Jimmy Larsson (Shattered)

Tyvärr så har ju inte Dalsland där T.C redaktionen håller till så mycket att erbjuda inom de nöjesområden vi gillar att gotta ner oss i. Förutom Nifelheim & Dalens pizzeria har vi inte direkt skämts bort med varken hårdrock eller något annat genom åren. I början av 2000-talet fanns dock ett band från Ed vid namn Shattered som släppte en platta på självaste Black Mark. Vi fick en pratstund med gitarristen Jimmy Larsson.

Vad sysslar du med nuförtiden? Har du några nya projekt på G eller har musiken helt lagts på hyllan?
Musiken har hängt med hela tiden sedan Shattereds upplösning. Jag har bla gjort nån soloskiva, spelat i coverband, gjort några skivor med hårdrock för barn samt haft ett par andra band. Det senaste och mest aktuella heter Liquid steel, ett ganska nystartat band som vi hade vår första spelning med för ett par veckor sedan här i Ed. Vi skall i dagarna även påbörja en inspelning av vår första demo med detta band. Det föregår även diskussioner om en möjlig reunion av det gamla bandet Shattered, men var det slutar kan jag inte i dagsläget säga.

Hur gick det till när ni fick skivkontrakt och hur var det att släppa en platta på Black Mark?
Vi hade just spelat in en demo hos Valle (Impious) i trollhättan. Vi blev spelade i P3 rock och skivbolagen började visa intresse. Först fick vi ett erbjudande från Black lodge som vi efter vissa förhandlingar faktiskt tackade nej till (det var ett mycket tufft beslut med tanke på att vi drömt om skivkontrakt i så många år). Det dröjde dock inte länge innan Börje på Black Mark hörde av sig och ville signa oss och så blev det. En fantastisk känsla, äntligen var det dags.

En annan sak som måste ha känts fräsigt är ju att få ett omslag signerat Kristian "Necrolord" Wåhlin?
Det var en otrolig bonus att få Kristian att måla vårt omslag, Han hade ju målat många av ens favoritomslag på den tiden. Här om dagen fick jag hem At the gates senaste album och fick ju då även plocka fram en av mina gamla favoritplattor slaughter of souls. Jag visade stolt upp skivan för min sambo. Titta vem som målat detta omslaget och kolla här vem som målat omslaget på våran gamla platta. Fan vad coolt tyckte jag i alla fall.

Hur kom ni på titeln "Wrapped in Plastic"? Twin Peaks?
Japp helt rätt, vi var alla i bandet och är fortfarande väldigt stora fan av serien Twin Peaks, så titeln kommer med största sannolikhet från serien. Tidigt i vår karriär hade vi även en låt med namnet Fire walk with me.

Har du något extra roligt minne att berätta om från tiden med Shattered?
Inför våran spelning på Decibel 2004, så fick Lennart Larsson ett mail från en fransman som var intresserad a
v att köpa biljetter till festivalen. Lennart blev nyfiken vad det var för band som intresserade herrarna att ta sig från frankrike ända upp till Bengtsfors. Han fick som svar bla Shattered. Med tanke på att vi ännu inte hade släppt vår skiva var ju detta svar lite chockande. Det visade sig att fransmannen kommit över ett gäng demos med oss från bolaget osmose och tyckte att dessa var jävligt bra. Fransmannen dök upp och vi fick träffa han och han blev väldigt lycklig att få träffa oss, tyvärr var han ju väldigt dålig på engelska. Men han ficjk se oss live och vi gav han en Shattered tröja och vi i bandet fick en upplevelse utöver det vanliga. Mycket kul.

Varför la ni ner bandet?
Det är svårt att hitta bara en faktor som ledde till att bandet lades ner utan det berodde nog på flera. Vi har ju också olika syn på saker men jag skall ge vad jag tror var några av dom orsakande faktorerna. Vår stora dröm sedan många år hade vi nått. Vi hade fått skivkontrakt. Så här med lite tidsperpektiv känner jag själv att man var lite inställd på att det bara skulle rulla på automatiskt nu när man fått skivkontrakt men att det då egentligen krävs ännu mer för att verkligen nå ut. Alltså att vi skulle satt upp nya mål med vår karriär. En annan av faktorerna åtminstonde för egen del var att en av medlemmarna i bandet sparkades och en ny kom med istället. Något jag inte var helt överens med övriga medlemmar i bandet att det behövde ske. Det var också en tid i våra liv när vi alla i bandet började få barn och familjer att tänka på vilket säkert också påverkade en del. Man har i vilket fall som helst så här i efterhand tänkt, undra hur det skulle sett ut i dag ifall vi bestämmt oss för att fortsätta.

Om jag inte minns fel har ni väl haft ett gäng Långedsgrabbat i bandet? Kanske du med tanke på detta varit i krokarna och fått äran att avsmaka en pizza från restaurang Dalens? Eller håller du dig helt enkelt på hemmaplan och väljer klassiska Dilan?
Japp stämmer bra vi har haft några medlemmarna från Långed och framförallt var ju våran manager från Långed Daniel Eriksson. Så visst  har jag klämt ner en och annan pizza från restaurang Dalens som var helt ok, men håller Dilans pizzor snäppet högre. Dilan ligger ju också bara några hundra meter från mitt hus vilket också är en bonus förstås.

Vilken/vilka är din absoluta favoritplatta/plattor genom tiderna?
Shit det var en svår fråga det finns ju många jävligt bra plattor. Men min absoluta nummer ett platta får nog bli min allra första skiva som jag fick endast 5 år gammal 1984. Det var Twisted Sisters "Stay hungry". Den plattan ligger mig extra varmt i hjärtat. Några andra plattor som är favoriter är Iron Maidens "Number of the beast" samt "Seventh son", WASPs första platta, Judas Priests "Painkiller", Accepts "Objection overuled" och många fler.

Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
De misstänkta, Nyckeln till frihet, Casino, Maffiabröder, Star wars ep.4-6, indiana jones, Die hard, Dödligt vapen, Snuten i Hollywood och en ny favorit bland senare rullar är The Wolf of Wallstreet

Har du några favoritböcker/författare?
Är inget stort bokfan så får säga Hemingway "Den gamle och havet" (lagom lång).

Vilka Death/Black band från 90-talet tycker du var de bästa?
Dissection, Morbid angel, Emperor, At the gates, Satyricon och Hypocrisy.

Är du som många andra hårdrockare en stor skivsamlare? Isåfall vore det intressant att veta hur många du ligger på och om du har någon riktig guldklimp i samlingen?
Har ungefär ett tusental skivor i min samling där merparten är hårdrock men även en del annat smått och gott som jag gillar. En guldklimp som jag besitter är ju "Wrapped in plastic" med Shattered, den är det inte så många som har ;)

Har du någon favorit TV-serie? Har du tex sett några av mina favoriter The Walking Dead och/eller Dexter? Eller kanske "Game of Thrones" med min favorit Joffrey är något som du njuter av?
Har sett mycket serier i mina dar. Twin Peaks, Miami vice, 24, Vänner, Alf, Dallas, Fresh prince, Breaking bad, S.O.A, mfl. Ser också självklart på Walking Dead och Game of Thrones där min favorit och den jag tror kommer bli den som tar tronen så småningom är lilltjejen som jag inte i skrivande stund kommer på vad hon heter.

Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? Isåfall vore det intressant att veta om du har sett och gillar tex Kick-Ass eller The Road?
Ser mycket på film men har inte sett Kick-ass, the road har jag sett men det var ett tag sen men jag har för mig jag tyckte den var ok.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album (Innan filmen tagit slut) något du själv lyssnat på och vad är isåfall din uppfattning?
Den har jag inte hört så har ingen uppfattning.

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl?
Det är Beck som är min favorit men det är nog mycket tack vare Gunvald och den otroligt sköna grannen.

Har du någon favoritdryck när du vill riktigt njuta av livet? Är det den klassiska hårdrocksstilen med Jack Daniels som gäller eller är det thailändska guldet Mekong något som faller dig i smaken? Eller varför inte en Mummelman?
Är inget stort fan av Jack Daniels så i mina extra fina stunder njuter jag av att dricka lite Jägermeister.

Som du kanske märkt ligger musik och film mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Vi har ju utöver er själva tex stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är detta något som faller dig i smaken?
Absolut håller med dig, det är mycket bra musik och film som skapats i vårat land.

(Foto: Åsa Geland)