"Ruben" Rydberg (Vrävarna)

Oj, oj, oj, ska vi prata om vilken platta som gått varmast på T.C redaktionens officiella Partytime-fester genom åren så ligger Vrävarnas "Heavy Metal Vrövhål" bra till. Tillsammans med At the Gates "Slaughter of the Soul" och valfri Europe eller Roxette platta tillhör den definitivt toppen. Med låtar som "Tyrolen", "Brögga" & "Liberté" i bagaget var vi givetvis väldigt intresserade av att ta ett snack med detta band. Sångaren Ruben svarade på våra frågor.

Hur är läget med Vrävarna nu för tiden? Något nytt släpp på G?
Vrävarna mår bättre än på många år! Vi har en fantastiskt bra sättning nu å allt bara funkar så jävla bra! Djuret på trummer, Mattias på bas, Janne på kompgitarr, Jens som lirade gura på bl a Runka med kondom singeln är tillbaka på lead gitarr, å jag skramlar vidare på sången.Vi kommer att gå in i studion i april. Vi har inte bestämt vad vi ska göra med vad det nu blir för resultat, men blir det bra kommer det troligen en ny vinyl framöver. Vi har ju bara gjort en vinyl, så det känns som det är dags för nummer två. Om det blir en ny skiva så kommer ändå alla låtar att finnas på våran hemsida www.vravarna.se, för gratis nedladdning. Allt vi har släppt finns att ladda ner därifrån. Jag kan lova att dom nya nya låtarna vi håller på med är i samma vrävarnastuk som tidigare. Vi kommer aldrig att släppa vårat tema och budskap! :=)

Hade ni några särskilda inspirationskällor när ni startade bandet?
Vi har ju haft många medlemmar genom åren, men från början var det Djuret, Dan, Haren och jag. Vi var ju alla punkare i grund och botten och jag kan bara svara för mej själv, men jag är fortfarande punkare. Inspirationen var ju ganska tydlig i början, men jag vill kanske framförallt nämna Perverts, Ebba Grön och P-Nissarna. Helt underbara band med fantastisk musik och texter. Sen ska vi inte glömma Eddie Medusa, som åtminstone jag uppskattar mycke! :=)

Vad tycker du/ni om band som Onkel Kånkel, Pure-X Snor Leifs & Kristet Utseende?
Onkel har gett oss många härliga alster! Så jävla finurliga texter och rolig musik. I LOVE IT! Dom andra banden har jag väl inte så mycke åsikter om.

Har du något extra roligt minne att berätta om från tiden med Vrävarna?
Oj, det finns många, men jag kan väl nämna ett par.

Djuret och jag hade varit på en konsert på Träggårn i Borås. När vi kommer ut på gatan kör en snutpiket upp framför oss. Ut hoppar två ilskna snutar som skriker "Är ni norrmän"! Jag svara lugnt "Nä, det hoppas jag inte". Dom vill veta vilka vi är och kollar leg. En av snutarna får syn på våre Vrävarna hoodar. Då växlar tonen i samtalet helt plötsligt till att dom är väldigt trevliga. Efter en stund frågar den ena snuten, "Är det ni som är Vrävarna?". Vi svarar givetvis att "DET ÄR VI SOM ÄR VRÄVARNA!"  i kör. Den ena snuten frågar då, "spelar ni fortfarande Älgjakt?" Klart vi gör, svarar jag. Då tar han av sej handsken, sträcker fram handen och säger "Jag måste få skaka hand med er!". När vi går där ifrån ropar den andra snuten "Ha en underbar kväll nu grabbar och ta hand om er"! Det var ett något oväntat möte med farbror Blå, kan jag säga!

Ett annat minne som fastnat, som kanske inte var så roligt dagarna efter, men som är kul så här i efterhand, är när vi lirade på Musikens Hus i Göteborg. Två grabbar (ganska välkända från festivaler mm), fistade varandra på scenen, nån i publiken slängde upp ett brinnande paraply på scen, som höll på att bränna ner stället. Vi fortsätte ändå att lira, och då kommer det upp en kille som är helt näck, med undantag för känger som stage divar! Det var ju fullt med folk framför scen! Undrar fortfarande vem som fick hans pung i pannan! :=) Crippa från Troublemakers/Attentat rattade ljudet åt oss på gigget. Han hade med sej sin då elvaåriga dotter. Halva konserten stog han och höll för öronen och ögonen på henne!!! Det behövdes nog, åtminstone ögonen! Hela gigget resulterade i att VI blev portade överallt i Göteborg och Borås efter en artikelserie i GP, om jag inte minns fel. Det enda stället vi fick spela på i närheten var Föreningen Tåget i Borås. Det är lättare idag, men vi skulle vilja lite oftare live. Vi vill ju sprida vårat evangelie! ;=)

Var det någon speciell orsak som gjorde att ni gick över til att spela mer åt hårdrocks-hållet på min Vrävarna-favorit "Heavy Metal Vrövhål"?
När Heavy Metal Vrövhål släpptes var jag inte med i bandet, även om jag sjunger på hälften av låtarna. Som jag nämnde innan så var vi i grundsättningen punkare. Under årens lopp har medlemmarna växlat och då också inriktning på musiken. Det är ju en grej som är jävligt bra med Vrävarna, att vi kan spela va fan vi vill. Ibland blir det punk, ibland blir det Heavy metal, ibland blir det akustiskt. Vi är fria att göra vad vi vill, men det är klart att det alltid ska låta Vrävarna över det vi gör! Vi lyssnar på vad våra fans tycker, men vi vill alltid göra musik som vi själva gillar.

Är ni kanske gamla hårdrockare? Är det isåfall mest gammal hederligHeavy Metal som ligger dig varmast om hjärtat eller har du även varit inne och smakat på Death/Black Metal? Kanske du/ni gillar Cemetary som också kommer från Borås? Några favoritband inom denna/dessa genres (Heavy Metal/Death/Black)?
Som jag sa innan så har vi haft många medlemmar. Men vi som har varit med länge i Vrävarna lyssnar också mycket på andra musikstilar. För egen del så gillar jag, förutom punken, även den lite hårdare skolan på Heavy metal, om man nu får kalla det så. Motörhead har jag gillat sen hedenhös! Cemetary en absolut favorit!!! Kul att du nämner min polare Mathias gamla goa band! :=) 

Vad har du för favoritband/artist?
Det är alltid svårt att peka ut favoriter. Det hänger så mycke på humör mm. Men medan jag sitter också skriver det här lyssnar jag på Danko Jones. Men klara favoriter är Sex Pistols, Ebba Grön, KSMB, Onkel Kånkel, Jimi Hendrix, Johnny Thunders, Nirvana......... jag har massor!!!!!!

Vilken/vilka är din absoluta favoritplatta/plattor genom tiderna?
Tittar man på förra frågan så kanske man kan förstå att jag har svårt att välja. Måste jag välja en, så blir det Never Mind the Bollocks med Sex Pistols. Köpte den när den kom ut, fast jag bara va tie bast! Jag fick äntligen se Pistols i Borlänge för nåra år sen. Jag kommer nog inte närmare en religiös upplevelse än så! Det var en jävligt häftig upplevelse!

Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
Genom tiderna......... Jag hade som titel i den gamla telefonkatalogen "Krügerfan", så A Nightmare on Elm Street.

Har du några favoritböcker/författare?
Jag läser mest fakta och historiaböcker, så jag har ingen direkt favorit. Bra filmer tycker jag görs på Stephen Kings böcker.

Är du som många andra hårdrockare/punkare en stor skivsamlare? Isåfall vore det intressant att veta hur många du ligger på och om du har någon kronjuvel i samlingen?
Jag köpte mycke skivor, både nya och begagnade på vinyl. Jag vet inte hur många skrynkliga skivor jag har från konserter, med mer eller mindre "suspekta" band. När CD:n kom tappade jag allt intresse för skivor. Som tur är så behöll jag min gamla vinyler och sålde inte av dom som så många andra gjorde. Jag har några tusen vinyler på hyllan. Mina guldkorn skulle jag nog vilja säga är Troublemakers, Staden Göteborg och Disarm, Dömd. Jag sålde båda åt banden i Borås med omnejd, så dom betyder lite extra. Jag har plattor som är värda mer pengar, men dom här betyder mest för mej.

Har du någon favorit TV-serie? Har du tex sett några av mina favoriter The Walking Dead och/eller Dexter? Eller kanske "Game of Thrones" med min favorit Joffrey är något som du njuter av?
Jag är ju en "Trekie", så Star Trek i alla dess former gillar jag. Jag gillar SciFi för att filmer ser framåt, om en kommadne framtid. Vad den sen innebär...... det återstår att se! Jag är också sedan många, många år en älskare av splatter och zombiefilmer. När Walking Dead kom så såg jag det som möjlighet att det nu kommer ännu fler filmer/serier med den inriktningen. Det har det ju också gjort. Kolla bara World War Z. Det är ju i och för sig en fullvärdig Hollywoodare, men jag tycker ändå att den är bra. Den norska Död Snö är helt underbar!!!! Mycke inävler!!! :=)

Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? Isåfall vore det intressant att veta om du har sett och gillar tex Kick-Ass eller The Road?
Kollar mycke på film, bra avkoppling! Jag har inte sett dom som du nämner, så jag kan inte uttala mej om dom.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album (Innan filmen tagit slut) något du själv lyssnat på och vad är isåfall din uppfattning?
Jag har inte hört nått med Uggla på många år, mer än det man hör på radio. Godkänd Pirat är ju en underbar skiva, men som sagt det är ju en gammal skiva. Uggla ser jag som en frisk fläkt, men jag lyssnar inte påhonom. Jag sitter mycke i bilen i jobbet och då har jag ofta på radion, för att kolla lite vad som händer på musikfronten.

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl?
Kollar alldeles för lite på svensk film, men Millenniumserien är suverän.

Har du någon favoritdryck när du vill riktigt njuta av livet? Är det den klassiska hårdrocksstilen med Jack Daniels som gäller eller är det thailändska guldet Mekong något som faller dig i smaken? Eller varför inte en Mummelman?
Jag är en Cognac/brandy och rödvinsälskare, men njuter också av en blaskig öl som Tuborg Grön. Inget slår en spansk brandy som t ex Louis Felippe! :=) Gärna med en hårig cigarr! ;=)

Som du kanske märkt ligger musik och film mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass ändet mesta. Vi har ju utöver er själva tex stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är detta något som faller dig i smaken?
Man kan aldrig bortse bortse från ABBA om man pratar musik. Steve Jones inspererades av ABBAs SOS när han gjorde det härliga riffet som inleder låten Pretty Vacant. När Pistols började den låten i Borlänge trodde jag att skulle gå av på mitten!!! Roxette.... Behållningen är Marie Fredriksons sång. Har inte så mycket mer att säga om det. Europe..... Suger antilopkuk! Fy fan va kass! Duktiga musiker, men musiken duger ju inte ens att skita till! Bottennapp!!! Det svenska musikundret kommer från dom kommunala musikskolorna, fritidsgårdarna och studieförbunden. Dom får sällan credit för det, men utan dom hade vi inte haft ABBA, Roxette eller nåra av dom andra storheterna.