Jens Jansson (Brainpool)

Dags att som så många gånger förr återuppleva lite minnen från 90-talet. Denna gång tog vi kontakt med Jens Jansson, trummis från det populära 90-tals bandet Brainpool. Dessutom har han lirat en del med självaste Per Gessle som ju låg bakom skivbolaget Jimmy Fun (de som skrev kontrakt med Brainpool då det begav sig). De flesta som har lite koll vet också att detta ledde till att Brainpool fick vara förband till Roxette under deras värlsturne i mitten av 90-talet. Varsågoda.

Vad sysslar du med just nu? Har du fortfarande fullt upp med musiken eller är det mest ”vanligt jobb” som gäller?
Är kreatör på en reklambyrå där jag skriver reklamkoncept och gör film.

Hur är läget med Brainpool nuförtiden? Har ni något nytt på g?
Tack, bra! Vi tar det väldigt lugnt, men det kommer att bli något någon gång.

Hur var det att åka med som förband till Roxette runt hela världen i mitten av 90-talet? Någon rolig anekdot? Fanns det någon av er som faktiskt gillade Roxette?
Det är lite som att ha hoppat bungy jump på jorden runt resan kanske… Nja, jag tror inte att någon av oss hade en Roxette-platta vid tillfället. Christoffer har dock många nu.

Är/var det tröttsamt med alla frågor ni får/fått från Roxette-fans som mer handlar om just Per & Marie istället för er själva (och detta just för att ni spelat förband till dem)? Jag minns att jag har läst någon intervju med dig där i stort sett alla frågor handlade om just Per & Marie?
Njä. Om jag vore ett Roxette-fan skulle jag fråga om Roxette. Inget konstigt med det. Däremot var det lite knepigt under förbandsrundan för alla dessa år sedan. Då ville vi ju hellre prata om oss själva :-)  

Hur gick det till när du fick spela trummor på några låtar med Gellner på ”The World According to Gessle”? Om jag inte minns fel var väl detta ert första samarbete? Jag anser personligen att den tillhör ett av hans bästa verk så är även intresserad av att veta vad du tycker om den?
Christoffer gjorde en Beach Boys-version på nån låt som jag spelade på. Sen var jag i studion och testade lite pålägg. Vissa blev bra och då föreslog nån att vi skulle testa fler låtar. Jag gillade Jonas Åkerlunds upprepningsvideo med nån låt från plattan. Vad hette den nu?

Vad är det sjukaste som Christoffer har gjort?
Han gör aldrig något sjukt. Han är en mycket frisk person.

Har du några roliga anekdoter att berätta om från tiden då ni var som störst på mitten av 90-talet?
Vi kastade mat under en period. Dumt och fånigt men rätt kul då. Höjdpunkten (eller lågvattenmärket) var när vi blev utslängda från ett ställe i Amsterdam för att vi hällde ut öl och kastade godis på varandra. Och då hade vi just spelat där.

Vad är ditt bästa samt värsta turneminne?
Det bästa är nog utlandsturnéerna. Japan var kul. Förbandsturné till Phoenix i Frankrike var också roligt. Fast det var utan Brainpool. Bästa giget med Brainpool var med Malmö symfoniorkester på ett fullsatt stortorget i Malmö.
Och det värsta är när ingen kom, oavsett vem jag spelat med. Det har hänt några gånger :-)

Vilken av era plattor med Brainpool är din favorit? Gillar du dem med eller utan Kask bäst? Någon favoritlåt?
Min favorit är helt klart Junk. Den är extra allt på ett fint sätt.

Vilket är det stoltaste ögonblicket i musik karriären? Något speciellt minne som gör dig extra lycklig?
Rockoperakonserten på stortorget. 10.000 på torget, 70 i orkestern och så vi tre. En fin kväll.

Som den hårdrockare jag är så är jag väldigt nyfiken på om du har några favoritband inom denna genre? Är det i så fall främst gammal hederlig hårdrock som gäller, eller är du även inne på Death/Black Metal?
De senare åren har jag försökt förstå Black metal och lyssnat en del på Burzum och sånt där. Men det jag gillar på riktigt är Zeppelin och Black Sabbath.

Vad har du för favoritband/artist?
Talking Heads. Det har alltid varit mitt favoritband. David Byrne är en stjärna.

Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
Apocalypse Now. En bidragande orsak till Vietnamresor och Ho Chi Minh-leden-besök.

Har du några favoritböcker/författare?
Jag gillar Graham Greene. Lite grabbigt kanske? Tycker det är spännande med 50-tal och maktbalanser efter andra världskriget tror jag.

Har du någon favorit TV-serie? Har du t.ex. sett några av mina favoriter "The Walking Dead" eller "Game of Thrones" med favoriten Joffrey? Och kanske viktigast av allt, har du sett nya säsong 3 av Twin Peaks? Tycker du likt oss Tisselskogare att de 25 åren mellan säsong 2 & 3 var väl värt väntan?
Har sett nästan alla Walking Dead-avsnitt, men det är det enda zombierelaterade jag någonsin brytt mig om. Gillar den skarpt dock. Säsong 1 & 2 av Twin Peaks har jag sett två gånger. Men inte den nya. Jag får ta er tisslare på orden och kolla in den.

Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? I så fall vore det intressant att veta om du t.ex. har sett och gillar Punch Drunk Love, Royal Tennenbaums eller Birdman?
Jodå, några i alla fall. Jag föredrar nog Wes Andersons “Rushmore" och "Moonrise Kingdom”.  

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album ("Innan filmen tagit slut") något du själv lyssnat på och vad är i så fall din uppfattning?
Nej, har inte lyssnat på den. Har ingen uppfattning om Magnus Uggla faktiskt.

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl? Eller har den nya Hassel-serien/rebooten med en testosteronstinn Ola Rapace seglat upp som etta på tronen?
Har ingen koll alls på denna genre. Vem är Arne Dahl?

Har du någon favoritdryck när du riktigt vill njuta av livet? Är det kanske ett glas rött som gäller eller är det thailändska guldet Mekong något som faller er i smaken? Eller varför inte en Mummelman?
Hahaha. Och vem är Mummelman?

Som du kanske märkt är musik och film något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Vi har ju bl.a. stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är detta något som faller dig i smaken?
Som du kanske märkt är svensk musik och film tyvärr inte min starka sida alls. Och just de band du nämner lyssnar jag aldrig på. Med det sagt så är jag glad för din skull. Ha det fint!