Kristian A. Söderström

Som ni säkert redan känner till så är VHS ett väldigt kärt ämne hos oss på T.C Redaktionen, och våra VHS-samlingar växer fortfarande stadigt. När vi fick höra talas om den kommande svenska filmen "Videomannen" var det ett lätt val att korka upp Mekongen och börja fira (halsa). Filmen handlar om en f.d videobutiksägare som råkar hitta en svåråtkomlig VHS. Men den värdefulla kassetten, som skulle kunna rädda hans ekonomiska situation, blir tyvärr stulen. Oj, vad vi har väntat på en film där handlingen kretsar kring just VHS! Vi tog givetvis kontakt med regissören Kristian A. Söderström för en pratstund.

Var ligger du i arbetet med den efterlängtade "Videomannen" just nu? Börjar det närma sig release?
Vi ligger i postproduktion/efterproduktion just nu. Vi finklipper för att snart börja ljudlägga och grade:a/bildbearbeta. Vi hoppas på en filmfestivalpremiär under våren. Vad gäller release för biograf i Sverige så är inget klart ännu. Förhoppningen är att vi går upp strax före sommaren.

Hur kom du på den fantastiska idén att göra en film om en VHS-samlare?
Idén väcktes när jag lärde känna en väldigt passionerad videobutiksägare i slutet av 90-talet. Jag spenderade mycket tid med honom och fick höra många historier om hur hans liv såg ut bakom videodisken. Jag insåg hur mycket utanförskap som kan komma med ett starkt intresse, konflikter med kunder som behandlar videokassetter som bruksvara, konflikter med nära och kära vilka konkurrerar med det starka intresset osv. Jag är väldigt förtjust i tragikomik och det här konceptet var fyllt av detta. Jag skrev ett långfilmsmanus baserat på detta och hade ett första utkast klart år 2000. Jag teamade upp med Sven Wollter som ville spela huvudrollen men projektet rann ut i sanden efter misslyckade försök att finansiera det. Sedan dess har manuset legat i byrålådan fram till för ett par år sedan när jag kom i kontakt med Stefan Sauk. Vi började diskutera möjliga projekt tillsammans och då kom jag att tänka på Videomannen. Jag skrev om manuset och behöll bara 2 scener från det gamla. Nu handlar det om en före detta Videobutiksägare.

Är du själv en VHS-samlare och isåfall, hur många ligger du på? Vilken är kronjuvelen i samlingen?
Jag är en filmsamlare och har runt 5000 filmer. Jag har samlat allt från VHS till Bluray men nu för tiden är det framför allt dvd och Bluray. Jag älskar omslag och fina släpp men det är framför allt bildkvaliteten och allt extramaterial som får mig att vara hooked på Bluray. Jag har goda vänner som har haft fina VHS-samlingar men själv har jag aldrig suttit inne med kompletta bolagsserier osv. Eftersom jag själv hållit på med film har jag mer samlat på kompletta regissörer och skådisar. Vad gäller VHS så finns därför ingen riktig kronjuvel numer men om jag ska nämna någon så får det bli: "Madeleine anatomia di un incubo" släppt på italienska "General Video". Den filmen är inte släppt på någon digital plattform varför VHS:en står gjuten i hyllan. Numer så fungerar alltså VHS som ett komplement när filmen inte går att få tag på i annat format.

Tyvärr verkar ju VHS inte alls uppskattat nuförtiden men vi Tisselskogare anser att VHS är för män och DVD/Bluray för fjollor. Vad är dina åsikter kring detta? Det är ju ganska ofta man får höra om att folk slängt sina VHS-filmer vilket känns sorgligt och oförståeligt.
Ha ha. Ja...Jag förstår verkligen hur ni tänker och håller med till viss del. Som du förstår av mitt ovanstående svar så är jag en sucker för Bluray. Att slänga VHS är dock en big no no. Det finns en underbar känsla med VHS som inte kan ersättas och jag vill inte att formatet skall försvinna. Jag sörjer fortfarande barndomens promenader till videobutiken och selekteringen av kvällens film med polarna. Det finns något magiskt med att öppna en videobox i hopp om att det skall vara Pandoras ask. Jag har ett analogt hjärta och skulle aldrig kunna tänka mig en hylla utan filmer och en dator full med filmer. Jag vill se den fysiska produkten i rummet, känna tyngden i handen.

På flera bilder från Videomannen har jag skymtat en J&B-flaska vilket jag antar är en blinkning till 6
0 & 70-talets giallo-filmer? Är detta en genre du precis som oss Tisselskogare är djupt fascinerad av? Några favoriter inom genren?
Du antar rätt. Giallogenren har varit och är till viss del fortfarande en besatthet för mig. Jag skrev en C-uppsats i ämnet när jag läste filmvetenskap tidigt 2000-tal. Om jag ska nämna några favoriter får det bli: la Controfigura, Lizard in a woman's skin, Footprints on the moon, All the colors of the dark och Phenomena.

Hur kom ni på idén att ha med Daniel Dellamorte (som för övrigt har blivit intervjuad här på hemsidan) i filmen? Var det med tanke på hans bakgrund som VHS-samlare ni kom i kontakt med honom?
Eftersom Daniel har en fin samlarlägenhet som jag ville filma i så började jag även överväga att ha med Daniel själv i filmen. Han har ju ett utseende som känns rätt i samlarkretsar och så är det kul med äkta vara.

Vems är den imponerande VHS-samlingen som man kan se i filmen?
Den kompletta Videoinvestsamlingen har Daniel Dellamorte fixat fram. I övrigt tillhör filmerna Ennio Midena, före detta videobutiksägare i Göteborg...

Filmen innehåller ju en del stora svenska skådisar, hur gick det till när de nappade på att medverka i filmen? Har de varit bra att jobba med, jag tänker t.ex på Stefan Sauk?
Tro det eller ej men Stefan Sauk fick jag kontakt med på LinkedIn. Han såg några av mina kortfilmer och vi stämde träff för att diskutera ett eventuellt projekt tillsammans. När Stefan var med i projektet så kändes det lättare att kontakta andra kända skådisar som jag ville jobba med. Han gjorde att projektet fick legitimitet. De flesta blev förtjusta i manuset och på den vägen är det.


Jag läste även att Samantha Fox medverkar med en nyskriven låt på soundtracket? Hur gick detta till när det blev verklighet?
Eftersom filmen handlar om en man och en kvinna som båda hade sina glansdagar på 80-talet så kändes det passande att filmmusiken skulle kännas som 80-talsmusik. Sedan har jag också en fäbless för analog synthmusik. Jag och min producent Jim Lindmark hittade fantastiska musiker som Waveshaper, Robert Parker och Johan Agebjörn som hjälpte till att återskapa den här känslan i nyskrivna låtar, både instrumentalt och med utrymme för sång. Efter att ha hört en av Johans låtar så sa jag, mest på skämt, att den här borde ha sång av Samantha Fox. Några dagar senare hade han kontaktat henne via Facebook och ytterligare några dagar senare meddelade hennes manager att hon gillade låten. En otroligt kul grej som ger lite extra magi till filmen.

Martin Wallström är med i en av rollerna i kommande "Videomannen". Jag tror att många har upptäckt honom genom den fantastiska tv-serien "Mr Robot". Vad tycker du själv om serien och hans roll som psykopaten Tyrell?
Jag gillar Mr Robot, framför allt den första säsongen och framför allt Martin som jag tycker gör en otrolig roll. Jag blev väldigt imponerad av Martin och insåg att han kan göra riktigt svåra grejer som skådespelare.

Vad har du för favorifilm(er) genom tiderna?
Detta är en oerhört svår fråga. Jag brukar lista de 10-bästa filmerna och uppdatera mellan varven för det kan skifta en del beroende på olika perioder som jag går igenom så egentligen är bara en 50-lista rättvis. Men men, jag skall hålla ner det till 3 som så länge jag kan missas har haft en plats på 10-toppen: The Servant (Joseph Losey 1963), Moonlighting (Jerzy Skolimowski 1982), The Tenant (Roman Polanski 1976)

Har du några favoritböcker/författare?
Favoritförfattare är Raymond Carver. Favoritböcker är svårt men Doktor Glas är bra, även Bränt barn, Tredje stenen från solen, the Assassination of Marilyn Monroe och så klart The Tenant av Roland Topor.

Vad har du för favoritartister/band?
Det är galet svårt att begränsa sig här men Kraftwerk har lagt grunden till mycket av det jag gillar, och de är fortfarande sjukt bra.

Som den hårdrockare jag är så undrar jag om du har några favoritband inom denna genre? Är det isåfall främst gammal hederlig hårdrock som gäller för dig eller är du även inne på tex Death/Black Metal?
At the gates ligger bra till. Annars är jag mest inne på 70-tal och Progressiv rock. Goblin är viktiga.

*Har du någon favorit TV-serie? Har du tex sett några av mina favoriter The Walking Dead och/eller Dexter? Eller kanske "Game of Thrones" med min favorit Joffrey är något som du njuter av?
"Walking dead" är grymt bra. Jag gillade även säsong 2 av "Fear the walking dead". Annars gillar jag "the Fall" med Gillian Andersson, "American Crime" säsong 1, "The Night Of" och "Halt and Catch fire" för att nämna några.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album (Innan filmen tagit slut) något du själv lyssnat på och vad är isåfall din uppfattning?
Jag har inte lyssnat på detta album men nu blir jag lite nyfiken.

Som den filmälskare du är vore det intressant att veta om du har sett och gillar någon av de moderna klassikerna Birdman, Royal Tennenbaums eller Punch Drunk Love?
Jag har sett dessa och det är intressanta filmer. Jag är dock mer förtjust i andra filmer av dessa regissörer som: "Rushmore", "Magnolia" och "21 Grams".

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl?
Jag är ingen stor fan av svensk crime av idag. Jag älskar däremot "Mannen från Mallorca" av Bo Widerberg, vilken jag tycker är en av de bästa svenska filmer som gjorts. Om jag måste välja någon av dem du nämner så får det bli Beck i Carl Gustaf Lindstedts gestalt, från Bo Widerbergs film "Mannen på taket"

Har du någon speciell dryck som du njuter lite extra av vid speciella tillfällen? Kanske ett glas rött uppskattas eller kan det även slinka ner lite Mekong eller Mummelmann emellanåt?
Min absoluta favoritdryck för tillfället är Ginger Beer.

Som du kanske märkt ligger musik och film mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Vi har ju tex utöver dig själv stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är detta något som faller dig i smaken?
ABBA är svåra att förneka. De hade något visst. En otrolig känsla för melodier och arrangemang.

(Foto: Joakim Reimer)