John Wildcat

I mitten av 90-talet gav T.C Music ut er par demos med Tisselskogs-bandet The Mekters och detta skulle visa sig ha inflytande på de mest oväntade håll. Med gemensamma intressen i framtida rockstjärnedrömmar och stor Gessle beundran kommer vi i kontakt med John Karlsson som kort därefter drar igång Make Rock/The Splat. Nu, över 20 år senare, har John (till skillnad från The Mekters) fått släppa ett gäng plattor och är ett hett namn inom Rockabilly-scenen så vi kände att det var dags att kolla läget med honom!

Vad sysslar du med just nu? Är det fullt fokus på musiken elller har du även ett "vanligt" jobb? Några nya plattor på G?
Just nu har vi avslutat en stor sommarturne. Vi har gigat mer än varje helg sedan maj så i augusti har vi bara tagit ett enda gig. September blir det 2. I skrivande stund håller jag faktiskt på och spelar in ett litet drömprojekt. Jag ska göra nya moderna versioner av 12 st Noice-låtar. Det är väldigt nära originalversionerna men ljudbilden ska låta 2018. Den nuvarande keyboardisten i Noice har lagt alla klaviaturer på hela skivan. Min huvudsakliga sysselsättning är musik. Jag har alltid nya grejor på G och ett nytt Wildcat-album är att vänta inom ganska snar framtid. Jag har under sommaren släppt 3st singlar från det kommande albumet. "I mina röda Sendra boots", "Den vildaste katten" och "Västerås summer meet".

Hur kombinerar du det stressiga familjelivet med musiken?
För min del är familjelivet mer avkopplande än stressigt. När jag har barnen så fokuserar jag på att vara "barnslig". Med huset fullt av olika instrument och rastlös som jag är ser barnen det som naturligt att jag plinkar på olika instrument hela tiden. Alla mina barn är musikaliska. Min yngsta dotter sjunger och har gura, keyboard, munspel mm. Min äldsta dotter sjunger och har en gitarr och sonen spelar trummor. Drömmen är att kunna ha med dom i bandet framöver!

Vad var det som fick dig att börja med musik i unga år? Vågar man förutsätta att The Make Rock och The Splats tidiga demos var inspirerade av The Mekters? Med "Live in ekängen” drar man ju gärna paraleller till The Mekters Live 96 och med titlar som "Dalsland", "Pianopopens klang" osv vill vi ju gärna tro att The Mekters hade ett finger med i spelet när du startade dessa band, som ju faktiskt i slutändan ledde fram till den enastående musiker du är idag. Stämmer dessa funderingar eller är det bara önsketänkande? Jag har även för mig att du med något av dina band körde en cover på The Mekters ”Rispojken”?
Ska jag vara ärlig så var önsketänkandet störst från min sida. Jag såg upp till The Mekters och ville själv ha ett band. På den tiden spelade jag hellre än bra så dom har en bidragande orsak till mitt musikintresse. Några år låg musiken på hyllan men intresset för att framförallt skriva egen musik och bygga egen studio började växa i 13-14årsåldern. Jag tog då upp gitarrspelandet, fick bas och trummor av mina päron och började bygga en hemmastudio sedan lärde jag mig inspelingsprogram och började lira in skivor på egen hand. Jag lade alla instrument själv. Det var först några år efter det som min då bästa kompis/granne vid namn Tim och jag startade punkband och jag hade ett riktigt band ihop med någon. Vi kallde oss "Stalefish" från skateboardtricket då vi gjorde skatemusik och senare "Kingkongs task". En demoskiva spelades in. En låt ligger nog ute på youtube om man söker på "Mulljockes lilla snopp".

När du var i Mellerud träffade du ju som bekant en av oss på T.C redaktionen. Han var mäkta imponerad över spelningen och undrar lite över hur du upplevde stämningen i Mellerud? Minns du hur det blev aktuellt att spela just i Mellerud av alla ställen?
Vi blev bokade att spela på raggarklubben i Mellerud i samband med cruisingen som gick förbi där. Vi har hört mycket gott om Värmland och att det finns mycket raggare där och stämningen var på topp. Senare på kvällen var det även en rockabillytillställning i en närliggande folkpark. Vi blir bokade över hela Sverige och även i Norge så det är bara kul att se nya platser. Speciellt kul att träffa Ekan. Det hade dock vart kul o träffa Ulrik och resten av gänget så vi får hoppas att vi blir bokade fler gånger i närheten. Ägaren till skivbolaget "Äggtapes" som jag var signad hos förut bedriver sin verksamhet i Brålande numera och det är ju inte superlångt därifrån. Jag har varit sugen på att se Cafe Gula huset och något musikevent där i framtiden...

Hur var det att släppa din första skiva? En barndomsdröm som gick i uppfyllelse? Vi fick ju tyvärr aldrig uppleva detta med The Mekters men 2010 fick faktiskt en av oss på redaktionen äntligen släppa en skiva med sitt band Skin Infection!
Det var stort. Det var Kent "Ägget" Berntsen på det kultförklarde skivbolaget Äggtapes som fick upp ögonen för mej och släppte plattan "Bilburen gangster". Jag var då först med att göra riktig rockabilly på Svenska och med riktig vill jag poängtera sånt som rockabilly handlade om back in the days dvs. brudar, vilda fester, badguys, sex... inte smörig dansbandskit som mycket nya rockabillyband sjunger om på alla urusla "Cruisingklassiker" och vad de nu kallas som säljs på bensinmackarna. Ägget åkte hela vägen rån göteborg till Linköping för att signa mig sedan samarbetade vi flera år. Han har gjort mycket för mig och jag är han evigt tacksam för att han sparkade mej i arlset åt rätt riktning! Numera driver jag ett eget skivbolag "Nasty music" som har både studio, jobbar med video, omslag, grafik mm.

Hur kommer det sig att du började spela just Rockabilly? Hur kom du i kontakt med scenen så att säga?
Rockabillyn har alltid funnits där, utan att jag tänkt på det. Jag har sökt efter en musikalisk identitet sedan barnsben men runt 20årsåldern gick jag tillbaks till rötterna och det var när jag började stjäla mammas LP-skivor med Elvis. Jag minns speciellt det första självbetitlade albumet "Elvis Presley" från 1956. Knäppande ståbas, Scotty Moores gitarrspel och vilket ös... Jag influeras även mycket av mina tonårsidoler Millencolin samt en hel del pop vilket format mitt egna sound jag har idag.

Vad tycker du om genren psychobilly, med band som Nekromantix, Demented Are Go osv? Eller är det uteslutande rockabilly som gäller?
Det finns mycket psychobilly som jag tycker om. Frantic flintstones, Batmobile, Koffin Kats, Zombie ghost train mm. Jag föredrar den Psychobilly som har en del drag av Rockabilly. jag har svårare för de band som i princip spelar "punk med ståbas"...

Hur är ditt intresse för Per Gessle nuförtiden? Som ung var du väl likt oss på T.C redaktionen ett stort fan av honom? Någon favoritplatta? Hos oss lever intresset kvar och frodas för hans magiska låtar än idag. Vad tyckte du om den officiella VM-låten "Bäst när det gäller" som Gyllene Tider släppte i år?
VM-låten har jag missat då jag är totalt ointresserad av fotboll. Gessle är alltid Gessle. Låten han gjorde ihop med Winnerbäck sjunger han inget vidare på. En favoritplatta som jag aldrig tröttnar på är "The world according to Gessle". Roxette är fint som fan också och spelas ofta. Jag kom nyligen över en stor biografibok om Gessle som jag läst de senaste veckan. "Att vara Per Gessle"...

Jag såg att du spelat in en coverplatta med Noicelåtar i Rockabilly stil (cool idé!), betyder detta att du föredrar Noice framför Gyllene Tider? (På 80-talet var det ju en stor tävlan mellan dessa två band om vilka som var störst). Vad tror du annars om att spela in en liknande platta fast med Gyllene Tider-låtar? Tänk bara tanken med "Ska vi älska så ska vi älska till Buddy Holly", "Jag blir Yr" eller "Bäst när det gäller" i Rockabillytappning!
Jag har haft funderingar på att prova någon Gyllene-låt i Rockabilly men jag fastnade rejält för Noice nyligen och haft full fokus på dom. Gyllene tider kan man utantill sedan barnsben och känns lite uttjatade just nu. Noice kom jag i kontakt med första gången för ca 2 år sen så jag har inte hunnit nöta ut dom än.

Vad har du för favoritband/artist?
Jag är allätare och lyssnar på i princip allt förutom hiphop, dansband och klassiskt. Jag lyssnar mycket på hårdrock faktiskt.

Som den hårdrockare jag är så är jag väldigt nyfiken på om du har några favoritband inom denna genre? Är det isåfall främst gammal hederlig hårdrock som gäller eller är du även inne på tex Death/Black Metal?
Det är svårt att peka ut något favoritband då jag har så många men ska jag kolla övers i min LP-back med hårdrocksplattor är det Motörhead, Talisman, Ozzy, Ludor (Mats Leven o co), Mustasch, Skid Row mm...

Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
Jag gillar skräckfilmer. Helst från 90talet och bakåt. Jag hatar Sci-fi och skräckfilmer som kallar ur och blir overkliga. Spaghettiwesterns samlar jag på. Jag gillar det mesta men avskyr Amerikanska komedier, tjejfilmer, kärleksfullt usch!

Har du några favoritböcker/författare?
Jag föredrar film framför böcker. Faktaböcker kan jag läsa om det finns mycket bilder :)

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl? Eller har den nya Hassel-serien/rebooten med en testosteronstinn Ola Rapace seglat upp som etta på tronen?
Svensk kriminalroman gillar jag med, nya Hassel men även Maria Lang eller vad dom heter med Tuva Novotny som utspelar sig på 40-50talet.

Har du någon favoritdryck när du vill riktigt njuta av livet? Är det den klassiska (?) rockabillystilen med folköl och hembränt som gäller eller är det thailändska guldet Mekong något som faller dig i smaken? Eller varför inte en exotisk Mummelman?
Det finns inte mycket som slår iskall fatöl. Men det beror väldigt mycket på tillfället. Ibland kan det vara oslagbart med iskall mjölk eller en cola zero ;)