Chris Härenstam

Fotbolls-VM är över för denna gång och vi hoppas att ni njöt rejält och följde alla matcherna lika engagerat som oss på T.C redaktionen. Kul också förstås med Sveriges framgångar och när "Granen" satte straffen mot Sydkorea skrek vi som vilddjur från T.C Skrapan. Nu är det dags för en liten tillbakablick till mitt under brinnande VM då vi nämligen fick en intervju med Sveriges bäste tv-kommentator, Chris Härenstam, som tillsammans med storsnusaren Glenn Strömberg hade hand om huvudmatcherna på SVT. Låt det väl smaka!

Vad händer efter VM? Är det dags för semester eller har du något nytt stort evenemang att kommentera inplanerat?
Efter VM är det dags för Sports Heart Camp (sportsheart.se) som min fru och jag anordnar. Det är ett stort idrottsläger för barn och ungdomar från hela Sverige. Sporterna på campen är fotboll, ishockey, handboll, show, mountainbike, dans, friidrott, E-sport, schack, basket, bordtennis och innebandy. Det fina är att barnen får besök av massor av kända idrottsprofiler som kommer vara på plats. Tex besöktes ishockeyn ifjol av hela 12 NHL-proffs.

Vad har du för favoritsport? Dels att kommentera men även i största allmänhet att följa?
Jag gillar det mesta, men fotboll, ishockey, handboll, innebandy, bordtennis, bandy är några sporter som ligger mig varmt om hjärtat.

Har du några roliga anekdoter att berätta om från alla år som kommentator? Med livesändningar och allt som hör till det samt bisittare som bl.a Glenn Strömberg & Niklas Wikegård måste det finnas något kul att bjuda på?
När jag och Glenn Strömberg skulle kommentera öppningsmatchen i VM 2006 i München mellan värdnationen och Costa Rica så gjorde jag och Glenn en ståuppa någon timme före match. Efter avslutad ståuppa (när vi två är i bild och ger en kommentar inför match) så är vi på väg mot stadion (ståuppan gjordes ca 2 km utanför arenan). Då kommer Glenn på att han glömde sin ackreditering där vi spelade in ståuppan. Det är vi det tillfället mindre än en timma kvar till avspark. Den paniken som infinner sig då är att jämföra med när du tappat din mobil, dina nycklar eller ditt kreditkort. Nåväl, vi springer tillbaka och letar och letar och till slut finner vi ackrediteringen, som lyckligtvis inte blivit stulen. Vi hann till kommentatorsposition bara någon minut innan avspark. Puls!

Vad är det häftigaste/roligaste du kommenterat som du aldrig kommer att glömma?
JVM-guldet 2012 i ishockey, VM-finalen i fotboll 2010, OS-finalen i ishockey 2010 när Sidney Crosby avgjorde (OS gick i Vancouver), VM-finalen i fotboll 1998. Det var min första stora final som jag kommenterade. Då jobbade jag på Eurosport. Sveriges framfart i OS-handbollen 2012 är något jag heller aldrig glömmer.

Vilka hoppas du vinner VM om inte Sverige gör det? Vilka tror du vinner?
Jag tippade Brasilien inför VM. Jag hoppas naturligtvis på Sverige, men om inte Sverige besegrar England så vore det kul med England.

Vilken är den tråkigaste matchen/sporten du kommenterat?
Sveriges förluster i EM-premiärerna 2000 och 2012 var inga höjdare.

Vem anser du var världens bästa fotbollsspelare för tillfället?
Dagsform avgör vem som är bäst av Cristiano Ronaldo och Lionel Messi. Att vi får uppleva dessa idrottsmän är naturligtvis ingenting annat än en ynnest.

Så här i VM-tider så sitter ju de flesta av oss och hejar på Sverige i tv-sofforna. En arbetskollega har dock en väldigt underlig böjelse: Han håller på Ryssland (utan att ha någon giltig orsak som t ex rysk släkt, han har inte ens varit i Ryssland) och hoppas att de och inte Sverige skall vinna VM. Finns det något råd du kan ge för att försöka få något vett i honom, eller är det bara att diagnostisera honom som ett hopplöst fall av vansinne?
Hahaha. Det är givetvis upp till var och en att hålla på den nation man vill. Det intressanta är dock att se hur idrotten förenar människor, att människor får uppleva glädje, kärlek och lycka. Det gör mig varm.

Vad tycker du om den officiella VM-låten "Bäst när det gäller" framförd av de evigt återuppstående Gyllene Tider? Är detta anledningen till Sveriges framgångar (1/8 final i skrivande stund) i detta VM månne?
Jag och min familj gillar låten. Har hört att det är många som inte gör det, men jisses, vem bryr sig? Vad är vackrast, en gul eller en röd bil? Det finns inget facit. Folk får tycka  som dom vill. Bra så.

En fråga som delar Tisselskog och hela Sverige har ju varit följetongen om Zlatans vara eller icke vara i landslaget. Även om knappast någon bestrider att Zlatan på papperet är bättre än exempelvis Toivonen så är det många Tisselskogsbor som anser att Janne Anderssons landslag inte är sämre än Hamréns Zlatanledda lag trots frånvaron av Zlatan, utan snarare är bättre tack vare att man nu när Ibrahimovic inte är med kan spela mer "traditionellt Sverigespel" igen. Hur ställer du dig i denna fråga? Hade du velat ha en Zlatan comeback till VM? Skulle även vara intressant att veta vad du tycker om Zlatans agerande under våren med reklamfilmer där han teasar comeback i landslaget mm.
Intressant fråga för många i Sverige förstår jag. Det jag tycker är intressant är att se hur Sverige bygger sina framgångar i olika lagbollsporter. Att få samtliga i en trupp att jobba för varandra där ord som rollfördelning och rollacceptans är centrala, det är för mig hur man bygger ett lag. Då finns det en möjlighet till framgång. Titta bara på ishockey-VM tidigare i år och nu på fotbolls-VM!

Jag har ett vagt minne av att du tidigare (kommer ej ihåg om det gällde hockey eller fotboll eller båda) ofta uppmanade tittarna att bedöma tveksamma situationer i ögonblicket de utspelats, alltså under samma förutsättningar som gällde för domarna. Om detta stämmer så är vi är lite nyfikna på vad som var anledningen till detta, och även om vad du lite på samma tema tycker om VAR som nu införts i VM?
Jag är för VAR. Det innebär kort och gott att felprocenten blir lägre. Och det är väl vad vi alla vill att det ska vara?

Under samma kategori av vaga minnen, var det inte så att du tidigare ofta var noggrann med att påpeka att domarens tilläggstid var MINST den tid som återstod? Att när skylten visade en trea så kunde det exempelvis lika gärna betyda 3 minuter 40 sekunder som 3 minuter blankt som domaren ämnade lägga till? Om detta stämmer, finns det någon anledning till att du inte trycker på detta på samma sätt längre?
Om det är något som engagerar så är det märkligt nog tilläggstiden. Jag väljer därför helt enkelt med att bara säga vad det är för en siffra som fjärdedomaren visar upp. Det svenska folket är för övrigt underbart engagerat i fotbolls-VM!

Fler minnen, jag minns en riktig höjdarmatch i hockeyns kvalserie för kanske 10 år sedan som du och Wikegård kommenterade (SSK-MIF eller något i den stilen.. Leksand kanske?). Ni var båda sjövilda och det var många glädjetjut och ylande matchen igenom.. Frågan lyder om det alltid är roligare att kommentera t.ex en VM Final i fotboll (även om det ofta blir en ganska slätstruken historia) eller om matcher som den jag nyss nämnde kan mäta sig mot de riktigt stora matcherna så att säga?
Matchens tempo, dignitet och värde styr alltid referatet. En kvalserie i ishockey var för många supportrar en ren plåga att uppleva. Det viktigaste att komma ihåg är att det alltid är matchen som är viktigast. Som kommentator är ditt jobb att vara förberedd, nyfiken och framför allt att våga vara sig själv.

Om jag förstått saken rätt så var alltså inte Magnus Härenstam din far? När vi Tisselskogare först såg dig i rutan var vi övertygade om att han var det.. Och när man på nätet kunde hitta kommentarer som t.ex "han är så lik far sin" (och syftade på Magnus) blev vi övertygade om att vi var inne på rätt spår. Hursomhelst, detta stämmer alltså inte? (Det förändrar dock fortfarande inte min åsikt om att du är lik honom både till röst och utseende) Är ni från samma släkt?
Magnus Härenstam och jag är släkt på långt håll. Jag adopterades in i släkten som liten och han är min pappas syssling. De säger att våra näsor är rätt så lika, hihi.

Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
Jag gillar drama och thrillers. Tex Nyckeln till frihet eller Spy game.

Har du några favoritböcker/författare?
Just nu läser jag Lee Childs böcker.

Vad har du för favoritband/artist?
Är förtjust i det mesta. Just nu lyssnar jag på det som mina barn spelar. Jag kommer inte undan, hihi.

Som den hårdrockare jag är vore det också väldigt intressant att veta om det finns något inom denna genre du tänder till på? Har du möjligen även utforskat death & black metal eller är det isåfall mest klassisk hårdrock? Några favoriter?
Så du är hårdrockare? Ja, då kan jag glädja dig med att jag lyssnar en del på Shadow King. Jag är förtjust i både 80 och 90-talshårdrock. Toto, Metallica, Foreigner och Shadow King är bra.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album (Innan filmen tagit slut) något du själv lyssnat på och vad är isåfall din uppfattning?
Nej, jag har inte lyssnat på det albumet. Musik är så extremt personligt. Jag lyssnar på musik efter humör. Inför tex matcherna som jag kommenterar här i Ryssland vill jag gärna ha pop eller hårdrock för att hitta den rätta balansen inför de olika matcherna.

Har du någon favorit TV-serie? Har du t.ex sett några av mina favoriter "The Walking Dead" eller "Game of Thrones" med favoriten Joffrey? Farang (TV 4 Succe med Ola Rapace)? Och kanske viktigast av allt, har du sett nya säsong3 av Twin Peaks? Tycker du likt oss Tisselskogare att de 25 åren mellan säsong 2 & 3 var väl värt väntan?
Nej, jag har inte sett de serierna. Kanske är det en generationsfråga. Jag börjar bli gammal! Kollar mycket på serier tillsammans med min underbara fru, Malin. Vi tittar på bla Homeland, Bron och House of Cards.

Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? Isåfall vore det intressant att veta om du har sett och gillar tex Punch Drunk Love, The Royal Tennenbaums eller Birdman?
Dessa har jag tyvärr inte sett :) Under ett VM plöjer jag några böcker och löser korsord. Det är bra inte minst för ordförrådet.

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl? Eller har den nya Hassel-serien med en testosteronstinn Ola Rapace seglat upp som etta på tronen?
Du verkar vara en filmslukare! Jag älskar svenska kriminalserier! Jag har kollat på det mesta, men Bron är en favorit. De andra är också riktigt sevärda. När filmer eller serier berör, ja då fäller jag en och annan tår. Det är bra för mig.

Har du någon speciell dryck som du njuter lite extra av vid speciella tillfällen? Kanske ett glas rött uppskattas eller kan det även slinka ner lite Mekong eller Mummelmann emellanåt?
Dricker bara två saker och det är cola light och kolsyrat vatten. Sällan något annat. Någon enstaka gång kan det slinka ner en juice eller en öl, men det är en raritet.

Som du kanske märkt ligger musik och film mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Vi har ju tex stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är dessa band något som faller dig i smaken?
ABBA, Europe och Roxette är alla fantastiska grupper. Gillar speciellt Roxettes första platta och i synnerhet låten ”Surrender”. Skivan ”Arrival” från 1976 med ABBA är enastående. Vilka genier!