Jonathan Ekeliw

När vi startade detta projekt med intervjuer kunde vi inte drömma om att så många av våra favoriter skulle vara så tillmötesgående som de har varit vilket har varit otroligt kul. En av dem som tyvärr inte har gått att få kontakt med är Per Bjurman, vår favorit inom sportjournalistiken, men eftersom att han har skaffat sig en sidekick till den underbara NHL-bloggen så tog vi kontakt med honom istället. Så låt oss höra vad  Jonathan "Youngblood" Ekeliw har att säga om den rådande NHL-säsongen, Bjurman och annat smått och gott.

Hur startade ditt intresse för NHL? Är det endast NHL som intresserar dig eller följer du även SHL?
Först och främst är min farsa extremt hockeyintresserad. Han är från Gävle och gick i samma skola och spelade i samma grabblag som många Brynässpelare på 70- och 80-talet. Så är det något lag följer lite extra i SHL så är det ju Brynäs, där hade jag inget större val… :) Men NHL har länge varit mitt huvudspår och det som jag dragits till. Det började väl med hockeybilder, Pro Hockey-prenumeration och Sportnytt-highlights. Sedan har det ju bara blivit enklare och enklare att följa ligan – och då har också intresset fördjupats ytterligare.

Vem anser du vara världens bästa hockeyspelare för tillfället?
Carey Price är inte bara världens bästa målvakt, utan den bäste utövaren av sporten ishockey överlag just nu. Det måste jag säga. Han överglänser allt och alla.

Vad har du för åsikter om nästa års World Cup? Står du på Bjurmans sida och är brunstig utan dess like? Han har ju redan börjat febra och benämner det som "bästa turneringen som någonsin spelats"? Eller är du likt Wennerholm (och oss Tisselskogare) aningen tveksamma kring upplägget med t.ex Europa & U23-lag?
När det väl är dags kommer det bli extremt häftigt, en enorm hauss. Alla de bästa spelarna på plats i hockeymetropolen Toronto. Det går inte att inte gå igång på det. Men visst, upplägget med ”Team Europa” och det där nordamerikanska U23-laget… det känns förstås väldigt plastigt och solkar ner turneringens trovärdighet en aning. Jag hade hellre sett till exempel Slovakien och Schweiz. Samtidigt ett lite spännande experiment ändå, måste jag medge.
 
Hur fann du och Bjurman varandra? Är det kärleken till hockey som hållt er samman genom alla år? Hur är det att jobba tillsammans med en sådan stor ikon inom NHL-journalistiken?
Vi jobbar ju på samma tidning och är obotliga NHL-nördar båda två, så det tog inte så lång tid innan vi fann varanda. :) Det känns naturligtvis jättekul och hedrande att få jobba med en sådan etablerad hockeyjournalist och, inte minst, schysst snubbe!
 
Har du någon aning om hur Bjurman kom på det sköna smeknamnet "Youngblood Ekeliw"? Vad tycker du själv om namnet och om alla hans smeknamn så som t.ex Hanky Tank Tallinder, Burger Klingberg & The Melkman? Biffen verkar inte direkt ha brist på fantasi.
Hehe, nej. Det där, och alla andra smeknamn, kommer spontant från Bjurman. Jag tror inte det ligger så mycket logisk tankeverksamhet bakom, bara ren fantasi. Gabby Gabby Hey, Fast Freddy Sjoestring… det finns en del exempel! :)

Hur många NHL-matcher ser du på en vecka ungefär? Blir det många nattvakor? Sitter du också och fantiserar efter varje runda hur slutspelet skulle bli om det startade "just nu"? (Jag läste nämligen att Biffen gjorde just detta och liknade det med en erotisk fantasi)
Det är ju praktiskt för min del att jag slutar sent på jobbet, vid 00.30-tiden, och börjar först på eftermiddagen. Så jag har möjlighet att vara uppe en hel del på nätterna och kika. Jag ser ju alla Tampa-matcher, och om inte de lirar är jag oftast uppe ändå och kollar. Så det blir väldigt många matcher… Slutspelet? Nja, kul att fantisera förstås, men det är ju trots allt flera månader kvar dit – så där ligger inte mitt fokus.

Vad har du för favoritryss av de just nu aktiva? Själv är jag oerhört förtjust i Yevgeni "Gudnetsov" Kuznetsov och Vladimir "Tarasexy" Tarasenko!
Som Tampa-fan är jag ju svag för Nikita Kucherov förstås. Annars har jag en hatkärlek till Alex Ovechkin, som är ruggigt sevärd men tyvärr har ett otroligt starkt facit mot just Bolts! :) Självklart är även Kuznetsov och Tarasenko – som du nämner – spelartyper som inte går att ogilla heller. Och Datysuk… som hockeyns Roger Federer. En elegant.
 
Har du kommit över Tampas förlust i Stanley Cup ännu? Vad tror du om chanserna för en revansch i år?
Nja, jo, det har jag nog. Men Brenden Morrows tal inför finalen ekar fortfarande: ”Jag var i final med Dallas min första säsong 1999/2000, och vi torskade. Det var 15 år sedan och efter det har jag aldrig varit i final igen, fram tills nu. Det gäller att ta alla chanser man får under sin NHL-karriär.” Det blir inte lätt att ta sig till final igen, men jag tycker faktiskt att vi har ett ännu starkare lag i år. De unga killarna har blivit ett år äldre, framför allt samlat på sig väldigt värdefull rutin och borde känna en enorm hunger när det närmar sig slutspel. Förhoppningsvis kan Yzerman sajna upp Stamkos på ett långtidskontrakt också, så att inte det behöver bli ett orosmoln som stör gruppen och tar medialt fokus.
 
Vad har du för favoritband/artist? Är du lika förtjust i Håkan Hellström & Daft Punk som din podd-kollega Bjurman?
Jag har en förhållandevis snarlik musikstil som Bjurre, även om han som gammal musikskribent naturligtvis har mycket bättre koll. Jag gillar också Håkan mycket. Sedan är det band som The Black Keys, Death Cab for Cutie och, faktiskt, gamla Oasis som gäller för mig.
 
Som den hårdrockare jag är så är jag väldigt nyfiken på om du har några favoritband inom denna genre? Är det isåfall främst gammal hederlig hårdrock som gäller eller är du även inne på tex Death/Black Metal?
Som du märker är jag ingen riktig hårdrockare direkt. The Black Keys är väl det närmaste jag kommer, och Muse.
 
Har du några favoritböcker/författare?
Jag kan inte påstå att jag är någon bokmal, trots att mitt yrke innehåller mycket skrivande. :) Jag har läst Fredrik Backmans böcker på senare tid, annars blir det oftast någon biografi eller att jag plöjer magasin.
 
Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
Det otroligt tråkiga/väntade svaret är väl Nyckeln till frihet. Den är ju ändå vass, tycker jag. Jag kommer ihåg att jag var väldigt förtjust i The Prestige första gången jag såg den. Och Léon. Och kanske kan jag nämna Memento här också. Sedan tycker jag att Ruben Östlunds lite lätt jobbiga filmer är sevärda. :)
 
Har du någon favorit TV-serie? Har du t.ex sett några av mina favoriter The Walking Dead och/eller Dexter? Eller kanske "Game of Thrones" med min favorit Joffrey är något som du njuter av?
Jag följer faktiskt ingen tv-serie slaviskt direkt, men av de du nämner är nog Dexter det jag har kollat på mest.
 
Hinner du med att kolla några filmer i era späckade schema? Isåfall vore det intressant att veta om du har sett och gillar tex Royal Tennenbaums, Punch Drunk Love eller Birdman?
Det blir ett antal biobesök per år, jag har en polare som är extremt filmintresserad och som drar med mig titt som tätt. Men jag har inte sett någon av de filmer du nämner. Jag skulle ha sett Birdman på bio, men det blev av någon anledning inte av.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album (Innan filmen tagit slut) något du själv lyssnat på och vad är isåfall din uppfattning?
Pass. Inte lyssnat. Får kanske kolla upp då. :)
 
Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl?
Nej, jag följer faktiskt inte den där typen av serier. Visst, jag har sett ett antal Beck- och Wallander-rullar, men jag är långt ifrån inbiten. Det skulle vara Bron då, som jag kollar på ibland.
 
Har du någon favoritdryck när ni riktigt vill njuta av livet? Är det kanske ett glas rött som gäller eller är det thailändska guldet Mekong något som faller er i smaken? Eller varför inte en Mummelman?
På senare tid har jag faktiskt börjat uppskatta whiskey. Det är inte alls dumt att avsluta ett restaraungbesök med det eller hälla upp lite när man får feeling en lördagskväll. :)
 
Som du kanske märkt ligger musik, film och litteratur mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Vi har ju utöver dig själv tex stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är detta något som faller dig i smaken?
Ja, nja, det är väl inget jag lyssnar på själv direkt, men visst – de har några fina hits man oundvikligen diggar med till. The Cardigans, Mando Diao och The Soundtrack of our Lives är svenska band jag definitivt lyssnar på!