Martin Sweet (Crashdïet)

Äntligen dags för en för oss efterlängtad intervju med Crashdïet som tillsammans med bl.a Hardcore Superstar återinförde den 80-tals doftande hårdrocken i början av 00-talet. Som de flesta redan säkert känner till har de tidigare i karriären haft lite svårt att behålla sångare över någon längre period (resten av bandet är samma sedan debuten 2000). Dave Lepard (R.I.P), Olliver Twisted & Simon Cruz är alla utmärkta sångare som varit med på de tidigare plattorna. Vi får hoppas att deras nya stjärnskott Gabriel Keyes blir kvar under lång tid då det vi hittills hört från den kommande plattan "Rust" (släpps i höst) låter riktigt lovande. Men nu är det dags för ett snack med gitarristen Martin Sweet.

Vad sysslar du med just nu? Har du fullt upp med musiken eller har du även ett "vanligt jobb"?
Jag sysslar med lite allt möjligt. Har bl a. precis producerat klart nya CRASHDÏET-plattan som kommer ut i September 2019 så det har varit väldigt mycket kring det bandet senaste året. Men jag hjälper även andra band med låtskrivandet eller mixning. Jag gör även en hel del tröjdesigner åt såväl Crashdiet som andra band. Men detta räcker dessvärre inte till för att försörja mig i dagsläget så, JA, jag har ett "vanligt" yrke inom flyttbranschen.

Hur går det med Sweet Creature? Jag såg att det var flera i branschen gamla bekanta ansikten med i bandet (Tin Star & Linus Nirbrant). Hur kommer det sig att du hittat en gammal dödsmetallare till bandet? Var du ett fan av A Canorous Quintet eller någon annan Death metal?
Ja, Sweet Creature är ett gäng tokar som jag har känt länge. Förutom min bror Micke så har jag känt "Linkan" Linus sen slutet av 90-talet, men kände även till "Kanarie-Kvintetten" som man gick och såg på fritidsgårdar i början på 90-talet. Men vi hade faktiskt ett action-rockband ihop som hette "The Bullseye Dirt" mellan 2001-2004 typ, med bl.a Adde från BirdFlesh.. Ja du hajar... Lilla Rock-Sverige är inte större än så. Tin Star lärde jag känna när jag skrev låtar till Gemini Five, vilket resulterade att jag hoppade in som gitarrist när Crash låg lite och vilade 2009.

En fråga som jag vet att du/ni har fått fler än en gång, men som jag inte riktigt hittat något svar på, är vad som hände med er tidigare sångare Simon Cruz? Har du lust att berätta för oss Tisselskogare vad det egentligen var som hände? Har ni någon kontakt idag?
Nej vi har ingen kontakt med Simon idag. Han flyttade ner till de Småländska skogarna tror jag. Jag har egentligen inget ont att säga om Simon. Han var en grym frontman och hjälpte oss att sprida vår Sleaze under 6 års tid och det är jag oändligt tacksam för. Det som hände var att han inte mådde så bra det sista året och hade rätt mycket som hände rent privat. Samtidigt som jag, Peter och Eric var rätt slutkörda efter att ha kört på högsta växeln sedan 2003. Så det var kanske oundvikligt att det skar sig lite mot slutet. Men det slutade i alla fall med att Simon hoppade av och drog hem när vi var och gigade i Japan. Han var verkligen inte i sitt rätta jag, och det kan man se på bilderna där ifrån. Så här i efterhand borde vi kanske ha ställt in spelningarna, men i stundens hetta så var det helt orimligt för oss.

Med barndomsidoler som Mötley Crue, Skid Row & Hanoi Rocks var lyckan stor när er "Generation Wild" nådde skivbutikerna, inte sedan 80-talets glansdagar hade vi hört något liknande. Vad hade du för personliga favoritband/inspirationskällor när ni skapade denna platta? Och vad fick er att överge detta framgångsrika 80-tals koncept när det var dags för nästa album?
Det är väl typ dom banden du nämnde samt KISS och W.A.S.P. Men jag kan inte direkt påstå att vi övergav konceptet på "The Savage Playground". Det folk förmodligen kliar sig i huvudet över är mixen, som så här i efterhand inte alls går hand i hand med låtarna vi spelar. Det ska låta stort, dyrt och pampigt. Det misslyckades vi med på "Savage". Däremot prövade vi lite nya inriktningar som tex på den psykedeliska "Garden of Babylon", bluesiga "Cocaine Cowboys" eller de maffiga stråkarna i "Snakes in paradise". Men det är och andra sidan viktigt för ett band att hela tiden utvecklas. Annars kan man lika gärna lägga ner. Nya plattan "RUST" har även den en hel del överraskningar.

Har du några roliga minnen/anekdoter att berätta om från tiden med Crashdiet? Med tanke på att Adde från Hardcore Superstar i en öppenhjärtlig intervju med SRM berättat att han under er gemensamma turne, för att göra att göra sig av med en kvinnlig stalker, sög av Peter London (är detta sant?) så antar jag att det finns ganska gott om roliga minnen?
Jo, det mesta är sant. Själv är jag oftast den som håller mig lite på avstånd eller dokumenterar galenskaperna, men det är allt ifrån de vanliga "kiss och bajs" fasonerna till riktigt otäcka olyckor där sångare faller igenom tak och nästan spräcker skallen.

Vad har du för favoritband/artist? Är det främst gammal hederlig glam/hårdrock som avnjutes eller är det något annat som gäller?
På äldre dar så har jag börjat lyssna på mer softare musik, nu när det är en massa kids som springer runt hemma. Journey, Dolly Parton och de softare Kiss-plattorna som "The Elder" och "Unmasked". Men jag äter det mesta som är bra. Jag gillar även Gojira, Sepultura, Carcass, Entomed, Grave etc..

Vilken/vilka är din absoluta favoritplatta/plattor genom tiderna?
Guns N Roses - Appetite
Sepultura - Chaos A.D
Journey - Escape
Kiss - Creatures of the night
W.A.S.P. - Crimson Idol

Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
Almost Famous

Har du några favoritböcker/författare?
Nä, läser sällan annat än biografier. Det skulle väl va Neil Strauss då kanske ;)

Är du som många andra hårdrockare en stor skivsamlare? I så fall vore det intressant att veta hur många du ligger på och om du har någon kronjuvel i samlingen?
Har aldrig varit någon vidare skivsamlare, men jag älskar vinyl och köper gärna på mig sånt som jag vill lyssna på för tillfället. Jag får mycket LPs av polare sen har jag ärvt typ halva min samling av mina föräldrar. Jo förresten, en kronjuvel fick jag av min faster: Rolling Stones "Sticky fingers" originalpress med "gylfen".

Har du någon favorit TV-serie? Har du t.ex. sett några av mina favoriter "The Walking Dead" eller "Game of Thrones" med favoriten Joffrey? Och kanske viktigast av allt, har du sett nya säsong 3 av Twin Peaks? Tycker du likt oss Tisselskogare att de 25 åren mellan säsong 2 & 3 var väl värt väntan?
Jag älskar Stranger Things (surprised?) Men även en Svensk serie som heter "Vår tid är nu". Annars blir det inte många serier sedda. Mainstream serierna har alldeles för många säsonger. Jag blir ju beroende och sen kan jag inte återgå till ett normalt liv innan jag sett klart alla säsonger.

Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? I så fall vore det intressant att veta om du t.ex. har sett och gillar Punch Drunk Love, Royal Tennenbaums eller Birdman?
Jo men dom har jag nog sett. Måste dock friska upp minnet lite med att se dom igen hehe.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album ("Innan filmen tagit slut") något du själv lyssnat på och vad är i så fall din uppfattning?
Jag är uppvuxen med "35-åringen". Karln har verkligen koll på lyriken! Har dock inte lyssnat på de senare alstren.

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl? Eller har den nya Hassel-serien/rebooten med en testosteronstinn Ola Rapace seglat upp som etta på tronen?
Den enda jag har koll på är Beck. Inget jag sett på säkert 10 år dock.

Har du någon favoritdryck när du vill riktigt njuta av livet? Är det den klassiska hårdrocksstilen med Jack Daniels som gäller eller är det thailändska guldet Mekong något som faller dig i smaken? Eller varför inte en Mummelman?
Jag älskar "rödpang". Alltså rödvin :)

Som du kanske märkt är musik och film något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Vi har ju utöver dina egna projekt bl.a. stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är detta något som faller dig i smaken?
Älskar alla tre! Utan Europe så hade jag nog blivit Kalle Anka-tecknare ;)

(Foto: Tommy Bäcklin)