Lasse Granqvist

Sedan tidigare har vi ju intervjuat några av landets främsta sportkommentatorer men frågan är om inte det är nu vi har kommit fram till den störste av alla. Hösten 1987 fick vårt intervjuobjekt, som förstås är Lasse Granqvist, praktik på Radiosporten och sedan fast anställning två år senare. Hans första stora mästerskap som huvudreferent var Hockey VM i Finland 1991 och därefter bevakade han Fotbolls EM 1992 i Sverige och sedan har det bara rullat på. Värt att nämnas för att förklara hans popularitet är också att när Sportextra firade 50 år 2011 hade man en omröstning om de bästa referaten genom tiderna. Fyra av Granqvists referat röstades fram bland de sju främsta. Nu kör vi.

Hur ser hösten ut? Du har fullt upp med den stundande SHL-säsongen misstänker jag?
Det är en relativt bokad höst. Jag jobbar i fotbollsväg med Champions League och VM (november/december) samt, precis som Du pekar på, ishockeyns SHL.

Trots att undertecknad håller på AIK och således först och främst håller ett öga på Allsvenskan tycker jag att den kommande SHL-säsongen känns ovanligt "sexig" med många profiler, Jonathan Dahlen, Mattias Tedenby och Carl Söderberg bara för att nämna några. Hur lyder dina funderingar kring detta? Eller tycker du likt Per Bjurman (iofs när det gäller NHL) att varje säsong "kommer att bli den bästa någonsin"?
Det fascinerande med årets säsong är att det är mycket svårt att peka ut de fyra finallagen, de två finallagen och vilken klubb som blir mästare. På samma sätt är det inte alldeles enkelt att plocka fram vilka två föreningar som hamnar i nedflyttningsserien.
En tydlig anledning till den jämna serien är att kvalitén i spelartrupperna är starkare än under de senaste säsongerna. Det förklaras nog i första hand med att spel i den ryska regimens PR serie KHL blivit snudd omöjligt (jag vet att det finns undantag, men de allra flesta har av lätt insedda skäl flytt den ligan). Det ger högre konkurrenskraft hos SHL lagen.

Om jag har förstått saken rätt så är du ett AIK-fan? Är det svårt att vara neutral när du kommenterat deras matcher? Vad tror du om hockeyn kommande säsong nu när Richard Gynge är tillbaka?
Det stämmer att jag är AIK:are. Min far (bortgången 2011) var med i AIK under mängder med decennier. Under 1950-talet startade han, tillsammans med den svenske ledarlegendaren Lennart Johansson, bandysektionen i AIK. 1974 såg jag min första Allsvenska match (AIK slog Malmö FF på Råsunda med 1-0) och sedan var jag återkommande besökare.
Det är centralt och avgörande att kunna hantera rollen som journalist. Den bygger på en kombination av integritet och opartiskhet som i sin tur leder till trovärdighet. I det direktsända landskapet jag ständigt jobbar i är det rätt mycket att hålla koll på (spelare, fakta, händelser, domslut, vem-passar-vem-vem-bryter-vem-gör-vilket-mål-och-vad-betyder-det osv) att det inte ges utrymme att tänka på subjektiva klubbsympatier. Dessvärre har jag för dålig koll på de olika lagens förutsättningar i Hockeyallsvenskan men Djurgården ser massiva och kompletta ut.
 
Vad har du för favoritsport? Dels att kommentera men även i största allmänhet att följa?
Under 30 år var jag ideell ledare inom innebandysporten på i princip alla nivåer. Hade uppdrag som Apellationsnämndens i Internationella Innebandyförbundet, var sekreterare, domaransvarig och landslagsansvarig inom Svenska Innebandyförbundet. Fungerade som vice ordförande och sedermera ordförande i Stockholms Innebandyförbund. På klubbsidan var jag en av tre grundare av IBK Solna 1985. Den föreningen blev 1996 en del av AIK. År 2000 avancerade vi till högsta serien. 2006 och 2009 blev det SM guld och däremellan vann vi tre raka Europacuper. Sedan 2016 har jag helt lämnat innebandysporten, som fortfarande dock ligger mig varmt om hjärtat.
När det gäller att kommentera idrotter är det lika häftigt att jobba med såväl fotboll (tänk VM kvartsfinalen Sverige-Rumänien 1994) som ishcokey (tänk OS finalen samma år). Det är oerhört svårt för mig att välja...
 
Vad har du för favoritkommentator själv? Här i Tisselskog kan man väl säga att du är Kungen och när det kommer till kronprinsarna är det nog Chris Härenstam och din kollega Patrik Westberg som ligger närmast.
Det finns mängder med skickliga kommentatorer i Sverige. Jag vet att det ofta lämnas åsikter och synpunkter men dessa uppfattar jag oftast, i första hand, som yttringar för känslor kopplat till det lag respektive lyssnare/tittare håller på...
 
Du har ju hållit på med detta yrke väldigt länge nu så jag undrar helt enkelt om du känner att du har utvecklats/förändrats över speciellt de senaste åren? Har du fårr någon respons och/eller reaktioner på detta i så fall? Det vore intressant att höra, positiva som negativa (om det mot förmodan också skulle finnas).
Numer finns en direkt koppling mellan lyssnare/tittare (som numer förresten kallas "användare") genom sociala medier. Så var det ju inte förr. Då var det en överraskning om det kom ett handskrivet brev till Radiosportens redaktion, där jag hu startade min yrkesbana redan på 80-talet.
Kritik hör till den dagliga erfarenheten. Min inställning är att jag i mitt nästa jobb bara behöver vara aningen bättre än jag var i mitt senaste. Utveckling är nog avgörande i de flesta branscher. Och Du är aldrig bättre än Ditt senaste jobb...
 
Har du några roliga anekdoter att berätta om från alla år som kommentator? Med livesändningar och allt som hör till det samt en del härliga bisittare måste det finnas något kul att bjuda på?
Ha ha ha... Det finns såklart en hel del. Till exempel minns jag straffsparkstävlingen i VM 1994 mellan Sverige och Rumänien av ett speciellt skäl (förutom att Sverige vann). Matchen refererades i Sveriges Radio, Radiosporten av Ralf Edström och undertecknad. Inför straffläggningen frågade Ralf rakt ut i sändning om han skulle hinna gå på toaletten, eftersom han akut behövde kissa. Jag svarade att det självklart var omöjligt eftersom allt skulle till att avgöras.
När Håkan Mild en kort stund senare skjuter sin straffspark över, hör jag Ralf uppgivet stöna. Jag tyckte det var att överdriva frustrationen över den missade straffsparken. När allt var över visade det sig att Ralfs stön inte alls handlade om straffsparken, utan om att han lättade på trycket. Norska radion NRK, som satt just intill, erbjöd Ralf en PET flaska, som helt enkelt löste hans dilemma. Raskt agerat av Ralf tack vare hjälpsamma kollegor! (Tilläggas kan att jag verkligen inte märkte någonting av den akuta åtgärden...)
 
Vad är det häftigaste/roligaste du kommenterat som du aldrig kommer att glömma?
Som pekats på tidigare VM i fotboll 1994 och OS i ishockey samma år. Men även Turin OS 2006 (hockeyguldet) och exempelvis Zlatan Ibrahimovic vansinnigt läckra klacksparksmål i mötet med Italien i EM 2004 (1-1) är minnesbilder som skänker värme inombords. Sveriges vändning mot Finland i ishockey VM i Hartwall Areena (Kvartsfinal 2003) är ett annat starkt minne. Liksom Fotbollslandslagets upphämtning i Berlin 2012, när tyska ledningen i VM kvalet på 4-0 blev 4-4. Några minnesbilder...
 
Vilken är den tråkigaste matchen/sporten du kommenterat?
Finns ingen sådan sport i mina ögon. Alla som utövar en idrott har troligen förberett sig och satsar på att göra sitt bästa. Därför är en ungdomsmatch lika viktig för de inblandade som en SM final. 
 
Jag minns vid något tillfälle då TV4/Canal Plus skulle visa någon ny Beck-film (jag tror att detta var under något Hockey-VM för många år sedan) att både du och Wikegård verkade ganska sjövilda över detta och "skulle kolla in den på hotelrummet". Följer du även filmerna på fritiden eller blir det mest via jobbet? Vad tycker du om att Persbrandt har bytts ut?
Beck filmerna är riktiga höjdare för mig. Även med Gösta Ekman som Martin Beck. Eller Carl-Gustaf Lindstedt i "Mannen på taket". Att Mikael Persbrandt slutade är en del av utvecklingen. Jag tycker Beck filmerna börjat att finna en fungerande ny form.
 
Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Är det just nämnda Beck eller är du mer utav "Wallander-typen"? Kanske Arne Dahl? Eller föredrar du Hassel-serien med en testosteronstinn och alldeldes underbar Ola Rapace?
Förutom Beck tittar jag gärna på Krister Henriksson som Kurt Wallander, även om rollens sjukdom på slutet blev lite väl påtaglig. 
 
Vad tycker du om att det klassiska VM uppläget har ändrats? Jag tänker förstås på det faktum att stundande VM kommer att spelas på vintern? Har du fortfarande samma "VM-feber" som vanligt?
Det är nog en tillfällighet att VM spelas på vintern. Det beror ensidigt på att VM arrangeras i Qatar, där temperaturen på sommaren vanligen ligger runt 40/45 grader. Till nästa VM är turneringen tillbaka på sommaren (även om det blir matcher nattetid med tanke på att arrangörsländerna är Kanada, USA och Mexiko). Eftersom jag ska jobba med turneringen är mina förberedelser desamma. 
 
Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
Blir svaret skyldig. Nöjer mig med lättsmälta kriminalserier... 
 
Har du några favoritböcker/författare?
Dessvärre läser jag ytterst sällan någon bok, annat än kollega Olof Lundhs. 
 
Vad har du för favoritband/artist?
Som programledare i Radiosporten spelade jag alltid Abba, Belinda Carlisle och Frank Sinatra. Tidernas bästa Sportextra låt måste vara Belinda Carlisles "Leave a light on"!
 
Som den hårdrockare jag är vore det också väldigt intressant att veta om det finns något inom denna genre du tänder till på? Har du möjligen även utforskat death & black metal eller är det isåfall mest klassisk hårdrock? Några favoriter?
Ingen koll på denna genre. 
 
Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album (Innan filmen tagit slut) något du själv lyssnat på och vad är i så fall din uppfattning?
Nej, den har jag inte hört. Men generellt är det nog ett bevis på att vi alla ändras över tid. Det vi tyckte var bra i 20/30-årsåldern kan vara något helt annat när vi blir 50/60/70...
 
Har du någon favorit TV-serie? Har du t.ex sett några av mina favoriter "The Walking Dead" eller "Game of Thrones" med favoriten Joffrey? Farang (TV 4 Succe med Ola Rapace)? Och kanske viktigast av allt, har du sett nya säsong 3 av Twin Peaks? Tycker du likt oss Tisselskogare att de 25 åren mellan säsong 2 & 3 var väl värt väntan?
Det finns inte så mycket tid över att följa någon TV serie mer än det ovan nämnda. Jag kanske är den ende medborgaren i hela landet som aldrig sett Game of Thrones. Det kan faktiskt vara socialt hämmande när alla pratar om något jag aldrig tagit del av... 
 
Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? Isåfall vore det intressant att veta om du har sett och gillar tex Punch Drunk Love, The Royal Tennenbaums eller Birdman?
Oj. Inte en aning om dessa filmer. Hoppas inte Din uppfattning om mig hamnar på källarplanet nu. Dock gillar jag när Ronny Svensson sitter i Nyhetsmorgon och delar ut solar till olika filmer. Superproffs! 
 
Har du någon speciell dryck som du njuter lite extra av vid speciella tillfällen? Kanske ett glas rött uppskattas eller kan det även slinka ner lite Mekong eller Mummelmann emellanåt?
Är delägare i ett antal whiskeytunnor, företrädesvis på ön Islay i Atlanten utanför Glasgow i Skottland. Under en del resor i USA har även ögonen öppnats för bourbon. Wild Turkey Tribute är en höjdare.
 
Som du kanske märkt ligger musik och film mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Vi har ju tex stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är dessa band något som faller dig i smaken?

Absolut. Är av uppfattningen att vi ska vara stolta över starka internationella succéer. Detta inkluderar såklart även Avicii eller för den sakens skull Björn Skifs och Blåblus...