Bo Svenson

Nu tar vi ut svängarna rejält och beger oss ända till Hollywood för ett snack med skådisen Bo Svenson. Om ni följt Arne Dahl-filmerna lika slaviskt som oss på T.C redaktionen kanske ni känner igen Bo från "Ont Blod"? Annars har ni garanterat sett t.ex. "Kill Bill 2" eller Speed 2" där han också medverkar. Fantastiskt kul att även få in lite Hollywood glamour i denna intervjuserie.

Vad sysslar du med just nu? Några nya filmer på G?
Just nu svarar jag på dina frågor…  Jag förbereder film produktioner, förhandlar om finansiering, och skriver långfilm samt en tv serie.

Vilken av alla filmer du gjort har varit roligast att spela in samt vilken är du mest stolt över?
NORTH DALLAS FORTY var “roligast” och FRANKENSTEIN och DER KOMMISSAR är jag mest stolt över.

Hur var det att vara med i den suveräna Arne Dahl-filmen "Ont Blod” och hur gick det till när du fick denna roll?
Det var ytterst hemtrevligt. Fick rollen av en slump: rollbesättaren Googlade “amerikanska skådespelare som kan tala svenska”!!!!  Tyvärr verkar det vara så att få svenska film- och tv-folk vet att jag existerar även då jag har gjort huvudroller i över fyrtio filmer…

Om jag inte minns fel så var det väl ett tag sedan du var med i en svensk film innan denna?
Det stämmer.  Jag spelade Per Oscarssons pappa i SVERIGE ÅT SVENSKARNA.  Därefter var det stopp på närmare trettio år...

Med tanke på din medverkan i "Ont Blod" så är jag också väldigt nyfiken på om du har sett de andra Arne Dahl-filmerna eller läst böckerna?  Isåfall, hur lyder ditt omdöme?
Dessvärre inte. Jag kan enbart uttala mig om det filmmanus som vi hade i ONT BLOD och jag beundrade verkligen scenariots mänskliga dimensioner.  Vidare var jag imponerad av skådespelarnas, regissörens och producenternas skicklighet.

Vi måste ju även passa på att fråga hur det var att jobba med Tarantino i Kill Bill 2 och Inglorious Basterds? Även här vore det väldigt intressant att veta hur det gick till när du fick rollen/rollerna?
Oscars Akademin meddelade mig nyligen att jag har arbetat med över ett hundra Oscars-vinnare och/eller Oscars utnämnda.  Med det som bakgrund kan du förstå hur enormt unik Quentin är då jag sätter honom i en klass för sig själv.  KILL BILL fick jag genom att Quentin ringde mig från Beijing och frågade vad jag tyckte om hans manus och om jag ville vara med.  När jag svarade att jag hade inte fått ett manus hörde jag honom lägga handen över luren, skrika åt någon, efter vilket han “kom tillbaka” och sa att jag skulle få mitt manus inom en timma.  Fyrtio minuter senare anlände en svettig man med ett filmmanus i ett kuvert.  Det hör till saken att han hade kört från Gower Studios i Hollywood och jag bor vid havet så han hade brutit en hel del trafik lagar.  What Quentin wants, Quentin gets….

Har du några roliga anekdoter att berätta från alla år som skådis?
Enbart om mig själv och min tidigare barnslighet och det vill jag bespara både dig och allmänheten. Jag har under årens lopp grämt mig över att jag lät Lou Wasserman som var chef för Universal övertala mig att droppa ett “s” i mitt efternamn.  Det var inget fel på Svensson… Svenson ser töntigt ut…

En film som väcker många funderingar är Speed 2, tyvärr ser man den konstigt nog ofta på listor i stil med "sämsta filmer någonsin”.  Vad anser du själv om denna film?
Jasså…  Har inte sett den. 

Blev du besviken att den inte nådde samma framgångar som första filmen?
Hade inga förhoppningar.  Tyckte min roll vare endimensionell och gjorde vad jag kunde för att inte göra den så. 

Trots allt så antar jag att det var ganska kul att spela in en film med bland annat Sandra Bullock & Willem Dafoe?
Just då hade jag huvudrollen i en japansk film som inspelades i Louisiana så 20th Century Fox flög mig fram och tillbaks till Karibien i ett Lear jet så jag kom ofta direkt till inspelnings scenen och hade få privata ord med Sandra.  Däremot hade Willem och jag mycket gemensamt då jag tidigt i min karriär arbetade på Circle In The Square Theater i Greenwich Village där Willem hade också arbetat.

Som den hårdrockare jag är så är jag väldigt nyfiken på om du har några favoritband inom denna genre?
Min mamma som var storband orkesterledare spelade “Musik Mellan Två Världskrig”, musik som jag gillade och fortfarande gillar då den innehåller en viss “romantik”.  Jag gillar också ABBA…  och jag gillar som människa David Bowie och även Mick Jagger och har en mycket god vän Steffan Big Swede Svensson, en f.d. Göteborgare som är en erkänd bra trummis inom hard rock. 

Är det isåfall främst gammal hederlig hårdrock som gäller eller är du även inne på tex Death/Black Metal?
Nja...

Vad har du för favoritband/artist?
Nja...

Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
Min nästa...

Har du några favoritböcker/författare?
Oj, många… alltför många...

Har du någon favorit TV-serie?
THE WIRE 

Har du tex sett några av mina favoriter The Walking Dead och/eller Dexter?
Yes! 

Eller kanske "Game of Thrones" med min favorit Joffrey är något som du njuter av?
Bra! Ytterst bra!!

Hinner du med att kolla några filmer i era späckade schema? Isåfall vore det intressant att veta om du har sett och gillar tex Kick-Ass, The Road eller Birdman?
Som medlem av Oscars Akademin och ett flertal kommittéer som utnämner och röstar ser jag varje år över ett hundra filmer… Den senare är jag stolt över att ha jobbat för att den fick Oscars.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album (Innan filmen tagit slut) något du själv lyssnat på och vad är isåfall din uppfattning?
Dessvärre har Magnus Uggla lägre profil här i Pacific Palidades där jag bör...

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl?
Wallander skulle jag gärna spela ock skånska kan jag tala vilket jag bevisade i filmen DER KOMMISSAR.

Har du någon favoritdryck när du riktigt vill njuta av livet?
Kaffe! 

Är det kanske ett glas rött som gäller eller är det thailändska guldet Mekong något som faller er i smaken?
Jag slutade helt med sprit tre-fyra år sedan men jag kommer fortfarande väl ihåg en Chateau Neuf Du Pap Chateau de le Gardine…

Eller varför inte en Mummelman? 
Ja, varför inte… eller en Corvo Salaparuta… those were the days, my friend, those were the days...

Som du kanske märkt ligger musik, film och litteratur mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta.
Vi kan verkligen vara stolta över Sverige och vår svenskhet — vi är ett litet land men jättar(!) inom musik, film och litteratur.

Vi har ju tex stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är detta något som faller dig i smaken?
YES!!!