Lars Kepler
Ingen har väl kunnat undgå att en av Sveriges absolut hetaste författare är Lars Kepler? Vi på T.C redaktionen blev fast i Joona Linnas äventyr direkt med debuten"Hypnotisören" (2009) och har därefter givetvis spräckt resterande delar direkt vid release. När ni nu läser detta är 2 års väntan över och vi kan äntligen gotta oss åt en ny rysare: "Stalker", den femte i serien om Joona Linna. Lovely. Dags att ställa paret Ahndoril (alias Lars Kepler) mot väggen.
Var kom namnet ”Lars Kepler” ifrån när ni valde er pseudonym? Finns det någon historia bakom namnvalet, eller blev det bara slumpmässigt utvalt?
Pseudonymen var väldigt viktig för oss, vi ville hitta ett namn som hade samma klang som våra böcker, så att säga. Lars var en hälsning till Stieg LARSson, som förnyade den svenska deckaren och inspirerade oss till att pröva genren. Vi ville visa vår respekt för honom på detta sätt. Och namnet Kepler kommer från en vetenskapsman, Johannes Kepler, som löste gåtorna med planeternas banor.
Var det hela tiden planerat att ni skulle ”komma ut” med era verkliga identiteter så tidigt som ni gjorde, eller blev detta mer eller mindre framtvingat av alla spekulationer och all publicitet tiden före och kring släppet av Hypnotisören?
Vår plan var att förbli hemliga för all framtid. Men en sen augustikväll kom Aftonbladet smygande till vår sommarstuga, knackade på dörren och bad oss erkänna att vi var Lars Kepler. Eftersom vi aldrig hade tänkt ljuga om detta, bara hålla det hemligt, så erkände vi.
Sedan debuten 2009 har vi kunnat se fram emot en Ny Kepler ganska så regelbundet. Hypnotisören och Paganinikontraktet gav oss sommarlektyr 2009 och 2010, sedan blev det en förskjutning till november men vi fick i alla fall möjlighet att liva upp höstmörkren 2011/12 med Eldvittnet och Sandmannen.
När så sommaren 2013 kom och gick så var vi flera abstinenta Keplerfans som började söka i nätbokhandlar, artiklar och på ert förlag efter den femte boken. Men månaderna gick och inget hände, och sakta men säkert fick vi förlika oss med ett Keplerlöst år.
Nu är det ju äntligen dags igen i oktober 2014, men vad var det egentligen som orsakade ”hacket” i utgivningen? Att det skulle komma en fortsättning kändes ju ganska självklart efter slutet på Sandmannen, och då ni som tidigare nämnts varit väldigt pålitliga med en ny bok varje år kändes det lite olustigt när det var helt tyst under förra året.
Ja, vi håller med, det var märkligt med ett Keplerlöst år för oss med. Men för varje år som vi kom med en bok blev det alltmer bråttom, och det var svårt för förlagen att hinna med, både för vårt svenska förlag och våra utländska. Så vi bestämde oss faktiskt för att bromsa, och förhoppningsvis låta alla komma ifatt.
Nu när den femte boken Stalker snart kommer kanske det (sorgligt nog) börjar bli dags att spekulera i slutet på Joona Linnas äventyr? Tidigare har det ju spekulerats om åtta böcker i serien, och även om ni inte har bekräftat har ni ju sagt att det låter som en rimlig uppskattning. Utan att gå in på detaljer i exakt antal böcker eller handling, har ni redan nu slutet på Joonas äventyr i stora drag klart för er? Eller är hans öde fortfarande öppet?
Vi tycker att vi har hans öde klart för oss, men det händer alltid någonting när man väl börjar skriva, då börjar karaktärerna i ens berättelse att leva sina egna liv och insistera på att få andra öden. Men han är vår hjälte, vi är mycket förtjusta i honom, så vi vill egentligen inte tänka på ett farväl.
Lite på samma tema, har ni börjat diskutera än om Lars Kepler kommer att överleva Joona och återkomma med något annat projekt eller om han bara kommer att ge ut böckerna om Joona och ni sedan kommer att fokusera på era individuella karriärer?
Väldigt bra fråga. Vi vet faktiskt inte. Men vi är så förtjusta i vårt samarbete att det är svårt att tänka att vi skulle överge det. Skrivande är vanligtvis en ensam sysselsättning – så länge vi har idéer till berättelser och så länge vårt samarbete fungerar så vill vi fortsätta.
Nu har vi ju även fått en filmning av Hypnotisören. Vad tyckte ni om den, och har ni något scoop om hur det går med planeringen av filmatiseringen av övriga böcker?
Vi tyckte att skådespelarna var bra i filmen, men att filmen låg alldeles för långt ifrån vår bok. Något scoop angående kommande filmatiseringar kan vi tyvärr inte ge dig i denna stund, annat än att vi har planer och stora förhoppningar :)
Vilken är er absoluta favoritfilm genom tiderna?
Vet faktiskt inte. Vi ser otroligt mycket på film och har svårt att välja.
Vad har ni för favoritböcker/favoritförfattare?
Samma svar här, dessvärre. Vi läser allt möjligt, och det vi tycker bäst om beror mest på vad vi är inne i för period just då.
Som den hårdrockare jag är så undrar jag även om ni har några favoritband inom denna genre? Är det isåfall främst gammal hederlig hårdrock som gäller eller är ni även inne på tex Death/Black Metal?
Vi har båda varit otroligt förtjusta i Rainbow och Black Sabbath under uppväxten, och vad gäller Death/Black Metal så lyssnade Alexander en del på Entombed, Dismember och Carcass förut, innan barnen kom.
Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album (Innan filmen tagit slut) något ni själva lyssnat på och vad är isåfall er uppfattning?
Vi har tyvärr inte hört den, har inte kommit längre än Bobbo Viking, Varning på stan och Vittring.
Har ni någon favorit TV-serie? Har ni tex sett några av mina favoriter The Walking Dead och/eller Dexter?
Jo, vi har sett båda teveserierna och tycker att de är väldigt bra. Zombiefilmer är ju dystra och Dexter har också något sorgligt över sig, men båda är oerhört välgjorda och fascinerande. True Detective är annars en stor favorit för oss.
Hinner ni med att kolla några filmer i ert späckade schema? Isåfall vore det intressant att veta om ni har sett och gillar tex Kick-Ass eller Punch Drunk Love?
Har tyvärr inte sett – måste vi kolla upp :)
Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just er favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit (näst efter Joona Linna förstås) Arne Dahl?
Vi har läst och tyckt om dem alla, återigen är det mycket svårt att välja. När vi var små läste vi båda Sjöwall & Wahlöö så de böckerna har helt klart format oss.
Har ni någon favoritdryck när ni riktigt vill njuta av livet? Är det ett glas rött som gäller eller är Mekong eller Mummelman något som faller er i smaken?
En kall Margarita på ljus Tequila eller rött vin, helst Bordeaux.
Som ni kanske märkt ligger musik, film och litteratur mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Inom musiken har vi ju tex stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är dessa band något ni uppskattar?
Jo, ABBA-låtarna går fortfarande varma här hemma, våra barn lyssnar på dem. Håller med om att svensk musik är ovanligt bra. Robyn är ett annat exempel.
(Foto: Thron Ullberg)