Magnus Olsfelt (Crown of Thorns/The Crown)

När vi för några år sedan startade denna hemsida var The Crown (eller Crown of Thorns som de hette från början) ett av de första banden vi gjorde en intervju med och en av de främsta orsakerna till detta var givetvis att de är ett favoritbanden på redaktionen. Den gången var det Marko Tervonen som ställdes mot väggen och efter att de på senare år börjat spela på riktigt igen, och dessutom med den grymma plattan "Cobra Speed Venom" i bagaget, kändes det helt rätt att ta kontakt med ytterligare en originalmedlem. Så låt oss ta ett snack med basisten Magnus Olsfelt, både om hur planerna lyder framöver, och om svunna tider.

Vad sysslar du med just nu? Är det fullt upp med musiken eller har du även ett "vanligt" jobb?
Jag har ett vanligt civilt jobb som psykolog. Jag har aldrig kunnat leva ekonomiskt på musiken.

Hur är status på The Crown i nuläget? Har vi ytterligare album att se framemot efter vad ju många kallar för den "riktiga" comebacken med "Cobra Speed Venom"?
Jo vi kommer spela lite festivaler nu i vår och sommar 2019, bla Wacken vilket kommer bli jävligt fett. Sedan ska vi börja repa in nya låtar. Jag har en massa nya låtidéer som jag är sugen på att testa. Så vi kommer förhoppningsvis ut med ny platta 2020.

Stämmer det att du var i kontakt med ena halvan av "Lars Kepler" (Alexander) för många år sedan och att det var tänkt att han skulle skriva någon text till Crown? Hur kom detta på tal så att säga, och inför vilket album var det? Varför blev det inget?
Mm typ, jag var ett fan av Alexander Ahndorils tidiga böcker och jag sprang på honom på Roskilde festivalen -95, vi pratade lite, sedan skickade jag honom The Burning och han skickade sin bok Jaromir till mig. Han var iallafall lite insatt i Death metal scenen förr. Många år senare frågade jag om han var intresserad av att skriva nån text till Doomsday King plattan och han lät iallafall intresserad först men sedan blev det inget av det, tyvärr, hade vart coolt. Jag misstänker att han hade kunnat skriva grymt bra Death Metal texter...

Jag har förstått att du, precis som oss Tisselskogare är ett stort "Lord of the Rings"-fan? Hur lyckades ni få godkänt med att använda "The Lord of the Rings"-texten på er debut? Fick de som godkände höra låten?
Jo Tolkiens legendarium har varit min favorit sedan jag var 6-7 år. Black Sun Records som gav ut den låten lyckades få godkännande från Tolkiens familj i Frankrike på den tiden, detta var innan filmerna. Jag vet inte om dom fick höra låten, tror inte det, då hade vi aldrig fått något godkännande!

Varför valde ni Berno Studio för era första plattor? Inget fel i det (de låter grymt), men är nyfiken på varför det inte blev (eller aldrig har blivit) Sunlight för er?
Jag kommer inte ihåg riktigt men jag tror att vårt skivbolag Black Sun hade Berno studio som förslag. Vi har testat Sunlight en helg 97 faktiskt. Vi spelade in en Sepultura cover, Arise med Fred Estby och Tomas Skogsberg. Coolt att ha varit där i den klassiska studion, grym atmosfär men kanske inte den bästa tekniska utrustningen.

Har du några roliga minnen från inspelningarna av era "Crown of Thorns"-plattor ("Burning" & "Eternal Death") att berätta om?
Ja det var roliga inspelningar, vi tog ledigt från gymnasiet och bodde i studion på The Burning. Good times! Eternal Death var också grymt, Hellacopters spelade i Malmö då 96 på KB och vi drog dit och öste och Janne tömde deras whiskey och en brandsläckare backstage vill jag minnas. Rock’n’roll!

Ligger det någon sanning i ryktet som Hatpastorn nämner på sin blogg, dvs att Swordmaster (eller Deathstars) skall ha anlitat dig som en slags "coolhetscoach" då det begav sig?
Ha ha! Nä tyvärr! Hade ju vart suveränt! Ska nog börja jobba som det...

Vad är ditt bästa samt värsta turnéminne?
Bästa turnéminne är nog när vi hade turnéavslutning och spelade på Whiskey a Go go i LA år 2000 med Cannibal Corpse. Magisk kväll! Corpsegrinder gästade oss på scen och det var mycket rolig efterfest på gatan utanför. Värsta turnéminnet är väl kanske när jag fick matförgiftning på turné med Witchery.

Har du några roliga anekdoter att dela med dig av efter alla år med Crown of Thorns/Crown?
En rolig anekdot är att jag fortfarande är rätt kass på att spela efter alla dessa år! Ha ha!

Vad har du för favoritband/artist? Är det mest gammal hederlig Heavy Metal som ligger dig varmast om hjärtat eller är du fortfarande intresserad av death/black metal?
Går lite i perioder det där med favoritband. Brukar snöa in på ett band eller en platta och nöta den och då är det bäst i världen. Nu lyssnar jag mest på 80 tals first generation black metal som Hellhammer.

Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
Jag vet inte riktigt, är ingen direkt filmfantast, men så här spontant har dessa filmer gjort intryck iallafall:

The Lord of the rings trilogin.
The Warriors.
Örnästet.
Watchmen.
Das Boot.
Terminator 2
Evil dead 2
Gudfadern I & II
Rocky
Conan
Blade Runner & 2049

Har du några favoritböcker/författare?
1. J. R. R. Tolkien - Härskarringen.
2. Ernst Jünger - På Marmorklipporna.
3. Alan Moore/Dave Gibbons - Watchmen (graphic novel)

Vilken/vilka är din absoluta favoritplatta/plattor genom tiderna?
Hmm svårt, kanske Kill em all med Metallica? Eller A-sidan på Scum med Napalm Death?

Vilka Death/Black band från 90-talet tycker du var de bästa?
Morbid Angel
Mayhem
Dissection
Entombed
Grotesque/At the Gates
Nifelheim
Bolt Thrower

Är du som många andra hårdrockare en stor skivsamlare? I så fall vore det intressant att veta hur många du ligger på och om du har någon riktig guldklimp i samlingen?
Nä jag har sålt större delen av min tidigare skivsamling. Jag har inga direkt guldklimpar kvar, men tex virgin utgåvan av Sex Pistols debut är tydligen värd några tusen och första Black Sabbath. Något lite udda i samlingen jag har kvar är att jag köpte en del av Jon Nödveidts skivsamling. Obskyrt!

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album ("Innan filmen tagit slut") något du själv lyssnat på och vad är i så fall din uppfattning?
Intressant! Har inte hört den.

Har du någon favorit TV-serie? Har du t.ex. sett några av mina favoriter "Farang" eller "Game of Thrones" med favoriten Joffrey? Och kanske viktigast av allt, har du sett nya säsong 3 av Twin Peaks? Tycker du likt oss Tisselskogare att de 25 åren mellan säsong 2 & 3 var väl värt väntan?
Har inte sett något av det där tyvärr... gamla Twin peaks bara...den var suverän när den gick. Annars gillade jag Spanarna på Hill Street när den gick på 80-talet.

Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? I så fall vore det intressant att veta om du t.ex. har sett och gillar Punch Drunk Love, Royal Tennenbaums eller Birdman?
Missat dom också tyvärr... kollar film ibland men är absolut ingen kännare.

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl? Eller har den nya Hassel-serien med en testosteronstinn Ola Rapace seglat upp som etta på tronen?
Har inte nån vidare koll på det där faktiskt. Men Ola Rapace var ju bra i Tusenbröder iallafall.

Har du någon favoritdryck när du riktigt vill njuta av livet? Är det den klassiska hårdrocksstilen med Jack Daniels som gäller eller är det thailändska guldet Mekong något som faller dig i smaken? Eller varför inte en exotisk Mummelman?
Jack Daniels är en favorit. Och IPA öl. Gärna bredvid varandra!

Som du kanske märkt är musik och film något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Utöver er själva har vi ju bl.a. stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är detta något som faller dig i smaken?
ABBA är ju ganska roliga av dom där. Annars tycker jag att Bathory är Sveriges främsta band genom tiderna.