Pierre Törnkvist (The Moaning/The Everdawn)

Nu beger vi oss norrut, närmare bestämt till  Luleå för att kolla läget med Pierre Törnkvist. Denna herre har haft ett gäng fina band genom åren som tex The Moaning och Everdawn för att nämna några. Som oftast när vi ställer en "gammal" dödsmetallare mot väggen fick vi både intressanta svar och en dos nostalgi.

Vad sysslar du med nuförtiden? Har du fortfarande fullt upp med musiken eller är det mest "vanligt jobb" som gäller?
Det är mest jobb, familj och hund som tar upp den mesta av tiden. Jag håller dock på med musik så mycket jag hinner. Vi jobbar på ett nytt album med Helltrain för tillfället och jag har också börjat spela en hel del trummor på senaste år. Satsar för fullt på att kunna lira lite dubbeltramp lagom fram till sommaren, det är i alla fall målet. Försöker också hinna lira lite gitarr och samlar riff på hög i iPhonen.

Vad har du för favoritband/artist?
Det finns alldeles för många för att välja ut en favorit. Gamla Metallica, Kreator, Sepultura, Slayer, Iron Maiden, Twisted Sister, Mötley Crüe etc.

Är det mest gammal hederlig Heavy Metal som ligger dig varmast om hjärtat eller är du fortfarande inne på Death/Black metal?
Jag lyssnar fortfarande mycket på death/blackmetal även om det inte görs så mycket nytt som man hajar till på men band som Watain, Funeral Mist, Mortuus håller fanan högt även idag.

Hur var det att släppa en platta på klassiska No Fashion med The Moaning?
Det var ju riktigt stort då, även om glansen kring No Fashion falnade lite i och med att House of Kicks tog över bolaget. Thomas som hade No Fashion var väl egentligen inte heller någon riktig skivbolagsmänniska, han hade enorm talang för att hitta rätt artister men det affärsmässiga var nog inte hans starka sida.

Hur lyder historien bakom omslaget till Scheitan's "Travelling in Ancient Times"?
Haha, ja det var väl Maja Majevski på Invasion som knåpade ihop något. Vi brydde oss inte så mycket om den saken. I grund och botten snodde Maja någon bild ur någon historiebok som han sedan Photoshoppade efter bästa förmåga, det gjorde han med nästan alla omslag som Invasion hade.

Det finns ju många historier och åsikter kring Invasion Rec och deras mindre lyckade omslag, nu tillhör väl förvisso detta (Travelling in Ancient Times) ett av de snyggare på bolaget men jag är ändå nyfiken på hur mycket ni hade att säga till om så att säga? Blev ni nöjda? Ni hade ju med gott resultat använt er av Necrolord på The Moaning plattan så det måste varit svårt att överträffa?
Ja, nog var det väl ok, som sagt så brydde vi oss inte så mycket, det var mer musiken vi var intresserade av. Necrolord är svår att konkurrera med. Däremot var leveranstiden för hans omslag enorm på den tiden. Tror vi fick vänta över 1 år på att få det så det tog en himla lång tid att få ut den där (Blood from Stone) skivan.

Hur kommer det sig att The Moanings "Blood from Stone" (1997) återsläpptes 2013 och även i detta skede fick se dagens ljus på vinyl för första gången? Samarbetade ni något med Century Media gällande detta eller hur funkade det?
Vi fick en förfrågan från Century Media om att ge ut den igen, vi gav även ut de gamla släppen med The Everdawn i samma veva. Det kändes roligt och blev extra kul i och med att de gjorde vinyl på alla releaserna. Vi var väldigt involverade i dessa releaser, jag gjorde allt grafiskt arbete och skrev en del release-notes också.

Vilken/vilka är din absoluta favoritplatta/plattor genom tiderna?
Det är nog någonting med alla de banden jag räknade upp ovan, och då har jag inte ens räknat upp hälften.

Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
Gudfadern filmerna ligger mig varmt om hjärtat – jag har en enorm förkärlek till gangsterfilmer av alla de slag.

Har du några favoritböcker/författare?
Hör nog ihop med favoritfilmerna, boken ”Underboss” skriven av Sammy Gravano, näst högsta hönset inom New York maffian strax innan allt gick åt skogen för dem, mycket intressant sannskildring om livet inom Cosa Nostra.

Vilka Death Metal band från 90-talet tycker du var de bästa? Någon favoritplatta inom denna genre?
Morbid Angel, Entombed, Deicide, Dissection, Mayhem, Emperor. De flesta tidiga album från något av dessa band är milstolpar. Det de gjort på senare dagar har inte rosat marknaden lika mycket, undantaget Dissection vars Reinkaos är en mycket bra platta.

Har du något extra roligt minne att berätta om från tiden då Death Metal var som populärast i början/mitten av 90-talet?
Finns massor men en kul anekdot är från när vi skulle ner och lira i Forshaga med Vomitory och hade stoppat för en kaffe på morgonkvisten. När vi kom ut till bussen igen stod två poliser där och ville att vi skulle öppna dörrarna då vi hade vapen i bilen, vi fattade inte ett skit till vi såg våra patronbälten som låg på golvet och började givetvis garva, den ena snuten förstod ganska fort men den andre låg på som om att han var på väg att arrestera militärligan eller något.

Är du som många andra hårdrockare en stor skivsamlare? Isåfall vore det intressant att veta hur många du ligger på och om du har någon riktig guldklimp i samlingen?
Nej, har sålt av det mesta. Med nya tjänster som ex. Spotify är mitt behov av fysiska skivor minimalt. Har dock kvar en del men kan inte påstå att jag använder dem i någon större utsträckning. Hade faktiskt ”gula geten” med Bathory men den hamnade hos Suffer-Perra under 90-talet.

Har du någon favorit TV-serie? Har du tex sett några av mina favoriter The Walking Dead och/eller Dexter? Eller kanske "Game of Thrones" med min favorit Joffrey är något som du njuter av?
Föredrar kriminaldrama/thrillers, ”True detective” var jävligt bra, likaså ”Banshee”.

Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? Isåfall vore det intressant att veta om du har sett och gillar tex Kick-Ass eller The Road?
Nej, ser inte så mycket film, då är det enklare med serier, kortare tid som behöver avsättas även om man nu fastnar då det är något som är riktigt bra.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album (Innan filmen tagit slut) något du själv lyssnat på och vad är isåfall din uppfattning?
Har inte hört det men gillar Uggla överlag. En mycket talangfull musiker som i sina bästa stunder även skriver eftertänksamma texter med ett stort mått av ironi.

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl?
Föredrar Beck, det är lite hårdare formspråk i den filmserien. Gillar Wallander också men det är inte riktigt samma grej. Tyckte mycket om Johan Falk serien även om det kunde spåra ur lite ibland.

Har du någon favoritdryck när du vill riktigt njuta av livet? Är det den klassiska hårdrocksstilen med Jack Daniels som gäller eller är det thailändska guldet Mekong något som faller dig i smaken? Eller varför inte en Mummelman?
Föredrar rödvin eller Jägermeister. Gillar öl men har börjat få förbaskat ont i magen av dem, men ska det vara öl föredrar jag en Carlsberg eller Singha.

Som du kanske märkt ligger musik och film mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Vi har ju utöver er själva tex stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är detta något som faller dig i smaken?
ABBA är i en klass för sig, Roxette ligger strax bakom. Europes storhet har jag lite svårt att förstå. De har i mitt tycke gjort ett och ett halvt bra album så myten kring Europe i paritet med vad de faktiskt åstadkommit tycker jag inte att det finns någon balans kring. De har ju dessutom haft svårt med sina musikaliska karriärer utanför bandet, något man knappast kan säga om Björn/Benny eller Per Gessle och Marie Fredriksson.