Magnus Blomdahl

Då skräckfilm alltid har varit ett stort intresse på T.C-redaktionen var det med spänning som vi läste Magnus Blomdahls böcker om vad som i hans värld är "äkta skräck". Två böcker har det hunnit bli och förhoppningsvis blir det mer framöver. "Äkta skräck" handlar alltså inte om mainstreamskräck som t.ex. "Saw", utan här handlar det snarare om filmer av regissörer som Jörg Buttgereit, Marian Dora och Lucifer Valentine. Värt att nämnas kan vara att vi i "Äkta Skräck 2" också får stifta bekantskap med filmmakare bakom lite kändare filmer som bl.a. "Inside" och "Goodnight Mommy". Nåväl, nu kollar vi läget med Magnus om vad som är på g.

Vad sysslar du med just nu, några nya spännande (bok)projekt på g?
Just nu sitter jag på ett hotellrum i Long Beach utanför Los Angeles och renskriver en intervju med pseudonymen C. Huston, regissören bakom exploitation-rullen Portraits of Andrea Palmer. Tanken är att det i slutänden ska bli en bok/dokumentär med arbetsnamnet True Porn. Men vi får se, det är svårt att hitta intressant porr där ute, jag är kräsen.

Hur började allt, det vill säga intresset för dessa extrema filmer och udda filurer som du skrivit om i dina böcker?
Det började nog på samma sätt som för många andra intresserade av skräckfilm: med amerikanska slashers. italienska giallos, äckel från Hong Kong, tysk gore. Och sen? Vart går man sen? För mig blev det arthouse. Jag fastnade för Jörg Buttgereit, David Lynch, Takashi Miike osv. På den vägen är det, alltid ett sökande efter nästa grej, nästa kick.

Av filmerna som nämns i  din första ”Äkta skräck”-bok har jag bl.a sett "The Bunny Game", "Subconsious Cruelty", någon Lucifer Valentine och något mer. Tyvärr kan jag inte påstå att jag egentligen är speciellt förtjust i någon av dem, men tycker fortfarande det är fascinerande att veta mer om människorna bakom filmerna, vilket dina böcker tar upp på ett alldeles ypperligt sätt. Hur är det för din egen del, kvalar någon av dessa filmer t.ex. in på din topp 10 lista över favoritfilmer?
Många av dem kvalar kanske in på andra topplistor ist, de har en annan slags kvalitet, de är endimensionella men genuina. En elektrisk chock av grym svärta. Som The Bunny Game, den visar upp döden utan svängrum. En otrolig nihilism/grymhet, sobert lidande utan egentlig plot. Det är stort.

Vad tycker du om de lite ”vanligare” filmerna av den extrema sorten (om man nu kan använda ordet ”vanlig” i samband med dessa filmer, men du förstår nog vad jag menar?) som t.ex. ”Kill List”, ”Martyrs”, ”Raw”, ”Inside” osv? (Kanonfilmer i min mening).
Jag älskar allt som ger mig ett slag i bröstet, som får mig att känna något utöver det vanliga. Oavsett om det är skräck, drama, komedi eller pornografi. Alla de filmer du nämner här ovan är mästerverk.

Har du några roliga anekdoter att berätta om från jobbet med dina böcker? Kanske någon rolig händelse från något av dina intervjumöten?
Nja, det är sällan roligt, snarare stressigt och nervöst. Bästa stunderna är efteråt, när man stängt av bandspelaren och kan börja umgås på lika villkor. Att till exempel promenera på stranden med Xavier Gens, bli full med Marian Dora eller åka vilse med en galen svarttaxi i Serbien.

Var du någon gång tveksam eller t.o.m. kanske rädd för att träffa någon av personerna du intervjuade i böckerna? Är det någon du skulle vilja intervjua som du inte lyckades med?
Jag tackar nej till allt utan substans, om än bara ursäktande sådan. Jag är helt ointresserad av gore eller generisk porr, även om det kanske inte verkar så. Försöker att tygla mina rädslor för att befinna mig i ett rum tillsammans med en okänd människa, men ibland är det svårt. Någon jag skulle vilja träffa? Lucifer Valentine och Lars von Trier, gärna samtidigt.

Har du sett Ulli Lommels ”Diary of a Cannibal” som sägs vara inspirerad av Rotenburg-kannibalen? Ett hett tips och kanske något att skriva om i framtida projekt (men tyvärr dog ju Ulli för något år sedan).
Nej, inte sett :(

Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
Svårt, känns som att man utesluter tio filmer genom att nämna en. Men några jag alltid tycks komma tillbaka till: Blue Velvet, Der Todesking, Taxi Driver, The Beyond, tidiga Woody Allen, Cassavetes. Och Elf.

Har du några favoritböcker/författare?
Jag minns Bret Easton Ellis, Gitta Sereny och John Fante som mycket bra. Idag lästränar jag bara.

Vad har du för favoritband/artist?  
Allt och inget. Hoppar gärna tillbaka i tiden till skränig lo-fi som Archers of Loaf, Sonic Youth och Pavement. Men även nytt oväsen som A Place to Bury Strangers, Chelsea Wolfe, Death Grips, Deafheaven och Crystal Castles

Som den hårdrockare jag är vore det också väldigt intressant att veta om det finns något inom denna genre du tänder till på? Har du möjligen även utforskat death & black metal eller är det i så fall mest klassisk hårdrock? Några favoriter?
Absolut, jag har recenserat plattor för Close-up ett par år och älskar metal, framför allt black metal.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album ("Innan filmen tagit slut") något du själv lyssnat på och vad är i så fall din uppfattning?
Nej, inte lyssnat på :(

Har du någon favorit TV-serie? Har du t.ex. sett några av mina favoriter "Walking Desd" eller "Game of Thrones" med favoriten Joffrey? Och kanske viktigast av allt, har du sett nya säsong 3 av Twin Peaks? Tycker du likt oss Tisselskogare att de 25 åren mellan säsong 2 & 3 var väl värt väntan?
Jag ser väldigt mycket på tv. Sentida favoriter: Kingdom (MMA-serien), Succession, Ray Donovan, Snowfall, Mr Inbetween, Halt and Catch Fire, This is England. Jag gillade inte Twin Peaks säsong tre. Den kändes för ostrukturerad, som om Lynch gett upp mitt i arbetet och överlämnat ansvaret till någon annan. Segt, konstigt och skådespelarmässigt undermåligt. När Jennifer Jason Leigh nekas regi fallerar allt. Jag älskade dock slutet.

Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? I så fall vore det intressant att veta om du t.ex. har sett och gillar Punch Drunk Love, Royal Tennenbaums eller Birdman?
Mitt ”späckade schema” är ju späckat för att jag kollar så mycket på film ;) Punch Drunk Love älskar jag, de andra accepterar jag. Annars är The Florida Project det bästa jag sett på länge.

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl? Eller har den nya Hassel-serien med en testosteronstinn Ola Rapace seglat upp som etta på tronen?
Bortsett från Kommissarie Winter med Magnus Krepper tycker jag nog ingenting speciellt om svenska kriminalfilmer/serier. Jo, Måns Månssons Hassel privatspanarna avgudar jag.

Har du någon favoritdryck när du riktigt vill njuta av livet? Är det Jack Daniels som gäller eller är det thailändska guldet Mekong något som faller dig i smaken? Eller varför inte en exotisk Mummelman?
Jag dricker alla nyheter samt extremt mycket ingefärsdricka och fransk cider.