Patrik Skoglöw (Arise)

Alingsås bidrag till den svenska Death Metal-scenen stavas Arise och året var 1998 då den första demon såg dagens ljus. När det så var dags för första albumsläppet ”The Godly Work of Art” som gick ganska varm hemma i cd-spelaren hade vi hunnit fram till 2001. Tre plattor skulle vi få avnjuta innan Erik (sång) och Patrik (bas) fick lämna bandet 2005. Ytterligare en platta har sedan dess släppts (”The Reckoning”, 2010) men då utan dessa herrars medverkan. Nåväl, vi bestämde oss för att kolla upp hur det står till med f.d basisten Patrik Skoglöw nuförtiden. Precis som vi brukar så  skippar vi de ”vanliga” frågorna vilket i detta fall betyder frågor om deras bandnamn är taget från Sepulturas klassiska album (Svar: Ja) och en massa jämförelser med At the Gates. Nu kör vi!

 

Vad sysslar du med nuförtiden? Är du fortfarande aktiv inom musiken?

Jag är fotograf och filmare. Spelar fortfarande bas i ett band som vi valt att kalla Mercury Monkeys.

Vad har du för favoritband/artist?

Det ändrar sig lite från år till år, just nu snurrar nya Foo Fighters flitigt. Även senaste släppet med Machine Head!


Är det mest gammal hederlig Heavy Metal som ligger dig varmast om hjärtat eller är du fortfarande inne på Death/Black metal?

Black har jag aldrig fastnat för, men döds är ju alltid gött. Ta Puteraeon som exempel.

Varför hoppade du och Erik av bandet 2005?

Vi hoppade aldrig av. Vi blev brutalt utstängda och avklippta från bandet. Allt hände under ett rep! Men dom andra hade övat in låtar med nytt folk bakom ryggen på oss i flera veckor.

Då jag såg att du hade varit inblandad i den något okända kanonrullen "Dragonetti" så är jag väldigt nyfiken på vad ditt jobb i denna film var? Hur blev du inblandad i detta projekt? Och sist men inte minst, vad tycker du om filmen?

Filmen var ju otroligt B, men ändå kul att få vara med. En erfarenhet rikare. Jag mötte Jonas (regissören) på en filmfestival, på den vägen är det.

Varför tror du att er karriär aldrig riktigt "kom igång"? Ni släppte ju ändå tre plattor och jag vill minnas att debuten fick lysande recensioner, men trots detta så känns det tyvärr inte som ni fick något riktigt "break"?

Vi hade showcasegig inbokat med Roadrunner då när allt sket sig. Det giget avbokades såklart. Ingen vill jobba med ett band som inte kan spela med öppna kort. Vi hade några roliga år, en bra turnémånad med Vader och flera stora festivalgig. Men visst, vi hade väl kanske inget break. Om vi signat med Roadrunner så hade det nog skett lite mer.

Vilken/vilka är din absoluta favoritplatta/plattor genom tiderna?

Svår fråga, men en skiva som aldrig hamnar längst ner i högen är Opeth's Blackwater Park.

Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?

Får nog säga Sagan om ringen och Hobbitrullarna.

Har du några favoritböcker/författare?

Läser bara fakta.

Vilka Death Metal band från 90-talet tycker du var de bästa, några speciella band som inspirerade er i Arise? Någon favoritplatta inom denna genre?

Machine Head, At the Gates och Sepultura.


Är du som många andra hårdrockare en stor skivsamlare? Isåfall vore det intressant att veta hur många du ligger på och om du har någon riktig guldklimp i samlingen?

Nej, det kan jag inte påstå. Guldklimpen är väl Arise första Japanrelease. Den är fin den.

Har du någon favorit TV-serie? Har du tex sett några av mina favoriter The Walking Dead och/eller Dexter? Eller kanske "Game of Thrones" med min favorit Joffrey är något som du njuter av?

Walking Dead är fantastisk, Dexter fattade jag aldrig tycke för. Njae, jag är faktist inne rätt så mycket på danska serier, Brottet/Borgen/Dicte mm mm.

Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? Isåfall vore det intressant att veta om du har sett och gillar tex Kick-Ass eller The Road?

Det blir en del film fortfarande, Kick-Ass gillade jag, men The Road vet jag inte om jag sett.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album (Innan filmen tagit slut) något du själv lyssnat på och vad är isåfall din uppfattning?

Inte hört.

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl?

Sverige kan inte göra film, enda undantaget skulle jag säga är Bron. Men det är ju en serie.

Har du någon favoritdryck när du vill riktigt njuta av livet? Är det den klassiska hårdrocksstilen med Jack Daniels som gäller eller är det thailändska guldet Mekong något som faller dig i smaken? Eller varför inte en Mummelman?

Dricker inte sprit, gillar inte whiskey. Men ett tjeckiskt öl eller en röd italienare funkar alltid.

Som du kanske märkt ligger musik och film mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Vi har ju utöver er själva tex stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är detta något som faller dig i smaken?

Alltså, nämnda band är/var ju bra på sin tid. Men i dagens läge skulle jag nog hylla Timbuktu, Graveyard och även Mando Diao's Strövtåg.