-Ass har jag inte sett. Av nyare filmer gillar jag saker som Michael Clayton, Inception, alla fyra Bourne-filmerna. Och ja, vad fan, de tre nya Batman-filmerna också. Och Mission Impossible III är nog den vassaste actionfilmen någonsin.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album (Innan filmen tagit slut) som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Detta har fått mig att komma in på Black/Death metal musikstilarna som faktiskt var betydligt mer intressanta än vad jag tidigare trott. Är detta något du har utforskat och isåfall har någon åsikt om?
Nja, jag har väl tangerat den tyngre metallen då och då (även om min musiksmak normalt ligger mycket mer i jazzriktning) – det är väl snarast de lite mer komplexa som Opeth, Tool, Porcupine Tree som jag kan gilla, de som drar lite mot progressive.

Har du någon speciell dryck som du brukar förtära vid författandet? Kanske ett glas vin? Eller kan du möjligen uppskatta ett glas Mekong eller Mummelman?
Haha. Jodå, ett eller annat glas rödvin slinker nog ner. Riktigt fin maltwhisky också. Men under tre månader i Sydostasien alldeles nyligen blev det mest Mekong. Fast svaret är nog egentligen tråkigare: Kaffe.

(Foto: Sara Arnald)