Ronny Svensson

Under en tid då hårdrock och skräckfilm var det enda som gällde för oss på T.C Crew var Ronny Svensson på Kanal 5 en gudagåva. Det var med spänning som skräcktörstande Tisselskogare varje dag lusläste femmans tv-tablå för att se vad kvällen/natten hade i sitt sköte. När det sen var dags för "Simon, Häxkonungen", "Texas Chainsaw Massacre 2", eller vilken finkultur som nu bjöds var lyckan total när man satt bänkad framför TV'n (förstås även med ett finger på VHS-spelarens "REC"). Eftersom Ronny genom åren har bjudit oss på dessa högtider är det ett sant nöje att presentera denna intervju med Sveriges, enligt oss, (tillsammans med Orvar Säfström) främste filmkritiker. Mycket nöje!

Har du fullt upp nuförtiden som filmrecensent hos Expressen och TV4 eller har du även några nya projekt på G? Kanske hägrar något nytt DVD-extramaterial till någon mer svensk klassiker framöver?
Jag jobbar bara med TV4 Nyhetsmorgon, Rockklassiker och P4 Radio Halland numera. Kan tyvärr inte jobba med extramaterial till DVD/BD-utgåvor. Det enda jag gjort är att ha modererat Roy Andersson på kommentarspåret till sista delen i hans trilogi, Duvan som satt...

På 90-talet hände det emellanåt att vi Tisselskogare tog sikte mot Göteborg och den underbara filmbutiken Melody Line. I dessa ljuva tider var det fantastiskt att botanisera i deras exotiska utbud och utöka sin VHS-samling, så med en stor pengapung spenderade vi gladeligen 249kr st för VHS-titlar som t.ex Cannibal Holocaust, The Burning och Massacre at Central High. Har du som Göteborgare några minnen från denna klassiska butik? Samlar/Samlade du också på VHS, Laserdiskar, DVD eller Bluray?
Jag hade  laserspelare, först en som man själv fick vända efter halva rullen! Sedan skaffade jag en fin Sonyspelare som vände själv och jag njöt av diverse härliga rullar, alltifrån Disneyboxar till Abel Ferraraskräckisar! Melody Line minns jag väl liksom Mr. Benson's Videostore där jag köpte en hel del VHS som aldrig släpptes i Sverige. I Gbg fanns det en butik på en tvärgata till Vasagatan där jag först lade min hand på en kopia av meistro Argentos Suspiria, efter det var ingenting sig likt...

När vi ändå är inne på svunna tider så fortsätter vi med din tid på Femman, det är många fina minnen som rullas upp när man minns de vakande nätterna då filmerna skulle spelas in. För oss skräcktörstande Tisselskogare var det smått osannolikt när ni visade obskyra rullar som t.ex Deranged, Four flies on grey velvet (wow!), Texas Chainsaw Massacre 2, Simon häxkonungen m.fl Hur mycket kan du ta åt dig äran för att femman visade denna typ av kultur? För jag antar att du hade ett finger med i spelet då titlarna köptes in?
Jag fick pricka för titlar på filmlistor under en period men senare anställdes en ung kille som tog hand om sammanställning av filminköp. Det är ju så att man inte kan välja favvisra utan köper paket men det var ju fantastiskt av vi visade en tidig Argento och en obskyr Friedkin om du minns den?

Kan du berätta lite om när du vid Stockholms Universitet forskade om italiensk skräckfilm? Hur kom du på denna idé och vad gjorde du lite mera ingående? :)
Efter att ha stigit in i Darios magiska, gränslösa värld fanns ingen återvändo! JAg visste redan när jag började plugga på Kulturvetarlinjen att jag skulle skriva om Argento på både B- och C-nivå! Fick faktiskt ett resebidrag för att flyga till Rom och möta husguden och vi har varit vänner sedan dess. Han hjälpte mig med kontakten med Daria Nicolodi och andra kollegor i branschen och jag skulle vilja påstå att jag var den förste som som akademiska uppsatser om italiensk giallo i allmänhet och Argento i synnerhet!

Då flera av oss alltid haft ett gott öga till den italienska giallo-genren har det genom åren avnjutits några sköna rullar på T.C-redaktionen. "One on top of the other" (Fulci), "Bird with Crystal Plumage" (Argento), "Next! (Martino)" - favoriterna är många. Vad har du själv för giallo-titlar i toppen? Kanske har du även några mindre kända verk att tipsa om?
Argentos verk ligger högt så klart, liksom tidiga Fulci även om han inte är lika elegant! Aldo Lados Who saw her die är fantastisk med musiken och miljöerna liksom Blood and black lace, Spasmo, Stage Fright, Torso, What have you done to Solange?/ What have they done to your daughters? Sergio Martino nosar faktiskt Argento i nacken med sina välgjorda och effektivt berätta rullar, musik, miljöer, kläder, foto och klipp är imponerande men alltid i skuggan av Dario...

Med rullar som "Lizard in a Womans Skin", "The Beyond" och "Zombi 2" är Lucio Fulci, tillsammans med Argento, en personlig favorit när det kommer till italienskt. Vad har du för favoritfilmer av dessa herrar? Då din kärlek till Argento är ganska känd antar jag att du håller honom lite högre än Fulci?
Se ovan. Jag gillar Darios tidiga rullar bäst men Do You like Hitchcock och Stendahl Syndrome var inte så dumma. Fulci "Ripper" är en sleazig klassiker men även han var bäst i början även om jag uppskattar de berömda rullarna som släpptes av Video Invest!

Har du några roliga minnen/anekdoter att berätta om från tiden med Ronnys Rullar eller med Farbror Freak och Filmkrönikan? Kanske några roliga reaktioner från tittarna eller något annat kul?
Det roligaste med Farbror Freak var väl att Filmkrönikan i sig fick skit av TV-krönikörer medan de flesta tyckte jag var en frisk fläkt i källaren med min blandning av Anita Ekberg som nunna och Russ Meyers bystiga brudar! Ronnys Rullar på Kanal 5 var ju en rolig och mycket lärorik tid där jag lärde mig jobbet från grunden. Var producent, programledare, redaktör och redigerare på en gång!

Vad tycker du om filmklimatet i nuläget? Håller du med oss Tisselskogare om att det har varit och är alldeles för mycket superhjältar, uppföljare och remakes/reboots i Hollywood det senaste?
Jag gillar genrefilmer från Storbritannien, Asien, Spanien och Frankrike. Dessa får ju oftast inte chansen på stor duk men på nåt sätt ska man väl avnjuta skräck hemmavid! Tyckte mycket om It Follows som jag kände var en värdig arvtagare till en ung Carpenter när han var intressant.

Har du någon favoritregissör? Kanske någon av Tisselskogs-favoriterna Lynch, Polanski, Hitchcock och Tarantino (tilsammans med redan nämnda Argento & Fulci) ligger högt på listan? :)
Hitchcock och Howard Hawks är stora favoriter, den senare för sin bredd genremässigt, Ang Lee har oxå visat sig kunnig inom alla genrer. Cronenberg förr, nu lite tråkig, Lynch är alltid spännande liksom genresnubbarna Bogliano, Wingard och West!

Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
Världens bästa film är enligt mitt förmenande Ettore Scolas Vi som älskade varann så mycket. Andra favvisar är Tenebrae, Clockwork Orange, Exorcisten, Mannekäng i Rött, Djävulens Öga, Ed Wood, Betongnatt, Rumble Fish m fl!!

Vad har du för svenska favoritfilmer? Som tidigare nämnts så har du ju gjort en del DVD-extramaterial till några svenska kanonrullar som t.ex Mannen på Taket & Sällskapsresan, kanske någon av dessa tillhör favoriterna?
Se ovan, Bergmans Djävulens Öga och Smultronstället. Mattsson så klart och Widerberg. Roy Andersson är vår störste nu levande regissör!

Ett annat DVD-släpp som du var involverad i och bl.a gjorde kommentarspår till var ju Hillman-filmerna från "Sveriges Hitchcock" Arne Mattsson. Vad har du för favorit i Hillman-serien samt från hans övriga filmografi?
Mördaren - En vanlig person är fin!

Har du några favoritböcker/författare?
Maria Lang så klart, en deckardrottningen värd namnet. Världens roligaste bok är John Kennedy Tools sanslösa Dumskallarnas Sammansvärjning som det är dax att läsa om igen...

Vad har du för favoritband/artist?
HAr ju börjat lira igen med mitt gamla band från Gbg, Kai Martin & Stick! och vi har en ny platta på G efter 30 års uppehåll vilket känns sanslöst roligt! Husguden är så klart Marc Bolan och T. Rex men jag gillar även Roxy Music, Bowie. Mott The Hoople och annan musik som jag växte upp med tidigt 70-tal. Punken var oxå viktig med The Damned, Buzzcocks och band sprungna ur genren som Magazine, Japan och Talk Talk.

Som den hårdrockare jag är så är jag väldigt nyfiken på vad du har för favoritband inom denna genre? Är det främst gammal hederlig hårdrock som gäller eller är du även inne på t.ex Death/Black Metal?
Är lite fascinerad av Black metal men det är inget jag lyssnar på utan gillar mer klassisk hårdrock som Black Sabbath, Steppenwolf, Zeppelin, Lucifer's Friends, Uriah Heep och James Gang. Bland nyare band tycker jag Rival Sons, Muse, Horrors, Alt-J och Toy låter spännande.

Har du någon favorit TV-serie? Har du t.ex sett några av mina favoriter The Walking Dead och/eller Dexter? Eller kanske "Game of Thrones" med min favorit Joffrey är något som du njuter av?
Columbo är min deckare ni 1! Gillar Monk och brittiska crimestories. Ingen fantasy för mig tyvärr...

När vi ändå är inne på TV-serier så är ju kultserierna Twin Peaks, Arkiv X & Prison Break är på väg tillbaka. Och inte nog med detta, vi har ju även MTV's Scream-serie att se framemot. Är dessa nämnda serier något du likt oss Tisselskogare är enormt taggad på?
Med tanke på Cravens tragiska bortgång vill jag gärna se screamserien. Annars väntar jag på Lynch nya Twin peaks och Fargo s. 2.

Med tanke på ditt stora filmintresse så är jag nyfiken på om du har sett (troligen en dum fråga?) och gillar Tisselskogs-favoriter som Punch Drunk Love, The Royal Tennenbaums och Birdman.
Paul Thomas Anderson är jämte Br. Coen USAs bästa filmskapare men gillar INTE Tennenbaums!!!
Birdman är helt okej men alltför konstlat utan närhet till känslorna. Magnolia är mästerlig liksom Boogie Nights!

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album (Innan filmen tagit slut) något du själv lyssnat på och vad är isåfall din uppfattning?
Nej, tyvärr inte...

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl?
Van Vetereen, gjorde en bakomfilm till den serien.

Har du någon favoritdryck när du riktigt vill njuta av livet? Är det kanske ett glas J&B som gäller när du lutar dig tillbaka och kollar in en giallo, eller är det thailändska guldet Mekong något som faller dig i smaken? Eller varför inte en Mummelman?
Dricker nästan ingen alkohol, ett glas bubblande cava på sommaren är gott, men inte framför burken utan i trädgården!

Som du kanske märkt ligger film och musik mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Vi har ju tex stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är detta något som faller dig i smaken?
ABBA är grymt bra, känner grabbarna i Europe men Roxette fastnar inte...