Mikael Åkerfeldt (Opeth)

Nästa man att grillas är Mikael Åkerfeldt, sångaren i det progressiva death metal-bandet Opeth. Debuten "Orchid" släpptes 1995 och de är i allra högsta grad fortfarande aktuella med tanke på att senaste plattan "Pale Communion" kom 2014. Namnet Opeth kommer från månstaden Opet i Wilbur Smiths bok Solfågeln (1972). Nu kör vi.

Vad har du för favoritband/artist?
Det är nog Ritchie Blackmore överlag. Jag har enorm respekt för honom. Sedan finns det folk som David Coverdale, Paul Rodgers och Joni Mitchell. Samt det fanns Nick Drake. Finns många idoler för mig.

Vilken är din absoluta favoritplatta genom tiderna?
Igen, det finns många beroende på humör. Men ”Sabbath bloody Sabbath” (Black Sabbath), ”Sad wings of destiny" (Judas Priest) och Beatles vita platta är eviga
.

Är du som många andra hårdrockare en stor skivsamlare? Isåfall vore det intressant att veta hur många du ligger på och om du har någon kronjuvel i samlingen?
Enormt mycket plattor här. Gränsar till sjukligt. Juvelerna är igen för många att nämna

Är det mest gammal hederlig Heavy Metal som ligger dig varmast om hjärtat eller är du lika intresserad av Death/Black metal?
Hårdrock mer än metal. Death/Black var intressant under ett par år i begynnelsen men sedan blev jag mer intresserad av 60-70 tals musik.

Vilken är din absoluta favoritfilm genom tiderna?
Deer Hunter troligtvis.

Har du några favoritböcker/författare?
Claes Holmström gillar jag skarpt, men han har bara släppt 3-4 böcker så här långt tror jag. Läser mest facklitteratur och biografier.

Vilket är det stoltaste ögonblicket i karriären? Något speciellt minne som gör dig extra lycklig?
Att spela på Royal Albert Hall var väl en. Men varje dag med en karriär alls är lite av ett stolt ögonblick

Har du någon favorit TV-serie? Har du tex sett några av mina favoriter The Walking Dead och/eller Dexter? Eller kanske "Game of Thrones" med min favorit Joffrey är något som du njuter av?
Diggar Dexter men har inte sett så mycket. Har inte tid för TV.

Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? Isåfall vore det intressant att veta om du har sett och gillar tex Kick-Ass eller The Road?
Älskar The Road men den är deprimerande. I still med 21 grams. Gillar båda men mår dåligt av denna typ av filmer.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album (Innan filmen tagit slut) något du själv lyssnat på och vad är isåfall din uppfattning?
Jag har endast ”Bobbo Viking” med Uggla, men lyssnade som alla andra på ”Den döende dandyn” när den kom ut. Samt hittarna innan denna.

När jag intervjuade författaren Arne Dahl och frågade om han gillade någon Death/Black Metal så svarade han just Opeth. Med anledning av detta måste jag ju fråga om du har läst något av Arnes verk?
Nej det har jag inte. Känner inte till honom. Får väl kolla upp.

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl?
Har sett mest Beck filmer, men tycker att svensk film kan vara lite obehagligt pinsam och hurtig. Med det sagt så gillar jag alla Moddysons filmer samt ”Låt den rätta komma in” var ett mästerverk. Beck är väl den jag ogillar minst. Om jag säger så.

Är det den klassiska hårdrockstilen med Jack Daniels som gäller på festerna eller kan det slinka ner en Mekong eller Mummelmann emellanåt?
Dricker bara vin och en (som i 1) öl nuförtiden. Tummade på den lagen dock. Drack massa sprit med kräftor nyligen.

Som du kanske märkt ligger musik och film mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Vi har ju (utöver er själva) tex stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är detta något som faller dig i smaken?
Jag håller inte riktigt med. Gillar mest dansk film tror jag. Musik har vi ju men det är mycket skit. Är stolt över ABBA, Europe, Yngwie, Bathory och the Knife
.