Herman Geijer

När årets sommarpratare nyligen presenterades så utbröt det vilda lyckotjut på T.C redaktionen. Varför undrar ni kanske? Jo, förutom Kjell Enhager så fanns det ju faktiskt en person till som skall bli väldigt intressant att följa. Vi pratar givetvis om zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer. För er som inte kan vänta till den 15:e juli då det är Hermans tur att träda fram i P1 så kan ni redan nu värma upp med denna intervju.

Hur startade din fascination för just zombies?
Jag hade kollat på Dawn of the dead med en kompis och vi började prata om hur vi skulle förbereda oss för om/när zombierna. Jag upptäckte att det blev bra samtal och kontakade ABF för att starta en studiecirkel om det och så blev det asmånga anmälda så jag behövde lära mig mer om det. Typ så var det.

Är du nervös inför sommarpratet eller bara förväntansfull? Här i Tisselskog sitter vi redan som på nålar och längtar. Är det några av de andra sommarpratarna du kommer att lyssna på?
Vad kul! Ja jag håller på att skriva nu och det är rätt svårt. Det är mycket som ska klaffa för att det sk
a bli riktigt bra och intressant för både zombiefantaster och såna som inte vet någonting om zombier. Jag vill gärna lyssna på Nina Hemmingsson och Karl-Petter Thorwaldsson, sen är det en massa andra som är spännande också.

Följer du den fantastiska "The Walking Dead" TV-serien? Är du lika frälst som oss Tisselskogare? Vad tror du om Spinoff serien "Fear the Walking Dead" som drar igång i Augusti?
Ja både TV serien och serieböckerna som faktiskt är bättre. De är sjukt bra nu, de som kommer ut i USA. Men jag rekommenderar också att läsa de svenska översättningarna som ges ut av Apart Förlag, om inte annat för de bra förorden (jag skrev f ö förordet till volym 7). Har inte kollat trailers men det kan absolut bli intressant tror jag.

En annan TV-serie som var väldigt omstalad när den sändes 2012 är ju Sveriges egna zombieserie - "Den sista Dokusåpan". Var denna stjärnspäckade serie något du följde eller var det bara vi Tisselskogare som fastnade? Med stjärnor som Patrik Sjöberg, Robinson-Robban, Lill-Babs och Caroline af Ugglas satt åtminstonde vi som klistrade :)
Jag såg typ de 3-4 första men blev inte så tagen av dem. Den brittiska förlagan Dead Set var betydligt bättre tyckte jag.

Med tanke på ditt stora intresse för zombies så är jag nyfiken på om du t.ex ser alla zombiefilmer du hör talas om? Vad har du för favorit zombiefilmer? Har du t.ex sett Fulcis "Zombie Flesh Eaters" (Zombi II)?
Just nu har jag rätt lite tid att kolla på film tyvärr. Och det kommer ut så sjukt mycket zombiefilm nu och det mesta är faktiskt skräp. Jag gillade verkligen Maggie som kom ut nu i år. Jag gillar George Romeros filmer såklart, men också 28 dagar och veckor senare, Shaun of the Dead och såklart också Zombii 2 (som jag säkert sett 5-10 gånger).

Som den hårdrockare jag är så är jag väldigt nyfiken på vad du har för favoritband inom denna genre? Om jag förstått saken rätt så lyssnar du nämligen en del på just hårdrock? Är det främst gammal hederlig hårdrock som gäller eller är du även inne på t.ex Death/Black Metal? Kanske får vi höra lite härlig 90-tals döds när du sommarpratar? :)
Alltså jag växte upp med 80-talshårdrocken så Dio, Maiden, Slayer, King Diamond och Metallica har en särskild plats i mitt hjärta. Men jag lyssnar också mycket på At the Gates, Entombed, Wolves in the Throne Room och lite mer döds/black.

På tal om musik och hårdrock, har du själv spelat i något band?
Ja jag har spelat rätt mycket hårdrock, men egentligen nästan alla genres. Det är inte så mycket tid i livet att spela musik. Men jag har ett proggband som heter Vårt Band. Vi har lite spelningar och repar inför det men det är inget som vi kör regelbundet med.

Vad har du för favoritband/artist?
Det varierar, för tillfället lyssnar jag mycket på ett band som heter Svärta. Slayer är ju alltid Slayer så jag vet inte riktigt. Det varierar får jag säga.

Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
Starship Troopers och V for Vendetta tror jag. V for Vendetta mest av nostalgiska skäl kanske, är inte så sugen på att se om den.

Har du några favoritböcker/författare?
Det går i perioder. Ett tag läste jag massor av Joyce Carol Oates, ett tag läste jag mest reportageböcker. Men jag har nog ingen egentlig favorit.

Har du någon favorit TV-serie? Har du (utöver Walking Dead) sett några av mina favoriter som t.ex "Dexter" och/eller "Game of Thrones" med min personlige favorit Joffrey?
GoT följer jag, True Detective var bra. Oz och the Wire var också lysande serier, men jag gillar också Community, 30 Rock och Parks and Recreation.

Hinner du med att kolla några filmer i era späckade schema? Isåfall vore det intressant att veta om du har sett och gillar texKick-Ass, The Road eller Birdman?
Kick-Ass såg jag men den fastnade inte, The Road var bra men vidrig så den blev jag berörd av. Birdman gillade jag. Kul grepp.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album (Innan filmen tagit slut) något du själv lyssnat på och vad är isåfall din uppfattning?
Inte lyssnat på.

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl?
I dagarna spelar de in en Beckfilm precis utanför mitt fönster, men jag har inte kollat de nya så mycket. JAg gillar de gamla filmatiseringarna dock. Mannen på taket typ.

Har du någon favoritdryck när du riktigt vill njuta av livet? Har du provat Walking Dead-ölet (som enligt uppgift skall innehålla rökt gethjärna!), eller är det thailändska guldet Mekong något som faller dig i smaken? Eller varför inte en Mummelman?
Är det varmt ute dricker jag gärna öl, men jag är vegan så någon gethjärna blir det inte för min del. Jag dricker gärna mate och club mate. I spritväg är det typ bara rom som jag gillar.

Som du kanske märkt ligger musik, film och litteratur mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Vi har ju tex stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är detta något som faller dig i smaken?
Inte direkt. Men Entombed, The Haunted, At the Gates, Gravmaskin, In Solitude och lite sånt gillar jag.