Micke Hyman (The Hymans)

Då var det dags att kolla läget med Micke Hyman från punkrockarna The Hymans. I år firar de 30 år som aktiva och det är både märkligt och synd att inte fler känner till Sveriges eget Ramones. Gillar ni just Ramones så ska ni definitivt kolla upp dem så fort som möjligt men låt oss nu höra vad Micke har att säga.

Hur är läget med Hymans nuförtiden? Har ni någon ny platta eller några nya låtar på G? Tyvärr har det ju hunnit gå några år sedan 2002 då senaste släppet ägde rum.
Det är väl helt ok med Hymans, vi har haft en del spelningar och har en nygammal gitarrist i Guran Hyman som ju var med oss mellan 2004 och så har vi haft ett riktigt trevligt 30 års kalas. Några nya inspelningar har vi inte just nu, men man vet aldrig...

När startade ni Hymans och hur gick det till?
Det var 30 år sen när ett annat band som jag och Hasse hade med två andra kompisar inte kunde lira på en festival i Smedjebacken, då frågade Hasse vår gamla klasspolare Matte som lirade trummor om inte han ville vara med. Han diggade Ramones och Thunders så alla förutsättningar var ju bra och efter två eller tre repningar stod vi på scenen på Prästafestivalen i Smedjebacken i augusti 1984. Succé var ordet och på den vägen är det.

Som den hårdrockare man är så undrar jag vad du har inställning till denna genre? Är det mest gammal hederlig Heavy Metal som ligger dig varmast om hjärtat isåfall eller är du (eller har varit) inne och nosar även på Death/Black metal?
Min hårdrock är definitivt i första hand 70-talet och i första hand Kiss, Kiss och så Kiss.

Vad har du för favoritband/artist?
Wow, så klart Ramones och sen finns det många bra. Artisterna är alla döda idag. RIP Dee Dee, Johnny, Joey och Tommy.

Vilken/vilka är din absoluta favoritplatta/plattor genom tiderna?
Ramones - Rocket to Russia, Heartbreakers - LAMF, Sex Pistols - Never mind the Bollocks, Kiss - Hotter than hell, Exploited - Troops of tomorrow, Nirvana - Nevermind, Misfits... äsch många finns det.

Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
Många...

Har du några favoritböcker/författare?
Vet inte, läste en del förr men nu hinner jag inte tyvärr. Idag skulle nog valet bli ett annat än då när man läste mycket Dean R Koontz, Sture Dahlström, Clive Barker. Men som sagt idag vet jag inte, troligen inte dessa i alla fall.

Vilket är det stoltaste ögonblicket i musik karriären? Något speciellt minne som gör dig extra lycklig?
Mötet med Dee Dee Ramone i Amsterdam 1995.

Har du någon favorit TV-serie? Har du tex sett några av mina favoriter The Walking Dead och/eller Dexter? Eller kanske "Game of Thrones" med min favorit Joffrey är något som du njuter av?
Nej ingen favoritserie, gillade The Following säsong 1 & 2 annars ser jag inget sånt.

Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? Isåfall vore det intressant att veta om du har sett och gillar tex Kick-Ass eller The Road?
Har inte sett dom faktiskt, är allätare och ser mycket mycket film, flera filmer i veckan. Favorit genre Sci-Fi, Bra draman, Thriller skräckisar eller ren rå splatter för att rensa upp lite. Alla Chainsaw Massacre filmerna är kalas.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album (Innan filmen tagit slut) något du själv lyssnat på och vad är isåfall din uppfattning?
Inte en susning. Jag lyssnade mycket på Uggla från "Vad ska man ta livet av sig för..", "Vittring" och "Den ljusnande framtid..." alla tre är ju kanonplattor.

Är du som många andra hårdrockare/punkare en stor skivsamlare? Isåfall vore det intressant att veta hur många du ligger på och om du har någon riktig guldklimp i samlingen?
Självklart och basen är såklart punk, har mycket 7" singlar och EPS från Oi tiden, Engelsk Oi är fantastiskt bra i små doser då och då, speciellt Exploioted - vilket ös. Jag vet inte riktigt hur många jag har men kanske 500 st 7" och 5-600 LP och 12" och 10". Bästa pärlan är Ramones - Blitzkrieg bop singeln i originalpress. Alltså deras första 7".

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl?
Hmm, ja det är rätt ok Gunvald är min favorit.


Har du någon speciell dryck som njuter lite extra av vid speciella tillfällen? Kanske ett glas rött uppskattas eller kan det även slinka ner lite Mekong eller Mummelmann emellanåt?
Nej finkel och skitdricka har jag lagt bakom mig och jag har provat det mesta... förr var det fyllan som räknades. Idag är det smaken och njutningen. Rödvin som Rioja, Chianti, Amarone, Valpolicella, sånt brukar funka bra. Får jag välja en eller två så blir det Amarone de la Valpolicella och Chianti Classico som rödvin. Singha är ett gott öl, diggar vanlig
ljus lager bäst. Tjeckisk öl som Staro Brno är kanon eller det billiga Bresnak, varför krångla till det? Drinkar som GT, Mojito, Margarita,
Caipirinha funkar alltid. GT är nog världens bästa drink, enkel och en helkvällsdrink. Tar man en vill man ha mer. Whisky är inte gott så det hoppar jag, det dricker man bara för att vara macho och cool.

Som du kanske märkt ligger musik och film mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Vi har ju tex stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada fö
r inom musikens värld. Är detta något som faller dig i smaken?
ABBA var såklart bra men annars är det Ebba Grön och KSMB, Docent Döds första fullängdsplattan är en riktig klassiker, "Hand i hand" är kanske den bästa svenska låten genom tiderna. Sen gjorde ju Ebba Grön fantastiska plattor och KSMB, wow. Ugglas period från 1977 till 1980-81 var kanon. Finns mycket bra svenskt, speciellt punken såklart men även en massa annat som jag hoppar över för jag glömmer i alla fall bara bort nåt som jag skulle ha sagt.

(Foto: Sara Flodin)