Cliff Lundberg (Driller Killer/Anti Cimex)

Efter en liten titt i backspegeln med våra intervjuprojekt så var vi på T.C kontoret rörande överrens om att det hittills varit för lite punk på sidan. Över en flaska Mekong kom vi så fram till att nu är det dags för lite rejäl punk och tog således kontakt med Cliff Lundberg. Med ett förflutet i kultband som bl.a Anti Cimex, Moderat Likvidation & Driller Killer får han närmast betraktas som en legend inom punkscenen. Att han dessutom varit involverad i metalscenen och t.ex provspelat med Bathory på 80-talet gör ju inte saken sämre när det handlar om vårat sjukliga intresse för en svunnen era i musikhistorien. Så ta fram dunken med hembränt så kör vi! Mycket nöje!

Vad sysslar du med just nu? Är det fullt fokus på musiken eller har du även ett ”vanligt” jobb?
Just nu e de återsläpp av alla Driller Killers 7 fullängdare på vinyl på ett nordamerikanskt bolag, vilket betyder en jävla massa kludd med omslag, original masters, rättigheter å alla fel som uppstår under resans gång. Innan dess vart d precis kassett släpp på ett engelskt bolag. Åså tröjor förstås...

Hur är läget med Driller Killer? Är ni fortfarande aktiva?
På release fronten väldigt aktiva ja. Har inte kollat upp vem som ska ingå i kommande sättning, d går ju inte med vem som helst har jag förstått hehe...

Hur kom ni på bandnamnet Driller Killer? Är det Abel Ferraras kultfilm som gav upphov till namnet? Åsikter om denna kultfilm?
Filmen kommer jag knappt ihåg, kanske dax å återchecka den, men visst e det därifrån d kom. Passa ju till soundet alldeles perfa.

Stämmer det att du på 80-talet åkte upp och träffade Quorthon för en  Bathory ”audition”? Hur slutade detta och hur kom ni i kontakt med varandra? Berätta gärna mer om detta möte mellan er två stora profiler.
Ja, åkte upp en helg å vifta bas i en studio, kunde lira 'Massacre' från 'Under the sign...' plattan typ ett år innan releasen. Vi körde även någon KISS-låt å skifta så jag lira gitarr å han bas. Jag hade läst att han fattades musiker så jag skicka en bild där jag såg ut som en vildare Nikki Sixx å sa att jag ska spela i ditt band plus att jag ville köpa en tröja. Märk väl att jag inte skicka arbetsprov utan nämnde bara vad jag gjort innan. Han ringde upp å vi snacka en jävla massa gånger innan jag åkte upp. Tröjan fick jag gratis. Å något komplett band fick han väl aldrig ihop, tror jag. Resten sparar ja till kommande ljudbok eller nått...

Jag har också hört rykten om att du var med i At the Gates under en kort period? Under vilken period var detta? Några roliga minnen/anekdoter från denna tid?
Tidigt 90-tal tror jag, d vart Max 3 rep, Cimex låg i träda. Man fick åka båt till replokalen, i vintermörker. Skulle aldrig känt igen mig om jag åkt dit i dagsljus. Jag skulle egentligen testa som gitarrist i något dödsband som hette 'Liers in wait' men d blev som basist i At the Gates... Anyway, trevliga gubbar allihopa. Grattis på försenade födelsedagar allihopa!

Jag har vaga minnen om att ni (Driller Killer) figurerade i SVT’s Propaganda program? Stämmer detta eller är det något jag drömt ihop?
Mycket möjligt att d va så. Komr bara ihåg att d rasa in stimpengar något år senare. Hade tydligen gått i repris eller nått? Folk hörde av sig å ville köpa min rosa bomberjacka. Till slut fick man ge med sig, man vart ju tvungen att hålla sig vaken, Driller Killer karusellen hade precis börjat snurra på allvar. Eller nått.

Hur gick det till när ni (Driller Killer) fick kontrakt med det franska bolaget Osmose (mest känt som metal bolag)?
Jag tyckte han skulle ta in 'Total Fucking Hate' plattan i sin katalog där jag tyckte den passa in. Å de kunde han sa han för han visste redan vem vi va. Tror d va i ett brev där jag bställde en eller 9 Impaled Nazarene tröjor. Sen tyckte jag att han kunde pynta nästkommande plattor trots att jag inte hade ett fullskaligt band. Driller Killer var egentligen tänkt som ett studio-projekt från början. När han blev hooked så satte jag ihop ett band på en vecka. Två timmar senare skrev vi på kontraktet. Ja någon vart nykter tror jag bestämt.

Ytterligare gamla rykten säger att du, precis som Glen Benton (Deicide), har bränt in ett uppochnervänt kors i pannan. Är detta sant och vad fick dig isåfall till att göra detta?
Adu. Minnesförlust. Eller som jag sa under en fransk turné: i fell on The plusknapp on The dammsucker. Lokknloll som kineserna säger.

Vad är ditt bästa samt värsta turneminne?
För många värsta, ett kan va att jag på scenen sa fel namn på bandet som skulle lira före oss. 2 ggr. Eller när jag på en tysk festival gick fel när jag skulle upp på scen, jag hade gått genom köket å in på scen, haft med mig en 25-liters kastrull med potatis som jag placera på scen å börjat montera upp körmickar då någon på engelska undrar va fan jag sysslar med. Då visar det sig att d inte e vi som ska lira utan ett annat band.

Har du några roliga minnen/anekdoter att berätta om från tiden med Anti-Cimex/Moderat Likvidation?
För många. På ett gig med Moderat Likvidation blev jag lack på gitarristen, detta vart en rätt stor scen vi stod på men iallafall, så jag tar av mig basen å svingar den över tvärsöver scenen över sångaren som duckar osså landar den i närheten av gitarristen, den missar honom men spräcks på längden, råkar sen snurra in benen i kabeln å gör ett hopp å landar horisontalt bakom scen å slumrar till en stund. Finns en ljud upptagning där man hör publiken i kör skrika: Cliff e dö, Cliff e dö, osv. Jag kan ha vart 16 bast kanske. I Finland med Cimex blev vi inlåsta nattetid efter ett gig i en sal eller något liknande tills någon skulle släppa ut oss morgonen därpå, mitt i finska vintern utan värme, där fanns dock en bastu som vi slet loss träplattorna ur å gjorde upp en brasa i den här salen. Inomhus. Sen kommre jag inte ihåg mer. Vad du inte vet e att jag oxå lirat i Black Uniforms, Machine Gun Kelly, Perukers. Kanske fler.

Vad har du för favoritband/artist?
Exploited, Sex Pistols, New York Dolls, Plasmatics, Sweet, Six Feet Under (amerikanska), Discharge, Judas priest, Pretty Boy Floyd för att nämna några.

Är det mest gammal punk som ligger dig varmast om hjärtat eller lyssnar du även något på hårdrock? Några favoriter inom Death/Black metal?
Impaled Nazarene, Bathory, Bolt Thrower, gamla Satyricon, Shotgun Messiah, Marilyn Manson å fan vet allt.

Vilken/vilka är din absoluta favoritplatta/plattor genom tiderna?
Nevermind the Bollocks/Sex Pistols, Troops of Tomorrow/Exploited, Couple d'tat/Plasmatics.

Har du några favoritböcker/författare?
Ingen direkt jag kan komma på. Biografier är alltid intressanta.

Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
The Warriors. Martyrs (franska, inte den amerikanska), Inside (Beatrice Dalle), Grease.

Är du som många andra punkare en stor skivsamlare? Isåfall vore det intressant att veta hur många du ligger på och vilken du anser vara kronjuvelen i samlingen?
Nä.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album (Innan filmen tagit slut) något du själv lyssnat på och vad är isåfall din uppfattning?
Nä.

Har du någon favorit TV-serie? Har du t.ex sett några av mina favoriter "Farang" eller "Game of Thrones" med favoriten Joffrey? Och kanske viktigast av allt, har du sett nya säsong3 av Twin Peaks? Tycker du likt oss Tisselskogare att de 25 åren mellan säsong 2 & 3 var väl värt väntan?
Nä.

Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? Isåfall vore det intressant att veta om du har sett och gillar t.ex Punch Drunk Love, The Royal Tennenbaums eller Birdman?
Nä.

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl? Eller har den nya Hassel-serien/rebooten med en testosteronstinn Ola Rapace seglat upp som etta på tronen?
Nä.

Har du någon favoritdryck när du vill riktigt njuta av livet? Är det den klassiska punkarstilen med Aurora & Kir som gäller eller är det thailändska guldet Mekong något som faller dig i smaken? Eller varför inte en exotisk Mummelman?
Hembränt med jordgubbsmjölk. OBS! Finns sällan i baren!

Som du kanske märkt ligger musik och film mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Vi har ju utöver alla dina egna band t.ex stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är dessa band något som faller dig i smaken?
Första plattan med Europe kan va skoj. Ringde verkligen Tony Renos farsa upp Tempest med Tony gråtandes i bakgrunden å fråga varför han blev entledigad???

(Foto: Liselott Andersson)