Hjalmar "Hjalle" Östman

Som ni förhoppningsvis redan läst så har vi ju sedan tidigare intervjuat Heavy (den ena halvan av succeduon Hjalle & Heavy). Detta innebär självklart att vi även måste kolla läget med andra halvan, så låt oss nu se vad Hjalle har att bjuda på.

Vad sysslar du med nu för tiden? Hur är förväntningarna på nya solo-plattan gällande mottagande och försäljning?
Jag arbetar med organisations- och verksamhetsutveckling på Borlänge kommun. Angående nya skivan så är jag mest glad att den kommer ut. Har hållt på länge med projektet och jag hoppas att folk gillar den.

På din hemsida står det förutom musiker (vilket vi ju alla känner till) att du även föreläser och är låtskrivare? Vad brukar du föreläsa om? Vilka band/artister har du varit låtskrivare åt? Några stora hits du legat bakom?
Just nu föreläser jag inte och låtskrivare är jag inte till andra artister men jag har ju gett ut mellan 10-15 fullängdsalbum med olika band så låtskrivare är jag fast jag framför alstren själv :-)

Vad har du för favoritband/artist?
Stefan Sundström, Thåström och Ramones är favoriter som aldrig går ur tiden.

Är det mest gammal hederlig Heavy Metal som gäller för dig eller är du även inne på tex Death/Black Metal? Eller är det kanske något annat som spisas mest?
Lyssnar inte på metal alls faktiskt. Kan väl runda av nån gammal trash-platta med Metallica eller Annihilator nån gång men annars är det mest punk och pop/rock/visa på svenska. Annika Norlin (Säkert!) är en favorit..

Vilken är din absoluta favoritfilm genom tiderna?
Första Apornas Planet-filmen från typ -68. Den blåste mig av stolen när jag såg den första gången!

Har du några favoritböcker/författare?
Nej, har sällan tid att läsa nu för tiden men jag malde väl Stephen King i tonåren.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album (Innan filmen tagit slut) något du själv lyssnat på och vad är isåfall din uppfattning?
Nej har inte hört men jag gillar ju Uggla så det kanske jag borde...

Har du någon favorit TV-serie? Har du tex sett några av mina favoriter The Walking Dead och/eller Dexter? Eller kanske "Game of Thrones" med min favorit Joffrey är något som du njuter av?
Har sett lite på Walking Dead och det är okej. Dom andra har jag inte sett. Lost är alla tiders bästa serie och just nu är Sons of Anarchy en favorit även om den är lite pajjig :)

Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? Isåfall vore det intressant att veta om du har sett och gillar tex Kick-Ass eller The Road?
En film med titeln Kick-Ass skulle jag nog ha betalt för att se på haha, låter inte som nåt i min smak. Ser ganska mycket film men tycker inte att det görs mycket bra tyvärr. Gillar lite futuristiska filmer med bra manus men dom är sällsynta. Såg en sån med Tom Crusie nyss som var bra men minns inte titeln..

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Din gamle vapendragare Heavy tyckte inget slog när "de får till en riktigt bra Beck" och personligen föredrar jag Arne Dahl. Kanske du är mera av en Wallander-typ?
Har aldrig förstått grejen med Beck, Wallander, mm.. Okej förströelse på tv men inget bio-material direkt. Väljer ingen av ovan nämnda.

Hur gick det till när du/ni kom med i "På Rymmen"? Var det mest som en kul grej eller låg det någon tanke bakom om promotion för era band Mimikry/Dökött med i tankarna? Värt att notera kan vara att jag (och många därtill) i vredesmod slutade att kolla på programmet då ni åkte fast.
Som jag sa när du frågade om jag ville vara med på intervju så tycker jag att det är ganska trist att prata På Rymmen-minnen. Kan förstå att andra vill veta men jag får väl ses som en surgubbe, haha! Det var kul då. Men det är typ 17 år sen och det var som sagt då. Det fanns ingen taktik. Jag var 21 år och tyckte det verkade fränt. Thats it.

Vad är ditt roligaste minne från Hjalle & Heavy/På Rymmen-tiden? Jag antar att det måste varit ganska kul då hela Sverige försökte stoppa er från att bli fångade? Ni hann väl bland annat även med att fylla några folkparker, släppa ett gäng plattor och spela förband till Dee Snider (Twisted Sister) så du borde väl ha en del att välja på?
Som sagt.... Kul då...

Jag läste något om att TV4 skulle börja sända "På Rymmen" igen, är detta något som känns lockande för din del? Kanske göra comeback i TV-rutan med Heavy?
Över min döda kropp. Vilken bittergubbe jag låter som men herregud. Jag är snart 40 år, har fyra barn. Det var en annan tid, ett annat liv..

När det begav sig följde vi alla "På Rymmen" slaviskt och ifrågasatte givetvis aldrig om det var "på riktigt" eller inte. Såhär i efterhand kan jag kan inte låta bli att fråga dig om hur det egentligen låg till? Var det mycket skriptat eller fick vi helt enkelt se det som hände?
Nästa fråga :-)

Är det den klassiska hårdrockstilen med Jack Daniels som gäller på festerna eller kan det slinka ner en Mekong eller Mummelmann emellanåt?
Jag gillar att ta en öl ibland.

Som du kanske märkt ligger musik och film mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Vi har ju tex stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är detta något som faller dig i smaken?
...nej. Dom har ju gjort bra låtar (i alla fall ABBA) men det är inget jag går igång på.

(Foto: Rebecca Vendor)