Zinny Zan (Easy Action/Shotgun Messiah)

Vårt nästa intervjuobjekt kallas för Zinny Zan och var i ropet redan i början av 80-talet då han med Easy Action (tillsammans med bl.a Kee Marcello) som första svenska band någonsin blev signade av en Amerikansk "major label" på SIRE records (Warner Brothers). Detta skedde dessutom via den legendariska Seymour Stein, som signat artister som the Ramones, Madonna och Depeche Mode. Inte illa. Som ni säkert förstår fanns det en hel del frågor (han var ju också bl.a med på Shotgun Messias debutplatta) och har man något som helst intresse för svensk hårdrock är det nog fler än oss här på redaktionen som ser fram emot hans kommande självbiografi.

Vad sysslar du med just nu? Är det fullt fokus på musiken eller har du också ett "vanligt" jobb nu för tiden?
Jag har ett sk vanligt jobb idag  men som jag mestadels sköter hemifrån, Jag har absolut fullt fokus på musiken och bandet som bär mitt namn Zinny Zan. Just nu jobbar jag för att hitta rätt booking agency åt oss.
 
Hur går det med den beryktade självbiografin? Har du någon aning om när den förväntas vara ute i butikerna, är det klart med förlag osv? Vad har vi att förvänta oss? Det klassiska "Sex, drugs and Rock & Roll"?
Jag har låtit självbiografin fått ligga hela sommaren då jag vill njuta av den med mina barn och med mina vänner och uppleva nya saker. Gamla minnen tar jag i höst när man bara vill sitta inne ändå så biografin får vänta tills det blir höst och vinter. Jag har ingen aning om när den kommer ut då jag inte har bråttom och skriver när jag får lust och när jag känner att jag kan gå in i den känslan jag hade vid det tillfället det jag skriver om upplevdes. Jag vill så mycket som möjligt kunna återberätta min historia med den känsla jag hade vid tillfället. Det blir ingen skandalbok utan det blir boken om mitt liv vilket betyder att det finns allt möjligt att läsa om och då självklart Rock n Roll och även det som skett runt omkring.

Easy Action, Shotgun Messiah, Zan Clan, Zinny Zan, Stagman, ja konstellationerna/namnen du varit med i och släppt musik under genom åren är otaliga. Vad är du mest stolt/nöjd över?
Svårt att mäta så där. Precis när man släpper något nytt så tycker man ju att det är det bästa för man har suttit med det så länge. Jag kan väl summera det med att jag är stolt över att jag lyckades förverkliga min pojkdröm om att bli musiker och Rockstjärna och jag har fått upplevt fantastiska saker och sett världen samtidigt som jag varit kreativ och släppt mycket musik.

Hur och när kom du på att du skulle kalla dig för Zinny Zan?
Kom på det någonstans 1982 och Zinny låg nära Ziggy och Iggy så det fick bli så.

I Easy Action lirade du bla. med Kee Marcello, och Peo Thyren (och när du hoppade av så ersattes du av Tommy Nilsson) och i Shotgun Messiah spelade du med Tim Sköld (senare i Marilyn Manson) - vilket gäng! Anade du någon gång att du och flera av de du spelat med skulle bli världsstjärnor?
Målet har alltid varit att bli världsstjärna och att få nå ut med min musik så det är väl bara naturligt att några av de jag arbetat med blivit oerhört kända världen över.

Hur var det när ni 2006 återförenades med Easy Action och turnerade med Twisted Sister? Några roliga anekdoter från detta? Hur var det att träffa Dee Snider?
Det får du läsa i min bok ;-)

Hur var det att med Easy Action vara med i Mats Helge Olssons "Blood tracks"? Vad tycker du om filmen? Gillar du Mats Helge Olssons övriga filmer?
Ännu fler saker som du kan läsa om i min bok ;-)  Jag gillade Mats Helges Ninja Mission.

Varför var du bara med på första plattan med Shotgun Messiah?
Jag var bara med på första Shotgun Messiah plattan pga att när vi skulle börja med platta nummer två så hade det uppstått meningsskiljaktigheter mellan mig och  två andra medlemmar i bandet och vi satte oss kanske aldrig och riktigt redde ut det utan båda parter körde hardball och därför så gick vi skilda vägar. Vi var unga och hungriga och inte världens bästa på konfliktlösning kanske ;-)

Om jag förstått saken rätt så flyttade ni till Hollywood i samband med releasen (1989)? Hann du uppleva något riktigt klassiskt "rock n roll ögonblick" eller har du någon annan rolig anekdot från denna period i Tinseltown? Även om detta var i slutet av hårdrockens glansdagar (innan den omtalade grungen kom och målade om musikkartan) så hade vi ju 1989 stora släpp såsom t.ex Skid Rows debut och Mötleys "Dr Feelgood" så scenen levde ju i allra högsta grad.
Jag var där redan från 1987 men bandet flyttade dit 1988, Ja vi var med om Sunset Strip haydays utan tvekan och historier finns det tjogtals då det hela tiden hände mer eller mindre galna saker varje gång man var på Sunset strip eller någon av klubbarna. Som sagt, historierna kommer att finnas i min bok ;-)

Vad har du för favoritfilm(er) genom tiderna?
Svårt att välja en men Nyckeln till frihet är en A beautiful mind är en annan, Jag gillar även Braveheart Scarface och Casablanca Dimmornas Bro mfl

Vad har du för favoritband/artist? Är det mest gammal hårdrock som gäller har du också lyssnat något på death/black metal?
Jag är en allätare av musik men självklart så har Aerosmith, Kiss, Sweet, Deep Purple mfl varit stora inspirationer men även band som Fleetwood Mac, Queen, Prince, David Bowie, Faith no more etc

Har du några favoritböcker/författare?
Läser mycket böcker men på rak arm så kan jag inte komma på om jag har en riktig favorit. Har väldigt många Michael Connely böcker vet jag men även Paolo Coelho.

Vilken/vilka är din absoluta favoritplatta/plattor genom tiderna?
Det måste nog vara Clash´s "London Calling" följt av Led Zeppelins "Physical Graffitti" och Aerosmith´s "Rocks".

Är du som många andra hårdrockare en stor skivsamlare? I så fall vore det intressant att veta hur många du ligger på och vilken du anser vara kronjuvelen i samlingen?
Har aldrig haft samlar genen i mig men jag har de plattor jag anser att jag behöver.

Har du någon favorit TV-serie? Har du t.ex sett några av mina favoriter "The Walking Dead" eller "Game of Thrones" med favoriten Joffrey? Bäckström (succen med Kjell Bergqvist)? Och kanske viktigast av allt, har du sett nya säsong 3 av Twin Peaks? Tycker du likt oss Tisselskogare att de 25 åren mellan säsong 2 & 3 var väl värt väntan?
Peaky Blinders, Sons of Anarchy har varit två serier som jag verkligen älskade annars tittar jag mycket sällan på TV eller serier.

Hinner du med att kolla några filmer i ditt späckade schema? I så fall vore det intressant att veta om du t.ex. har sett och gillar Punch Drunk Love, Royal Tennenbaums eller Birdman?
Har inte sett någon av dessa.

Under den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Magnus Ugglas senaste album som har en betydligt mörkare ton än de övriga. Är detta album (Innan filmen tagit slut) något du själv lyssnat på och vad är isåfall din uppfattning?
Nej det har jag missat helt.

Som ett stort fan av svenska kriminalfilmer måste jag även passa på att fråga vem som är just din favorit? Den nerstämde Wallander, den desillusionerade Beck eller min personliga favorit Arne Dahl? Eller har den nya Hassel-serien/rebooten med en testosteronstinn Ola Rapace seglat upp som etta på tronen?
Jag är fel man att svara då jag som sagt mycket sällan tittar på TV men jag vet att jag gillade Arne Dahl.

Har du någon favoritdryck när du vill riktigt njuta av livet? Är det den klassiska hårdrocksstilen med Jack Daniels som gäller eller är det thailändska guldet Mekong något som faller dig i smaken? Eller varför inte en exotisk Mummelman?
Jag älskar en riktigt kall torr Champagne eller ett mustigt glas rödvin gärna Italienskt eller Franskt. Sommar dagar så vill jag ha kalla Heineken.

Som du kanske märkt är musik och film något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat och speciellt svenskt då jag anser att det håller lite högre klass än det mesta. Utöver alla dina egna projekt har vi ju bl.a. stoltheter som ABBA, Europe och Roxette att vara glada för inom musikens värld. Är detta något som faller dig i smaken?
Jag älskar ABBA och mycket annan svensk musik. Europe är gamla vänner och bra men jag har alltid haft svårt för Joeys röst då den är så opersonlig i mitt tycke. Han har en ruskigt bra klang etc men jag hittar inte nerven i hans röst.

(Fotokredit: Första bilden: Anders Fästander. Andra bilden: Privat)