Christian Silver (Cemetary/Sundown)

Dags för en intervju med Chris Silver, f.d medlem i Cemetary & Sundown samt ägare av Studiomega. Listan med band som spelat in i hans studio genom åren är imponerande, vad sägs t.ex om Kreator, Arch Enemy, Tiamat, Katatonia, Dead By April, Sonic Syndicate, The Crown, Kid Down, Stonefunkers, The Soundtrack of Our Lives och Sator? Vi tyckte det var på tiden att kolla vad Christian sysslar med nu för tiden så nu kör vi.

Vad sysslar du med just nu? Har du fullt upp med att spela in/producera i din studio? Är detta heltidssysslan eller har du ett annat jobb vid sidan av?
Jag arbetade i studion på heltid, eller rättare sagt i 7 dagar i veckan året om, där 16 timmars arbetspass var vanligare än en normal 8-timmarsdag - detta under ca 15 år. Sedan 11 år tillbaka undervisar jag nu på en gymnasieskola, där jag har kurser i Ljudproduktion, Musikproduktion, Digitalt skapande, Entreprenörskap och som handledare i vetenskapligt skrivande. Inspelnings-jobb tar jag ca en handfull av gånger per år, däremot försöker jag alltid ha ett mixjobb vid sidan av mitt undervisande då detta nu är möjligt när man allt som oftast mixar endast med en dator.

Gör du egen musik eller spelar du i något band nu för tiden?
Jag gör ingen egen musik, däremot agerar jag bollplank och hjälper andra låtskrivare vid behov. Spelar trummor gör jag som vikarie i bandet Fatal Embrace. Jag gör också lite inhopp, eller agerar studiomusiker då och då i vid lite olika inspelningar och några enstaka live-framträdanden. Fatal Embrace har spelat in några låtar som vi tänker släppa i samband med bandets release av deras andra plattan de spelade in 1998, som tyvärr aldrig blev släppt. Bandet låg nere under en massa år, men återuppstod 2016 när vi genomförde en Reunion-spelning med Eucharist här i Varberg.

Du har ju producerat några grymma band genom åren som t.ex Ablaze, my Sorrow, Impious & Crown. Har du några roliga anekdoter att berätta om från dessa (eller några andra) inspelningar?
Anekdoter samlar man på sig en hel del när man arbetar i studio, och det blev nästan alltid en speciell jargong med banden som jag spelade in. Dock alltid olika med de återkommande banden. Den ena jargongen slutade samma sekund som jag sa hej då till ena bandet och hej till nästa, och så var det under många år. Jag tänker inte berätta en specifik anekdot, däremot kan jag säga att jag och Manne Engström som jag driver Studiomega tillsammans med, fick ett samtal från en känd Göteborgsprofil som tillsammans med en författare hade en ide till en bok där de skulle samla på sig anekdoter och annat skvaller från producenter och studioägare runt om i Sverige. Blev nog aldrig av tyvärr.

Varför kallas du för ”Bullen”?
Bullen var mitt täcknamn när jag som liten lekte Röda vita rosen med mina kusiner. Samtliga deltagare skulle ha ett täcknamn, och mitt passade mig så bra tyckte kusinerna, så de fortsatta kalla mig det - och det hänger fortfarande kvar idag.

Hur gick det till när du blev medlem i Loodmalms Cemetary?
Lodmalm och Fredrik Olsson (Lost Horizon), gitarristen i mitt första band gick i samma klass på gymnasiet. Fredrik var och är en extremt duktig gitarrist och fick frågan av Lodmalm om han inte ville gå med i Cemetary. Fredrik tackade ja, och frågade Lodmalm om Cemetary inte behövde en ny trummis också, vilket de gjorde.

Har du några roliga anekdoter att berätta om från åren med Cemetary/Sundown?
Jag spelade aldrig live med Cemetary, däremot turnerade vi med Sundown samt att vi gjorde en hel del grymma festivaler. En av spelningarna vi gjorde tillsammans med Tiamat och Moonspell, gick vår backtrack-maskin sönder, vilket resulterade i att många utav de låtarna vi spelade tvingades vi improvisera på, då många partier helt byggde på de förinspelade ljud som låg på backtrack-maskinen – som vi för övrigt kallade för Adolf.

Vilka plattor är det egentligen du spelar på med just Cemetary och vilken är din personliga favorit?
Första plattan var Black Vanity, andra Last Confessions samt The Beast Divine. Dock spelar jag inte på den sistnämnda. Lodmalm programmerade trummorna på den och frågade mig om det var ok om jag stod som trummis på plattan, vilket självklart var ok.

Favoriten är nog Last Confessions då den inspelningen var så rolig och spontan samt att de flesta låtar på plattan är grymt bra. Jag satt vid trummorna i inspelningsrummet medans Lodmalm producerade och spelade in mig. Vi spelade in ett parti i taget utan att veta hur nästa parti skulle låta – sen lyssnade Lodmalm på sitt Riff-tape i kontrollrummet efter ett nytt riff som han tyckte passade in – och på så sätt arrangerade vi låtarna samtidigt som jag spelade in trummorna. Detta var ett tämligen ovanligt sätt att spela in en skiva på. Att skriva, arrangera och spela in samtidigt.

Vad är din åsikt om fortsättningen/utvecklingen av Cemetary som väl ledde fram till Sundown?
Jag kommer tyvärr inte ihåg alla svängar kring starten av Sundown. Jag tror Lodmalm ville ha en ny fräsch start. Ny musikstil, nya medlemmar och nytt skivbolag o.s.v... Den mannen har för övrigt en sjuk förmåga att alltid ligga i framkant, ofta lite för långt fram. Han har ett grymt driv, och hinner ofta tröttna på det han gör och gå vidare. Han är t.ex. först med att inte återförena sitt band. Jag tror han är ganska färdig med Cemetary, och har sedan många år skapat musik i helt andra musikgenrer.

Vad är ditt bästa samt värsta turneminne?
Bästa är förmodligen spelningen på Dynamo-festivalen i Holland. Totalupplevelsen var fullständig! Värsta turnéminnet är nog en efter en festivalspelning i Polen, och flygturen från Warszawa till Stockholm. Jag var så jävla bakis och flygkaptenen måste varit lika full som jag var kvällen innan.

Vilket är det stoltaste ögonblicket i musikkarriären? Något speciellt minne som gör dig extra lycklig?
Jag är stolt över mycket, men när superproducenten Toby Wright första dagen i Studiomega prickade av samtliga punkter av vad han anser vara en grym studio - vilket då stämde exakt överens med mina och Mannes egna krav och mål med vår studio.

Vad har du för favoritband/artist? Är det mest gammal hederlig Heavy Metal som ligger dig varmast om hjärtat eller lyssnar du även mycket på Death/Black metal?
Svårt att säga något, eller någon speciell. Dock kan jag säga att jag är väldigt mainstream, både inom all Metal men också inom andra musikstilar.

Vilken/vilka är din absoluta favoritplatta/plattor genom tiderna?
Omöjligt att säga.

Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
Samma svar där tyvärr.

Har du några favoritböcker/författare?
Dan Brown. Återigen mainstream.

Vilka Death/Black Metal band från 90-talet tycker du var de bästa?
Just inom Death, och Black Metal är det nog samma som de flesta andra tror jag: Carcass, Morbid Angel, Death, Entombed, At the Gates, Dissection, och Emperor.

Är du som många andra hårdrockare en stor skivsamlare? Isåfall vore det intressant att veta hur många du ligger på och vilken du anser vara kronjuvelen i samlingen?
Ingen samling, och där med ingen kronjuvel tyvärr.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album (Innan filmen tagit slut) något du själv lyssnat på och vad är isåfall din uppfattning?
Har aldrig hört, därav ingen uppfattning.

Har du någon favorit TV-serie? Har du t.ex sett några av mina favoriter "Farang" eller "Game of Thrones" med favoriten Joffrey? Och kanske viktigast av allt, har du sett nya säsong3 av Twin Peaks? Tycker du likt oss Tisselskogare att de 25 åren mellan säsong 2 & 3 var väl värt väntan?
En av mina favoritserier är Hannibal. Jag gillar thrillers. Jag har sett Farang, och den var helt ok. GOT är väl bland de bättre inom sin genre. Twin Peaks såg jag när den gick på TV för 100 år sedan, men inget efter det.

Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? Isåfall vore det intressant att veta om du har sett och gillar t.ex Punch Drunk Love, The Royal Tennenbaums eller Birdman?
Jag tittar oftast på hockey eller serier när jag kollar på TV. Jag tror inte jag sett någon av de filmer du nämner.

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl? Eller har den nya Hassel-serien/rebooten med en testosteronstinn Ola Rapace seglat upp som etta på tronen?
Jag tycker att Johan Falk-filmerna är ok, dock inte skådisen Jakob Eklund som spelar Johan Falk. Sen har jag nog sett de flesta avsnitten med Beck, Wallander och Arne Dahl, men nya Hassel gick faan inte att titta på.

Har du någon favoritdryck när du vill riktigt njuta av livet? Är det den klassiska hårdrocksstilen med Jack Daniels som gäller eller är det thailändska guldet Mekong något som faller dig i smaken? Eller varför inte en exotisk Mummelman?
Jag gillar Jameson bäst. Till mat gillar jag rödvin eller öl.

Som du kanske märkt ligger musik och film mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Vi har ju t.ex stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är dessa band något som faller dig i smaken?
Inga större favoriter, skulle vara ABBA i så fall. Dock förstår jag varför de haft den kommersiella framgång som de haft. Kanske ska slänga in The Cardigans också, dom lyssnade jag en del på under en period.