Håvard Jørgensen (Ulver)

Utöver svensk dödsmetall är de flesta av oss även stora fans av norsk black metal från ”guldåren” (90-talet). Därav är det nu dags för ett litet snack med Håvard Jorgensen från grannlandet i väst. Han började i Eczema redan 1990 och året efter bytte de namn till de numera välkända Satyricon. Efter några år och en demo vid namn ”All Evil” lämnade han dock bandet och startade 1993 Ulver istället. Med den klassiska demon ”Vargnatt” och den efterföljande trilogin ”Bergtatt", "Kveldssanger" & "Nattens Madrigal" räknas de av oss (och många andra) som ett av de allra bästa norska banden. Håvard lämnade bandet 1998 men då han i våra ögon var med på Ulvers bästa släpp fanns det mycket att fråga.

Vad sysslar du med just nu? Är det fullt upp med musiken eller har du även ett ”vanligt” jobb?
Akkurat nå jobber jeg med å ferdigstille en black metal ep samt et akustisk album. Regner med at begge får release i år. "Vanlig jobb" har jeg hatt i mange år, black metal er ikke sjangeren å bli rik på ihvertfall.


Du var ju med i Eczema, som senare blev det numera välkända Satyricon där du var med på de två första demokassetterna. Vad hände sedan, varför slutade du i bandet?
Jeg sluttet i Satyricon egentlig mye pga imageriet rundt på den tiden. Det handlet mer om musikk for meg enn image - det har det alltid gjort.

Var kommer namnet ”Lemarchand” från som du kallade dig tidigare i karriären?
Jeg husker jeg var stor fan av Clive Barker og Hellraiser bøkene. Lemarchand tok jeg fra Lemarchand's box, en slags pandoras eske.

Vilken av Ulver-plattorna som du medverkade på är du mest stolt över?
Bergtatt.

Kommer du ihåg ryktet om att ”Nattens madrigal” ska ha spelats in i en stuga mitt i skogen på en 4-kanalare? Ligger det någon sanning i detta (man vill ju gärna tro att det är sant)?
Har hørt dette ryktet ja, og det stemmer kanskje ;)

Ett annat rykte var att ni använde budgeten för inspelningen på Armani-kostymer, kokain och en Corvette? Något minne av detta? Jag antar att detta är något som hittades på efter att ni tagit de berömda promotionsbilderna inför ”The Marriage of Heaven & Hell”?
Haha, herlig.

Varför slutade du i Ulver efter nyss nämnda ”Marriage of Heaven & Hell”?
Perdition City var det siste jeg gjorde som fullverdig medlem. Pga familiesituasjonen valgte jeg å trekke meg tilbake fra musikken. Jeg har gjort diverse sessions opp gjennom årene, før jeg tok til på nytt i 2012.

Har du något extra roligt minne/anekdot att dela med dig av från den tidiga tiden med Satyricon/Ulver?
It's all a blur to me.. Et minne jeg har er foto shooten vi gjorde for "Kveldssanger". Vi tok portrettbildene på Norsk Folkemuseum, som er en samling gamle byggverk etc fra 1500 tallet. Det hang store plakater overalt om at all bruk av ild var forbudt. Vi ga faen, og spikret opp store fakler på veggene der. Ikke noe å være stolt av nå, men ble fine bilder.

Hur är din relation till Death/Black-metal idag? Finns det några band du fortfarande lyssnar på och gillar?
Jeg hører på så mye forskjellig, men også metal av og til. Prøver å holde meg litt oppdatert.

Vad har du för favoritband/artist?
Ingen direkte favoritter lenger, men Kiss (det gamle) troner vel ganske høyt fortsatt.

Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
Vanskelig å si, men likte veldig godt Braveheart - fantastisk musikk.

Har du några favoritböcker/författare?
Nja, leser ikke mye. Tolkien kanskje.

Är du som många andra hårdrockare en stor skivsamlare? I så fall vore det intressant att veta hur många du ligger på och vilken du anser vara kronjuvelen i samlingen?
Jeg er ingen samler, hadde en god del i "gamle dager", men solgte unna det meste for lenge siden. Noen av de platene er jo ansett som hellige graler i dag (tenkte ikke på det den gangen). Den platen jeg anser som kronjuvelen må vel være original utgivelsen av Hybris med Änglagård. Den er fet!

Har du någon favorit TV-serie? Har du t.ex. sett några av mina favoriter "Walking Dead" eller "Game of Thrones"? Och kanske viktigast av allt, har du sett nya säsong 3 av Twin Peaks? Tycker du likt oss Tisselskogare att de 25 åren mellan säsong 2 & 3 var väl värt väntan?
Hmm, har sett Game of Thrones - bra underholdning. De andre har jeg faktisk ikke sett.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album ("Innan filmen tagit slut") något du själv lyssnat på och vad är i så fall din uppfattning?
Ikke hørt.

Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? I så fall vore det intressant att veta om du t.ex. har sett och gillar Punch Drunk Love, Royal Tennenbaums eller Birdman?
Ser en del film, men har ikke sett noen av de du nevner. Jeg bruker ofte film til å koble ut, og kobler som regel så bra ut at jeg knapt husker filmen etterpå, haha.

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl? Eller är det helt enkelt Norges egen Varg Veum som tänder dig mest?
Varg Veum er vel det eneste jeg har sett, og det er helt greit - midt på treet.

Har du någon favoritdryck när du vill riktigt njuta av livet? Är det den klassiska hårdrocksstilen med Jack Daniels som gäller eller är det thailändska guldet Mekong något som faller dig i smaken? Eller varför inte en exotisk Mummelman?
Er ikke så veldig glad i Whiskey - jeg er enkel, øl!

Som du kanske märkt är musik och film något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Vi har ju bl.a. stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är detta något som faller dig i smaken?
Nja, det er ikke band jeg hører på - men husker jo hit'ene fra 80-90 tallet.. ABBA har vel alle salgsrekorder ihvertfall.