Daniel Dinsdale (Sacrilege)

Under 90-talet fanns det som bekant otaliga death metal band i vårt land och ett av dessa var Sacrilege från Göteborg. Det hann bli två plattor varav den senaste "The fifth season" kom 1998. Vi tog ett snack med Daniel Dinsdale för att bland annat kolla om ryktet gällande en ny platta stämmer. (OBS! Har ni inte sett säsong 4 av Game of Thrones så bör ni veta att denna intervju innehåller spoilers).

Vad sysslar du med nuförtiden? Har du fortfarande fullt upp med något inom musiken eller har du ett "vanligt jobb"?
Musiken är en hobby numera och en hobby betalar inte räkningarna. Jag jobbar som personlig assistent åt en man med MS. Verkligen trivsamt.

Det har länge ryktats om att ni (Sacrilege) har något nytt på G? Har vi något att se framemot eller har "A Matter of Dark" helt lagts på is?
Efter att bandet lades ner ville jag länge att det skulle bli en uppstart igen. Då Svensson hoppade över till In Flames sökte vi efter ny trummis ett tag men det blev aldrig riktigt det samma. Har en jäkla massa riff och ideer till låtar men skulle behöva ett band för att styra upp det till nåt ordentligt bra.

Varför bytte ni namn till Sacrilege GBG?
Det kändes som en nystart och var väl mest för att slippa förväxling med det brittiska thrashbandet med samma namn. De låtar som lagts upp på youtube är uteslutande mitt material med lite trumproghjälp från Alexander Svenningsson och då kändes det som att det passade med en liten variant på namnet Sacrilege. Gbg för Göteborg då såklart.

Vad har du för favoritband/artist? Är det mest gammal hederlig Heavy Metal som ligger dig varmast om hjärtat eller är du fortfarande intresserad av Death/Black metal? Eller är det helt enkelt något annat som spisas mest?
Min absoluta favoritplatta alla kategorier är helt klart At the Gates "Slaughter of the Soul" om man ser till de gamla grejerna. Lyssnar fortfarande på black och death. Stort fan av Dark Funerals riff och Behemoths aggressivitiet. Kan knappt vänta på att få sluka At the Gates kommande. Det verkar sjukt lovande.
När jag var yngre lyssnade jag mycket på Iron Maiden, Samael, Hypocrisy och Entombed. Minns att jag med Sacrilege ville blanda melodiös death med det tyngre soundet från Entombed. Speciellt "Wolverine Blues" var en stor inspiration.

Vilken/vilka är din absoluta favoritplatta/plattor genom tiderna?
Look above :)

Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
Moon är min all time favvo film.

Har du några favoritböcker/författare?
Har mest läst politiska böcker på sistone. Crossing the rubicon av Michael Ruppert är en favorit.

Är du som många andra hårdrockare en stor skivsamlare? Isåfall vore det intressant att veta hur många du ligger på och om du har någon riktig guldklimp i samlingen?
Har aldrig haft den där samlar-genen och sen allt blev digitalt så har jag inte köpt många plattor rent fysiskt.
Nya At the Gates ska jag dock äga på lp och cd.

Vilka Death Metal band från 90-talet tycker du var de bästa? Någon favoritplatta inom denna genre?
At the Gates - Slaughter of the Soul, Entombed - Wolverine Blues, Dark Tranquillity -  The minds I och en massa Deicide, ja det följer ett visst spår som du ser.

Har du något extra roligt minne att berätta om från tiden då Death Metal var som populärast i början av 90-talet?
Ett roligt minne var när Deicide spelade på Kåren i Göteborg 1995 (inte helt 100). En väninna till mig var så full att hon slog upp sitt huvud utanför så blodet forsade. TV var där och fokus låg ju naturligtvis på hur hemska satanisterna från USA var och huruvida det var ok att låta dem spela. Kyrkliga organisationer protersterade. Vill minnas att tv ville få den blodiga tjejen till att säga att hon skurit sig för att blidka satan. Minns inte hur det slutade. Minns dock att jag fick träffa Glen Benton och att det kändes JÄVLIGT mäktigt.

Har massa roliga minnen men det man slås av är ju hur mkt mer fest och metal metallen var på 90 talet. Idag verkar det skötas mer på affärsmässig basis. Mindre party och mer nykterhet. Vilket uppenbarligen lett till sjukt mkt sämre plattor. Och skönsång....jag tål det inte. Det hör inte hemma i death/black. :)

Har du någon favorit TV-serie? Har du tex sett några av mina favoriter The Walking Dead och/eller Dexter? Eller kanske "Game of Thrones" med min favorit Joffrey är något som du njuter av?
Jaa, jag följer GOT maniskt. Joffrey den lille jäveln. Otroligt skicklig skådis den grabben. Jag hatade honom så galet
att jag stod upp och peka/skrek när han dog. It was a good day. Annat var det med Oberyn....dat chock!

Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? Isåfall vore det intressant att veta om du har sett och gillar tex Kick-Ass eller The Road?
Hinner med massa filmer men var inget större fan av Kick-Ass. Då var the Road bra mycket fetare.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album (Innan filmen tagit slut) något du själv lyssnat på och vad är isåfall din uppfattning?
Nej har helt missat det. Magnus Uggla har en jäkla känsla för melodier så det ska jag kolla upp.

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl?
Jag har nog bara sett Wallander och de är väl skiftande kvalitet. Är inget större fan av kriminalare.

Har du någon favoritdryck när du vill riktigt njuta av livet? Är det den klassiska hårdrocksstilen med Jack Daniels som gäller eller är det thailändska guldet Mekong något som faller dig i smaken? Eller varför inte en Mummelman?
Jag älskar fan mjölk. Det blir ännu bättre med proteinpulver i. Då blir man stark. Dricker sällan men dricker jag blir det kaptenen och cola eller öl.

Som du kanske märkt ligger musik och film mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Vi har ju utöver er själva tex stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är detta något som faller dig i smaken?
De var ju alla musikgenier men inget jag lyssnar på idag. Skulle väl vara ABBA isf som kanske åker på nån gång. Money money money har en go ton.

(Foto: Kenneth Johansson)