T.C Crew

Här får redaktionen lite utrymme att lista några av sina egna favoriter inom diverse områden.

Fem favoritband från Ulke:

KISS
De kanske inte gjort den där perfekta eller riktigt helgjutna plattan ("Destroyer" och "Rock and Roll Over" kommer väl närmast) men det gör inte så mycket med den enorma låtskatt de besitter. Dessutom har de ju som vi alla vet alltid sett coolast ut, så fortfarande efter alla år, är det KISS som på alla sätt är ”the hottest band in the world”. Bästa perioden är förstås 74-77 men jag kan också uppskatta och rekommendera så vitt skilda alster som "Unmasked" (1980) och "Revenge" (1992) , ja till och med "Psycho Circus" (1998) har en speciell plats i hjärtat då den hos undertecknad bidrog till en sorts "revival" av detta fenomen till band. 
 
Misfits
Redan när man för första gången hörde Metallicas cover av "Last Caress" förstod man att detta måste verkligen vara något speciellt och där hade man inte fel! Efter alla år är de utan att tveka fortfarande ett av mina absoluta favoritband. Jag minns fortfarande införskaffandet av Collection-plattorna (en av dem på Åmålsmarknaden sent 90-tal) och det är just dessa som fortfarande går hetast! Bloddrypande texter om allt från när Kennedy blir skjuten i skallen ("Bullet") till skräck ("Night of the Living Dead") och gamla 50-tals sci-fi-filmer ("Return of the Fly"). Underbart och helt i min smak. Precis som i fallet KISS har jag aldrig tröttnat och kan också uppskatta andra "perioder" av bandet, som t.ex "American Psycho" (utan Danzig). En unik och oemotståndlig blandning av skramlig hårdrock och punk.
 
Mötley Crue
Kanske mina första riktiga "idoler" (med viss konkurrens av Europe). Fastnade för Dr. Feelgood vid release 1989 så den har förstås en speciell plats i hjärtat och sedan dess har de alltid varit med i diskussionerna när listor som detta skall göras. Visst, nu för tiden ska det väl erkännas att det väldigt sällan lyssnas på något annat än de två första (men vilka plattor det är sen!) Hur som helst, en gång i tiden var de det coolaste som fanns och de har minst sagt haft en enorm betydelse för mig och formandet av min musiksmak.
 
Rolling Stones
Som ett stort fan av 60/70-tals rock så fanns det ju minst sagt en del alternativ att välja på (Doors, Beatles, osv, osv..) men efter noga övervägande får det ändå bli Stones som representerar detta på listan. Det finns inte mycket som slår Stones sena 60-tal/tidiga 70-tal, oavsett genre. "Angie", "Gimme Shelter", "Brown Sugar", "Wild Horses", låtlistan kan göras oändlig. Bästa platta? Troligen "Sticky Fingers".
 
Ramones
Här har vi ju främst 70-tals plattorna med den fantastiska kombinationen av punk och 60-tals pop/rock som alltid har fallit mig i smaken. Deras coola stil med skinnjacka och trasiga jeans är inte heller helt fel. Men här finns mer att hämta, man glömmer lätt att 80-tals plattor som t.ex "Pleasant Dreams" & "Brain Drain" också har en hel del att bjuda på - som exempel "We want the Airwaves" & "Pet Sematary". Sen får man inte glömma Phil Spector producerade "End of the century". Variationen (nåja) är faktiskt större än vad man kan tro. (Jag måste också ta tillfället i alt och som ett litet sidospår passa på att tipsa om "Sveriges eget Ramones" Hymans - fantastiskt band som förtjänar mycket större uppmärksamhet).
 
Fem favoritböcker från Börje:

Det, Stephen King
King har länge varit en favoritförfattare, och Det är favoritboken framför andra. Speciellt de delarna som utspelar sig i huvudkaraktärernas barndom i en amerikansk småstad på 50-talet gör att jag läst om boken många gånger, och fler lär det bli!

De vackraste, Karin Slaughter
En bok helt i min smak! Blodigt och spännande, med små inslag av humor som gör att allt trots allt inte blir helt nattsvart. Lägg sedan till en och annan plottwist som lämnar mig sittande med armen över huvudet i förvåning och mitt toppbetyg är givet.

Samlade svenska kulter, Anders Fager
Om man säger ”svensk skräck” så börjar och slutar nog assosiationerna för de flesta med John Ajvide Lindqvist. Men även om jag gillar Ajvide Lindqvist skarpt så är min givna favorit i den genren Anders Fagers mycket udda novellsamling. En väldigt speciell bok som stannar kvar i tankarna långt efter att man läst färdigt den.

De två tornen, JRR Tolkien
Det är kanske lite tveksamt att slänga in del 2 i en triologi i en sådan här lista, men jag kände ändå att Tolkien bör vara representerad i listan, och detta är min favorit i serien som jag håller väldigt högt. Efter den lite lugnare uppbyggnadsfasen i första boken så får man sin belöning här då tempot ökar markant och flera av underhandlingarna får sin upplösning.

Identitet Kain, Robert Ludlum
De modernare filmatiseringarna må suga, men boken som ligger till grund för dem gör det definitivt inte. Detta är på många sätt stilbildaren för den moderna spänningsromanen och en klassisker som jag gärna har med på min lista!
 

Fem favoritskivor från Ulke:

Guns N Roses - Appetite for Destruction - 1987
"Paradise City" & S"weet Child o Mine" må vara lite uttjatade men det är ändå inget som stör helheten på detta fantastiska album som verkligen sammanfattar de bevingade orden "Sex, drugs and rock & roll". Detta är och förblir en av de riktigt stora plattorna, så här ska hårdrock låta och se ut. Axl, Slash, Duff, Izzy & Steven - det riktiga Guns n Roses. Det är sleazigt och farligt och det känns inte daterat för fem öre. (Bonustips: Om ni vill höra "2000-talets Appetite" skall ni kolla in Crashdiets "Rest in Sleaze", för övrigt inte alls så långt borta från att kvala in på denna ärofyllda lista).

Metallica - Kill em All - 1983
Vilket jäkla drag! Tidig thrash metal av allra bästa sort. Som helhet och album är det genom deras diskografi bara ”Ride the Lightning” som kan mäta sig med detta men jag tycker ändå att den punkiga thrashen vi finner här är snäppet lite, lite vassare. Och visst fasen är det inte bara jag som nästan kan känna doften av cigaretter och utspilld folköl över jeansjackan när favoriter som ”Motorbreath” & "Whiplash" ljuder ur kassettspelaren? Det blir inte mycket bättre än så här!

Social Distortion - White Light, White Heat, White Trash - 1996
Första plattan jag upptäckte med detta band och den är fortfarande oöverträffad (även om uppföljaren "Sex, Love.."som följde lite i samma stuk var riktigt bra). Utan att överdriva deras överlägset hårdaste platta - lite mindre Johnny Cash och mer punk helt enkelt. Jag har svårt att beskriva i ord både hur bra den är men också vad den betytt genom alla år. Rekommenderas starkt.

At the Gates - Slaughter of the Soul - 1995
En blandning av death och thrashmetal förädlat till sin allra finaste form och spets. Det har sedan 1995 gjorts många (riktigt bra) försök att slå denna platta men den är fortfarande inom genren oöverträffad och lär nog så förbli. Borde kunna få vem som helst att headbanga vilt.

Backyard Babies - Total 13 - 1998
Med lika stora delar av hårdrock som punk bjuds vi här på en fullkomligt ljuvlig mix av bl.a Sex Pistols, Ramones, Guns n Roses och Hanoi Rocks bara för att nämna några exempel. På intet sätt nyskapande men då det begav sig var det verkligen som en modern blandning av allt som är gott och det håller utan att tveka måttet än idag. En platta som då den släpptes gjorde ett oerhört intryck på mig och som också gjorde att man fick upp ögonen för flera nya band (som t.ex Social Distortion - ett annat band på denna lista).

Fem favoritböcker från Ulke

Det, Stephen King
Ända sedan tonåren är det fortfarande Stephen King som får räknas som favoritförfattaren framför alla andra. Med flera fullpoängare i bagaget (Pestens Tid, 22/11/63 m.fl) så är det ändå tegelstnen "Det" som får räknas som den abosluta favoriten och således får representera Kungen på denna listan. Det är mysigt 50-tal och det är skräck i sin absolut bästa kombination. Alla har väl sett filmerna men i bokform är detta något alldeles extra som måste upplevas.

Samlade svenska kulter, Anders Fager
Boken som fick mig att se på novellsamlingar på ett nytt sätt. Här finns allt från fiskfolk till tonårsflickor som dyrkar den Svarta Geten Fager knyter samman allt i detta perversa "Lovecraft-aktiga" universum på ett spektakulärt sätt. Smaka bara på en titel som "Furierna från Borås" och om ni inte blir intresserade så blir i alla fall jag chockerad. Jag kan faktiskt sträcka mig så långt och utse detta till en modern svensk klassiker så om ni inte läst denna då har ni verkligen missat något.

The Dirt, Neil Strauss & Mötley Crue
Det har sällan (eller aldrig) hänt att jag köpt en utländsk bok direkt vid release men detta är undantaget. Genom åren har det blivit många "rockbiografier" plöjda och de följer ju oftast samma mall men frågan är om det inte är just denna bok är den s.k mallen. Påhittat eller ej, det här är en fantastiskt underhållande skröna på hög nivå. Knark, sprit och en myrsniffande Ozzy Osbourne.

Sagan om ringen (Ringens brödraskap)​, JRR Tolkien
Ja, vad säger man när allt redan är sagt om detta mästerverk? Utan denna hade väl varken litteraturen, tv-spelen eller den norska black metal-scenen sett likadan ut. Klassikernas klassiker och såklart en av de allra största läsupplevelserna man haft genom åren. I stort sett omöjligt att bara välja en av delarna då det ju förstås är helheten som gör det så maffigt men jag väljer den första.

American Psycho, Breat Easton Ellis
Läst runt 2000, precis innan filmen hade premiär, en period då jag led av lite lästorka men denna slank igenom och gjorde ett djupt intryck.
Inget för känsliga läsare, detaljerat in i minsta detalj i allt från våldsskildringarna (Scenen med råttan, av förklariga skäl inte med i filmen, lär man aldrig glömma) till vad Bateman äter och lyssnar på.

 

 

Projektets historia

Vi startade vintern 2012 med detta projekt och nu två år senare är det dags att publicera. Ett särskilt tack riktas till Arne Dahl då han var den förste som nappade på idén.