Jonas Renkse (Katatonia)

Tjena Jonas, hur lever livet?
Tja, jag säger som Skogsberg i Sunlight: "det får gå".

Har ni nåt nytt på gång just nu?
Om du menar nya låtar, ny platta osv. så är svaret nej, nej och åter nej. Vi har legat ganska lågt hittills eftersom 'Last Fair Deal...' tog så pass lång tid att både skriva och spela in, vi har helt enkelt inte pallat att tänka på nästa platta, hur den ska låta etc. Men det börjar väl bli dags nu, lite ideér har man ju alltid.

Hur har responsen varit på "Last Fair Deal Gone Down"? Exempelvis hörde jag låten "Teargas" på P3 mitt på dagen härom veckan, har "vanliga människor" fått upp ögonen för er i och med detta album?
Nej, det var nog ren tur att vi spelades i radion. Vi säljer bättre och bättre för varje platta, inte tu tal om annat, men har nog fortfarande en bit kvar tills "vanligt" folk eventuellt skulle få upp ögonen för oss. Tanken med att släppa 'Teargas' som singel var inte riktigt att vi skulle mycket radiospelningar utan mest för att vi gillar limiterade prylar som innehåller osläppt material osv.

Själv tycker jag att ljudet på LFDGD är helt oslagbart, var det just detta speciella ljudet ni ville åt när ni spelade in? Är ni nöjda med resultatet? Berätta gärna lite hur det gick till när ni spelade in.
Ja, man kan nog säga att det var det ljudet vi var ute efter. Ett större, fetare ljud, ganska snyggt men ändå med lite skitiga kanter. Jag tycker personligen att plattan har det bästa ljud vi nånsin haft. Inspelningen blev en utdragen historia, vi gick in i studion i april tror jag och var inte klara förrän i november. Anledningen var många och jobbiga. Allt som allt använde vi typ 2 månaders studiotid.

Jag har hört att ni ska ut på turne med Opeth! Stämmer detta, och kommer det att bli några sverigespelningar?
Ja, det stämmer. Vi åker ut på en Europaturné i början av november och den är ca en månad lång. Tyvärr är inga Skandinaviendatum inlagda, enligt Motor som arrangerar det hela har det inte direkt funnits nåt intresse + att de som anordnar gigs här helt enkelt inte är redo att pynta lika mycket som promotors ute i Europa och för att turnén ska gå runt måste man ta det som ger pengar och skita i det som inte lönar sig, tyvärr.

Hur har ni haft det annars på livefronten? Har du några häftiga minnen att dela med dig av?
Vi har spelat en del i sommar, vi var i Turkiet och gjorde ett par gigs, ett par i Finland och sen turnerade vi även i England och tog med oss Peaceville's senaste kap Akercocke. Vi brukar nog inte vara med om så mycket häftiga grejer, men Turkiet var coolt, folk var helt galna, dök upp på flygplatsen när vi skulle dra hem, 6 på morgonen och skrek att vi inte fick åka hem.

Hur går det med Bloodbath-projektet? Ni har en ny platta på gång, eller? Vilka andra medlemmar består Bloodbath av?
Vi planerar att ta tag i det när vi kommer hem från turnén, fullängdaren kommer att gå mycket mer i stil med vad som gjordes här hemma i början på 90-talet, typ Entombed, Dismember, Grave osv, alltså riktigt mörk, ondskefull death metal. De andra som är med är Anders från Katatonia på gitarr, Micke från Opeth på sång och Danne Swanö på trummor.

Vad pysslar du med vid sidan av musiken? Jobb? Andra mystiska intressen kanske?
Just nu gör jag ingenting, det är svårt att kombinera ett jobb med aktiviteter typ turneér, skivinspelningar och sånt. Det låter kanske som rena MTV-livet men är tyvärr tvärtom, vi tjänar inte tillräckligt för att kunna leva på det, ändå förväntas det att man alltid ska va beredd att sticka ut och lira eller sitta och häcka i en studio månader i sträck. Men brinner man för musiken är valet enkelt, jag har varit utfattig sen jag gick ut skolan och är van med det.

Vilka sångare är du inspirerad av? Och varifrån får du ideer till dina texter?
Sångare jag gillar är bl.a Maynard James Keenan, Jason Molina från mitt favoritband Songs: Ohia, Jeff Buckley, Nicolai Dunger, Robert Smith från The Cure. Texterna skriver jag utifrån mitt eget liv, saker som händer omkring mig. Att läsa mycket ger också inspiration.

Jag intervjuade Mikael Åkerfeldt för ett tag sen, och fick veta att ni brukade spela FIFA 2001 (Playstation), är du lika inne på detta som han verkar vara?
Ja, jag är faktikt löjligt inne i det, jag är inte direkt intresserad av sport annars men det kanske är nån slags revansch för att man inte var bäst i klassen på fotboll när man var liten. Jag vill dock betona att den riktige Playstation-junkien är Anders, han är ofta försvunnen i veckor, går inte att få tag på, sitter framför TV'n dygn i sträck, glömmer att äta, dricka, duscha etc. Missar Rederiet t.o.m.

Okej Jonas, jag är mycket tacksam att jag fick intervjua dig. Lycka till i fortsättningen, och fortsätt gärna göra bäst musik. Nu lämnar jag de sista orden till dig.
Tack själv.

Intervjun är gjord av: Erik A, 2001

Katatonia är:
Jonas Renkse - sång
Anders Nyström - gitarr
Fredrik Norrman - gitarr
Mattias Norrman - bas
Daniel Liljekvist - trummor