Magnus Carling

Det har varit mycket författarintervjuer det senaste och eftersom hela redaktionen just nu är inne i en läsperiod tycker jag att vi fortsätter på detta spår. Turen har kommit till Magnus Carling som är aktuell med att nu i höst (September) släppa sin senaste roman "Skogsmannen". Som jag skrev i vår recension av boken så är detta en fängslande roman som tar med läsaren djupt in i den svenska vildmarkens mörka hjärta. Extra roligt är det också att Magnus nu i sommar gästade Åmål och "Bokdagar i Dalsland" vilket vi förstås passade på att fråga om.
 
Vad sysslar du med just nu? Har du fokus på skrivandet eller är det fullt upp med ”vanligt jobb”?
Jag har precis slutfört ännu ett manus som ska skickas in, efter lite redigerande. Jag jobbar heltid också, så det blir många sena kvällar. Dessutom håller jag på att förbereda för releasepartyt för Skogsmannen och min gin, ett dubbelt releaseparty ... 
 
Jag har ju läst din bok "Monster", (en riktigt spännande bladvändare) och är nyfiken på hur du kom på iden kring "De röda grevarna" och deras otäcka historia. Hade du någon särskild inspirationskälla? Om jag förstått saken rätt så kommer det alltså att komma fler böcker i denna serie som fått just namnet "De röda grevarna"? Har du påbörjat del 2?
Vad roligt att du tyckte Monster var en bladvändare. Idén till "De röda grevarna" kom redan i min trilogi om den svarta koden, där de också är med. Inspirationskällor för grevarna har varit en kombination av lite olika saker. Delvis riktiga hackergrupper, särskilt de bästa och de som är svårast att hitta, men även andra kriminella organisationer som inte nödvändigtvis är hackare. Och det stämmer att det kommer fler delar, serien om de röda grevarna är en trilogi och jag avslutade lite arbete med redaktörsfeedback för uppföljaren för ett par veckor sedan. Uppföljaren heter WONDERLAND och kommer om vi har tur lite senare i höst. 
 
Snart är det ju dags för din nästa bok "Skogsmannen" också. Jag läste den nu i dagarna och hoppas verkligen att fler får upp ögonen för "Skogsmannen". Hur ser intresset ut för boken och hur laddar du inför detta?
Ja, Skogsmannen är en favorit även hos mig. Intresset är stort och jag hoppas även att lite jägarorganisationer får upp ögonen för Skogsmannen. Den målar upp en bättre bild av jakt än vad många får genom andra kanaler. Jag laddar bland annat med releaseparty och sedan är förlaget igång med marknadsföringen. 
 
Jag noterade att i "Skogsmannen" nämns det som hastigast en händelse från "Monster" vilket alltså betyder att de utspelas i samma "värld". Är det samma i dina andra böcker och är det något vi kommer att få se mera av framöver? Kanske vi kommer att få se mer av David Berg (som tyvärr endast nämns vid ett tillfälle) från "Skogsmannen", i fortsättningen på "De röda grevarna" eller liknande?
Kul att du såg det, och ja, många av mina böcker utspelas i samma värld, med vissa reservationer. Den gode David Berg är huvudperson i min bok "De försvunna", en spökhistoria... 
 
När man tittar på din bibliografi så blir man minst sagt imponerad av att din utgivningstakt. Om jag lyckats att räkna rätt ser det ut som att du sedan 2021 hunnit att ge ut hela 6 st böcker? Hur hinner du vara så produktiv?
Jag har egentligen gett ut tio, med den elfte (Wonderland) på gång. Fyra finns bara som ljudböcker dock, på annat förlag. Jag är rätt produktiv när jag väl sätter igång, och är väldigt disciplinerad med mitt skrivande. Jag sätter beting för varje dag och inte ens hagelstormar och jordbävningar sätter stopp för antalet ord jag ska ha ner på pränt. 
 
Jag såg att du nyligen varit på "Bokdagar i Dalsland" i min grannkommun Åmål. Tyvärr missade jag detta men är väldigt nyfiken på att höra vad du tyckte om arrangemanget? Var det bra drag och intresse i Åmål? Fick du sålt många böcker och blev det mycket signerat?
Stämmer, och jag försöker vara runt på många olika bokmässor och arrangemang. Bokdagar i Dalsland tycker jag mycket om, det är en trevlig stämning och ett skönt gäng som arrangerar. I år blev det lite sämre sålt, men jag var nog en av dem som sålde flest böcker ändå. Så ja, det blev en hel del signerat och framför allt många fina möten och samtal med läsare. Hade flera återkommande läsare och det tycker jag är extra roligt. 
 
En rolig detalj från "Monster" är Carlbergers lägenhet där han har filmaffischer på Alien, Conan barbaren och Rovdjuret. Klassiska filmer och samtliga är personliga favoriter, antar att du också gillar dessa?
Ja, jag älskar de filmerna och har själv en del affischer. De ger mig mycket inspiration, kul att du också gillar dem. 
 
En annan intressant detalj är att Lovisa gillar SciFi-serier. Du nämner bl.a. "Stiftelsen", "Black Mirror" och "Stranger Things". Gillar hon inte "Arkiv X"? :) Gillar du själv de nämnda serierna? Speciellt nyfiken gällande "Black Mirror" då det är en personlig favorit. Har du några favoritavsnitt?
Jodå, Lovisa älskar Arkiv X, det ska jag ta med i kommande böcker med henne. Jag älskar samtliga av dessa serier och inte minst Black Mirror, där ett favoritavsnitt är kvinnan som vaknar upp utan minne av var hon varit eller var hon är. Hon ser folk som filmar med sina mobiler och ingen pratar med henne... Helt 

klart ett överraskande slut, som i så många andra Black Mirror-avsnitt. Tycker de har lyckats väldigt bra, lite som en modern techno-version av Twilight Zone. 

Som du redan nämnt så läste jag nyligen att du skulle släppa Sveriges första författargin. Detta låter spännande. Har du något att berätta om vad vi har att vänta oss? Kan man göra någon liknelse mot något annat gin som finns i det vanliga sortimentet? Vad har du för favoritgin (utöver ditt egna då förstås)?
Ginen finns ute nu (https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/uddevalla-whisky-destilleri-3129902/), med en väldigt snygg lasergraverad flaska. Det här är en Navy Gin, så den är stark och har dessutom väldigt mycket smak. De som fått vara ute och recensera ginen tidigt (som exempelvis Taste of Gin - https://www.youtube.com/watch?v=6ZySpbIbXQE&t=39s) ger den högt betyg, inte minst för de kraftiga smakerna. Vad det gäller mina favoriter så har jag en förkärlek för gin som är lite starkare, men just nu är min favorit Citadelle. 
 
Stephen King är en gemensam favorit här hos oss som skriver för Tisselskogs Companiet. Har du läst något av honom (om man gillar att läsa skräck/spänning är det svårt att undvika King) och vad tycker du i så fall? Svenska skräck-författare som John Ajvide Lindqvist och Anders Fager är också väldigt populära här, är dessa också något du läst? Eller har du något annat inom liknande genre att rekommendera?
Ja, roligt att du frågar. King är min absolut favoritförfattare och har inspirerat mig, tillsammans med Koontz, att skriva skräck och övernaturligt. Jag har nästan alla Kings böcker och novellsamlingar och läser just nu den senaste. John Ajvide Lindqvist och Anders Fager har jag också läst och tycker de är grymt bra, precis som även Theorin. 
 
Vad har du för favoritartist/band?
Jag är allätare, men Bon Jovi, Queen, Kraftwerk, Metallica, Iron Maiden, Alphaville, Depeche Mode, Jarre, och Springsteen återkommer ofta i mina spellistor. Jag konsumerar kopiöst mycket musik och letar hela tiden nytt. Nu har jag snöat in på Legendary Shack Shakers för inspiration i manuset jag nyligen skrev klart ... 
 
Vad läser du själv helst för böcker? Har du några favorit-författare/böcker?
Även här är jag allätare, men som sagt ligger King mig varmt om hjärtat. Annars är det väldigt brett och varierande. Försöker hitta guldkorn i den stora floden av nya böcker och inte minst bland de med mindre upplagor som inte nått ut ännu. Där kan man hitta en del spännande och inspirerande. 
 
Vad har du favoritfilm(er) genom tiderna?
Aliens, alla dagar i veckan. Den ser jag minst en gång i månaden... Annars är det mycket Star Wars och Star Trek, även om jag inte är någon utpräglad Trekkie... Jag ser väldigt mycket film och gillar filmer som har övernaturligt, sci-fi eller fantasy med. Gärna i kombination. 

Som den hårdrockare jag är vore det väldigt intressant att veta om det finns något inom denna genre du tänder till på? Har du möjligen även utforskat death & black metal eller är det i så fall mest klassisk hårdrock som gäller?
Hårdrock gillar jag, men jag har inte utforskat Death Black Metal - det enda band jag tror tillhör DBM är norska Darkthrone. Men jag lyssnar på allt som sagt och här känner jag att jag ska ge mig ut på en expedition för att utforska lite fler band. 
 
Har du någon favorit TV-serie? Har du t.ex. sett några av mina favoriter "Walking Dead" eller "Game of Thrones" med favoriten Joffrey? Och kanske viktigast av allt, har du sett nya säsong 3 av Twin Peaks? Tycker du likt oss Tisselskogare att de 25 åren mellan säsong 2 & 3 var väl värt väntan?
Ja jösses, här är vi (också) lika. Jag kan bara hålla med vad det gäller Twin Peaks, och lustigt nog är min nya bokserie en variant på en svensk Twin Peaks. Game of Thrones och Walking Dead är episkt bra, och bra exempel på serier jag gillar. 
 
Oj, en variant på en svensk Twin Peaks låter onekligen spännande. Är detta den du nämnt tidigare som du precis slutfört ett manus på?
Ja, det är den nya serien som jag precis slutfört manus till vad som ska bli bok nummer ett. Jag kan inte avslöja så mycket ännu eftersom manus inte är godkänt av förlaget, och det dröjer lite innan jag skickar in. Men jag kan i alla fall säga att det blir suggestivt, med ett ständigt krypande mörker... 
 
Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? I så fall vore det intressant att veta om du t.ex. har sett och gillar Punch Drunk Love, Royal Tennenbaums eller Birdman?
Ja, det blir så mycket film jag hinner, och ibland på långresor. Birdman är den ende jag sett av de tre, och den är episkt bra. De andra två har jag på min, alltför långa, lista över filmer att se. Har bokat in mig på Alien Romulus nu, så den ska ses på bio om några dagar. 
 
Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album ("Innan filmen tagit slut") något du själv lyssnat på och vad är i så fall din uppfattning?
Ja, Uggla lyssnar jag på och jag tillhör de som tycker att han faktiskt har haft en mörk ton även tidigare - men här är det betydligt mörkare. Just mänskligt mörker är ett oerhört intressant tema och Uggla illustrerar människor och djupa tankar på många bra sätt. Gillar verkligen det här albumet. 
 
Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl? Eller har den nya Hassel-serien/rebooten med en testosteronstinn Ola Rapace seglat upp som etta på tronen?
Jag måste ju, som Göteborgare, säga att Johan Falk fungerar rätt bra, men jag gillar dem alla. Wallander läste jag mycket när böckerna kom och tyckte de hade ett djup på ett nytt sätt. Så måste jag välja blir det nog Wallander till slut - även om jag har ett väldigt gott öga till Beck. 
 
Har du någon speciell dryck som du njuter lite extra av vid speciella tillfällen? Kanske ett glas rött uppskattas eller kan det även slinka ner lite Mekong eller Mummelmann emellanåt?
Här blir svaret lite som med alla de andra frågorna, jag utforskar världen och jag uppskattar många olika drycker. Inte minst min egen gin, gärna som en svajpad drajja. Mekong och Mummelman kan det bli någon gång, men även Jäger. Dock är min största favorit vin från Chateauneuf-du-pape, men rökig whisky ligger inte långt efter. 
 
-Som du kanske märkt är musik, film och litteratur något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Vi har ju bl.a. stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är detta något som faller dig i smaken?
SVAR: Ja, även här är vi eniga. Europe har jag en period som jag lyssnade på när jag spelade onlinepoker, och då var det bara Europe. Men jag gillar all svensk musik, särskilt från åttio- och nittiotalet. Patrik Isaksson har jag återupptäckt efter att jag insett att han har jäkligt bra texter, men som sagt, det finns väldigt mycket bra svensk musik. ABBA är förstås dock i en klass för sig, går nästan inte att jämföra med något annat svenskt...
 
(Foto: Ann-Sofie Carling)