Marko Tervonen (Crown of Thorns/The Crown)

I början/mitten av 90-talet då dödsmetallen var som störst (och bäst) poppade det likt en Alien ur sitt skal upp band från alla håll och kanter i vårt avlånga land. Trollhättans stoltheter inom genren heter The Crown (tidigare Crown of Thorns) och vi fick en pratstund med Marko Tervonen. Riktigt kul må vi säga då detta är ett gammalt favoritband hos flera av oss på T.C redaktionen med klassiker som "Eternal Death" & "Deathrace King" i katalogen.

Vad sysslar du med nuförtiden? Är det mest musiken och arbete med nya plattan som gäller eller har du även ett "vanligt jobb"?
Jag har alltid haft ett vanligt jobb parallellt, det har vi alla. Om inte jobb så har någon studerat. Att livnära sig på Death Metal är inte möjligt. Runt Possessed 13 fick jag det dock skitsvårt att göra både och, så jag sade upp mig och vi turnérade ganska flitigt då. Men det höll inte så länge. Men på sista tiden har det varit mycket med den nya skivan. Inte bara att jag spelar på skivan utan jag har även producerat den, så varenda ledigt tillfälle den senaste tiden har används för att få klart skivan. Men nu är alla master-tejper skickade till bolaget. Nu är det den ”administrativa” biten kvar att göra, att koordinera omslag, websajt, merch, fotos, video etc… Nästa helg är det videoinspelning till singeln Headhunter som släpps 27 Oktober. Sedan släpps fullängdaren ”Death is not Dead” 12 Januari 2015. Och någonstans där emellan ska vi börja göra intervjuer osv. Så yes, det finns alltid något att göra ;)

Vad hände egentligen i mitten av 90-talet då ni tvingades byta namn från Crown of Thorns till The Crown? Stämmer det som ryktena säger att Paul Stanley & Gene Simmons på något sätt var inblandade i det andra Crown of Thorns och tvingade er att byta namn?
Vi hade precis släppt vår andra skiva ”Eternal Death” och vårat bolag Black Sun Rec fick ett fax från managementet till det amerikanska bandet Crown Of Thorns. Det stod väl kort och gott att dom inte accepterade att vi hette likadant. Det var även signerat av Paul Stanley (kompis till dom) och det var väl deras sätt att visa att dom menade allvar. Först övervägde vi att börja bråka om det men varken Black Sun eller vi var intresserade av att tjafsa om det i en rättssal. Så vi beslutade att korta ner namnet helt enkelt. Så det finns några tusen ex av både The Burning och Eternal Death ute under namnet Crown of Thorns. Men senare för nypress så ändrades loggan. Jag minns att när jag fyllde år i den vevan så fick jag en present av Magnus. Det var ett paket som bestod av deras skiva, en burk tändvätska och ett paket tändstickor. Vi tände eld på skiten och ruttnade hårt!! ;)

Lord of the Rings har ju genom åren gett inspiration till oändligt många Black/Death Metal bandnamn, låttitlar och texter. Erat egna bidrag inom detta område heter ju just "Lord of the Rings" (1995) och texten är hämtad från boken. Eftersom jag personligen är ett Lord of the Rings-fan så vore det intressant att veta hur stora fans du/ni var eller är? Var det fritt fram att ta texten till er låt från boken eller stötte ni på några problem när tex filmerna kom ut och gjorde uppmärksamheten större?
Vi kontaktade faktiskt Tolkiens familj. Vi fick OK på att använda texten. Vilket i sig är ganska fantastiskt för det hade garanterat varit omöjligt efter filmerna kom ut. Vi alla gillar såklart filmerna, men Magnus är uppvuxen med böckerna. Och läser än idag nya ”tolkningar” av dom. Det finns en ny låt på kommande skivan som heter Meduseld, och det är också taget från Tolkiens värld. Hela TLOTR är ju i sig väldigt hårdrock. Gott Vs. Evil, det blir inte mer hårdrock än så.

Ni har ju genom åren haft en del filmreferenser i er musik, jag tänker bl.a på era Terminator & The Ring inspirerande intron, och om jag inte minns fel så har ni samplat från Exorcist III? Minns du var ni har hämtat de andra samplingarna, jag tänker t.ex på låten "Angels Die" och andra låtar från de tidigare plattorna.
Ja det stämmer. Vi har samplat lite fraser och liknande från diverse filmer under åren. Vi har även ”lånat” vissa melodier från kända och okända TV/filmer. Vi har ”lånat” vissa grejer från filmer som Excorcisten 3, Backdraft, Contact, Porrfilmer, Knight Rider, V, Finska Vinterkriget etc Ibland får man en snilleblixt och det är bara att köra :)

Vet du om det ligger någon sanning i att Swordmaster (eller om det var Deathstars) har anlitat Magnus Olsfelt som någon slags "coolhetscoach" en gång i tiden?
Haha… Fantastiskt!!! Nää…. Men ”coolhetscoach”, kanske är något för Mange ?!? Det här var ju skitroligt, jag måste messa Mange och Andreas…

Vad har du för favoritband/artist? Är det mest gammal hederlig Heavy Metal som ligger dig varmast om hjärtat eller är du fortfarande intresserad av Death/Black metal? Eller är det helt enkelt något annat som spisas mest?
När jag var tonåring så var skygglapparna på hårt. Jag klarade inte att lyssna på musik som inte hade growl, skrik eller annan icke-normal röst. Enda undantaget var alltid Metallica. Jag har märkt att nu när man har blivit äldre så har skygglapparna på ett sätt kommit tillbaka. Inte på den nivån att man ”hatar” normal musik. Men jag har svårt att gilla ny musik på ett genuint sätt. Jag kan lyssna på alla sortens musik och tycka att ”det här låter bra”. Men det går väldigt sällan över till att jag måste höra alla deras skivor och analysera allt. Det liksom swishar mest bara förbi som en reflektion. Jag producerar även andra band i studion och på den vägen kommer jag oftast kontakt med ny musik som dom banden spelar upp eller har som referensmaterial. Jag kan tycka att vissa band låter ”bra”, men jag tar inte till mig det på samma sätt som t.ex Morbid Angel, Metallica eller Paradise Lost. Där har du mina 3 absolut favoritband. Jag lyssnar på dom dagligen. Jag tror att man är som mest mottaglig för musik (eller säkert generellt starka intryck) som tonåring, dom intrycken följer med länge i livet.

Vilken/vilka är din absoluta favoritplatta/plattor genom tiderna?
Dom 3 banden jag nämnde innan är helt magiska för mig. Men om jag var tvungen att välja under pistolhot så hade jag kanske sagt Paradise Lost ”Draconian Times”.

Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
Jag är svag för sci-fi filmer. Helst episka mäktiga sci-fi filmer.
Original Star Wars sitter ju i DNA´t. Men jag gillar massor med nya också: Alla Aliens, Prometheus, Riddick 2, Abyss, Terminator 1-2, Inception, Matrix, Star Trek, Marvel filmer, TheThing, Apornas Planet etc etc… Det finns massor.
Sen har jag en soft spot för sent -80 tidigt -90 filmer (åter igen det här med starka intryck som tonåring). Jag gillar Top Gun, Back to the future, Indiana Jones, Legenden, Lost boys etc. Listan kan göras lång… Sen gillar jag även “dåliga” filmer, som Sharknado, dåliga katastroffilmer, jättesplindlar från Mars och liknande B-filmer.

Har du några favoritböcker/författare?
1-2 år sedan fastnade jag för självbiografier. Läste massor, alla tänkbara musikrelaterade självbiografier + om ”viktiga personer”. Sen tröttnade jag på det och fastnade för svenska kriminalare. Jag plöjde igenom alla Roslund & Hellström böckerna, sedan alla Kepler, Grebe/Träff, några GW böcker etc. En klar favorit är Roslund & Hellström ”3 sekunder”, helt grym!

Är du som många andra hårdrockare en stor skivsamlare?Isåfall vore det intressant att veta hur många du ligger på och om du har någon riktig guldklimp i samlingen?
För ca 6mån sedan kom jag till insikt att jag inte har ägt en vinylspelare på 8 år. Och jag tar väldigt sällan fram en CD skiva då det är enklare att köra från Spotify/iTunes/Wimp eller liknande. Så jag har faktiskt börjat sälja bort min samling.
Samlingen är väl inte enorm, men jag har haft många guldklimpar där. Som första Bathory med gula geten, obskyra Morbid Angel bootlegs, första press på dom flesta 89-92 Death Metal releasen.

Vilka Death Metal band från 90-talet tycker du var de bästa? Någon favoritplatta inom denna genre?
Morbid Angels 90-skivor är ju bäst. Men även i Sverige släpptes det helt fantastiska skivor, av band som Entombed, Merciless, Dissection, At The Gates etc etc…

Har du något extra roligt minne att berätta om från tiden då Death Metal var som populärast i början av 90-talet?
Det första jag kommer att tänka på är dom oändligt många festerna. Det var endast Death Metal och öl som gällde varje lördag. Man samlades ihop och bara söp o pratade musik. Sen tjaffsade man om vilken låt som var bäst och vem som var tuffast.

Har du någon favorit TV-serie? Har du tex sett några av mina favoriter The Walking Dead och/eller Dexter? Eller kanske "Game of Thrones" med min favorit Joffrey är något som du njuter av?
Ja, har sett dom alla förutom Dexter. TWD är riktigt jävla bra! Serier idag är inte som serier för 10 år sedan. Det känns som attdet hände något efter Lost och Heroes. Helt plötsligt lyfte kvalitenpå serier med 1000%. Det största problemet idag är att alla serier är så jävla bra. Och att man kan streama dom när man har tid att se det. Det pumpas in otroligt mycket pengar där. Ett avsnitt motsvarar säkert flera svenska långfilmer gällandes budget. Både jag och frugan gillar serier stenhårt. I den här familjen har vi tittat varje kväll/natt det senaste året något avsnitt av: TWD, The Vikings, Black Sails, Orange is.., Star Trek, True Blood, Trailer park boys, Game of thrones, Falling Skies, Silicon Valley, Sons ofAnarchy, Homeland etc etc Och det finns minst lika många kvar att se. Netflix (speciellt amerikansk), Viaplay och HBO är guldgruvor. Sen är jag svag för dokumentärer också. Genre spelar ingen roll så länge det är välgjort.

Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? Isåfall vore det intressant att veta om du har sett och gillar texKick-Ass eller The Road?
Kick Ass har jag sett, den var ganska kul. Jorå, jag hänger allt med när det gäller filmer. Som sagt, med dagens streamingtjänster så är det möjligt att hänga med. Sen så är pojken 9 år nu så vi går allihopa och ser ”halvtuffa” filmer som Spider Man, X-men osv. Han är ganska tuff för en 9 åring, han förstår att det är underhållning och inte på riktigt.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album (Innan filmen tagit slut) något du själv lyssnat på och vad är isåfall din uppfattning?
Sorry, har aldrig hört en Uggla skiva från början till slut.

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl?
Den svenskfinske Joona Linna är skön, speciellt i böckerna. Just svenska kriminalare i TV-form har jag inte tittat på så mycket. Men brittiska kriminalare är sköna.

Har du någon favoritdryck när du vill riktigt njuta av livet? Är det den klassiska hårdrocksstilen med Jack Daniels somgäller eller är det thailändska guldet Mekong något som faller dig i smaken? Eller varför inte en Mummelman?
Jag gillar Ale. Ale är lite poppis nu så bolaget har ett ganska bra sortiment på sådant. Även mindre batcher från mindre bryggerier. Jag brukar köpa några ”test flaskor” då och då. Men jag har en ”mainstream” favorit och det är Fullers ESB.
Sen är jag svag för rökiga singel malt drycker. En Laphroaig Quarter Cask får denna farbror garanterat på myshumör.

Som du kanske märkt ligger musik och film mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Vi har ju utöver er själva tex stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är detta något som faller dig i smaken?
Man hör fort att det finns en otroligt starkt kvalité hos dom banden du nämner. Min fru som är en totalt allätare inom musik, brukar spela ABBA ibland. Och man hör direkt att hur jäkla duktiga dom är. Starka melodier och en jäkla variation på låtarna. Lite som Queen, det går inte med bara ett par ord säga att dom låter så och så.